• hu

A hívás, amely mindig célba ér: GSM-R rádiók a MÁV-nak és a GYSEV-nek

0

Az állam által koordinált, a vasúti kommunikációt korszerűsítő projekt keretében száz darab beszédhang továbbítására képes mozdonyrádiót helyez üzembe jövő év közepéig a Funkwerk Magyarország Kft. – mondta el lapunk kérdésére Mets Miklós, a Funkwerk Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A GSM-R bonyolult, sok elemből álló rendszer, amelynek az a célja, hogy a mozdonyvezető, illetve a fedélzeti berendezések, adatrádiók mindig, minden körülmények között nagy biztonsággal csatlakozzanak az irányításhoz, legyen az adatforgalom vagy hangalapú kommunikáció. A Funkwerk Magyarország – az anyacég Funkwerk AG megbízásából – ennek a nagy rendszernek egy kis részében van jelen a most zajló fejlesztésben, ami nem más, mint a mozdonyrádiók szállítása, beszerelése és üzemeltetése a garanciális idő alatt és az azon túli időszakban – mondta el lapunk kérdésére Mets Miklós.
A rádió a diszpécserközpont és a vonatvezető közötti kommunikáció mellett képes kapcsolatot teremteni a központ és a személyzet között is. A jegykezelőkkel például úgy, hogy egy speciális jelet ad a hangszórókba, ezzel hívja a személyzetet, akik a vagonokban felszerelt terminálokon keresztül bejelentkeznek. A rendszeren keresztül a diszpécser, a mozdonyvezető, de akár a kalauz is hangüzeneteket továbbíthat az utasok felé az utastájékoztató berendezés kihangosító funkcióján keresztül. A mozdonyrádiónak ezt a képességét csak speciális esetekben használják, más a feladata, így teljes mértékben elkülönül a korszerű IC-kocsikban felszerelt utastájékoztató rendszertől.
Jelenleg a járműveken egymással párhuzamosan több kommunikációs rendszer működik. A mozdonyokba telepített eszközökre minden szállító maga adja a szupportot (garanciális és karbantartási szolgáltatást), s elektronikákról lévén szó, melyek környezete változó, így gyakran szükség van frissítések telepítésére, az adatbázisok naprakész állapotban tartására, ezek pedig aprómunkával járnak, és nem olcsók. Megoldás lehet ebből a szempontból a GSM-R tenderen belüli kötelező felhasználói, üzemeltetői oktatás, aminek eredményeként maga a megrendelő is végezheti az első szintű szupportot, ezzel időt és pénzt takaríthat meg.t1A Funkwerk Magyarország nyitott hasonló oktatások szervezésére. Például a GYSEV-vel a – nem ezen GSM-R tender keretein belül szállított – mozdonyrádiók esetében megállapodást kötött a munkatársak kiképzésére. Ez a tevékenység éppen ezekben a hetekben veszi kezdetét – mondta Mets Miklós. Ezzel a munkatársak képessé válnak majd, hogy behatárolják a hibaforrást, és a megfelelő egységet kicseréljék, a rádió szükséges beállításait elvégezzék.
A mozdonyrádió, mint említettük, egy komplex rendszer része. A GSM-R-infrastruktúrán természetesen nemcsak hang alapú kommunikáció zajlik, hanem adatkapcsolat is. Ezt használja a vonatbefolyásoló rendszer, amely jelenleg az európai szabvány szerint az ETCS 2. A Funkwerk rendelkezik az erre szolgáló berendezésekkel is, azonban a jelenleg folyó projektben a megrendelő ezt más szállítótól szerzi be. Korábban is zajlottak ETCS 2-beszerzések, vagyis a magyar járműállomány egy része fel van szerelve a vonatbefolyásoló rendszerrel, éppen ezért indokolt, hogy mielőbb beüzemeljék a GSM-R infrastruktúrát, hiszen anélkül ezek a rendkívül drága, európai forrásokból beszerzett eszközök nem működhetnek.
A GSM-R projekt alapelemei a bázisállomások és a hálózat, fontos része az adatrádió, és csak nagyon kis része a mozdonyrádió, mégis kiemelt figyelmet kell kapjon a projektben, hisz ez az az eszköz, amin keresztül a végfelhasználók igénybe veszik a szolgáltatást, itt érzékeli mindenki, hogy a rendszer működik. A Funkwerk Magyarországon nem fog múlni, hogy a megrendelt 100 mozdonyrádiót határidőre beszereljék a MÁV-Start és a GYSEV mozdonyaiba. Ezek egyébként koros villanymozdonyok, V43-as és V63-as vontatók, így komoly kihívás volt már a megfelelő hely megtalálása is a rádió számára. A korszerű motorvonatokat és mozdonyokat, amelyeket a nemzeti vasúttársaság a közelmúltban szerzett be, már GSM-R-rádióval szállítják a gyártók. Egyfajta logika azt diktálhatná, hogy a vasúttársaság azokat a járműveit, amelyek a nemzetközi korridorokon járnak, csak GSM-R képes eszközökkel szerelje fel, azonban ez valójában nem megoldható – mondta Mets Miklós.

f-locX_foto_perspJelenleg kétnormás eszközökkel kell felszerelni a járműveket, olyannal, amely ért a GSM-R nyelvén is, de ha letér a fővonalról, akkor a régebbi típusú, analóg frekvencián működő irányítási rendszerrel is kompatibilis. Ebből a szempontból Magyarország két részre oszlik, a nyugati országrészben főleg 450 MHz-es, a keletiben 160 MHz-es frekvencián dolgoznak a rádiók. A most átalakításra kerülő mozdonyok nagy részében csak 160-as rádió van, de ha 450-es is, azt felváltja az új, kétnormás rádió. Bár a Funkwerk rádiói modularitásuknál fogva akár háromnormásak is lehetnének, a 160-as rádiók nem kerülnek lecserélésre, mert ennek a frekvenciának a napjai meg vannak számlálva, de addig a mozdony két rádióval, két kezelőfelülettel összesen három normán képes működni. Egyébként több olyan Funkwerk gyártmányú rádió dolgozik Magyarországon, amely egyetlen modulbővítéssel GSM-R-képessé tehető.
Ha a teljes GSM-R-infrastruktúra kiépül, a jeleket a mozdonyrádiókon kívül az adatrádiók, azaz az ETCS 2 fedélzeti berendezései és a kézi készülékek is képesek hasznosítani. Ez utóbbiakról kevesebb szó esik, pedig komoly fejlesztések következtében nagy többlettudással rendelkező eszközökről beszélhetünk – mondta az ügyvezető. A kézi rádió ott lehet a vonatkísérőnél, a pályamunkásnál, a tolatást végző személyzetnél. Ez utóbbi esetben például a rendszer figyeli, hogy a készülékek közül valamelyik nem dőlt-e meg 45 fokos szögnél jobban a beállítható időnél tovább. Ha ez megtörténik, akkor a rendszer leállítja a tolatást, mert feltételezi, hogy a tolatást végző személy elesett.
Menürendszere egyszerű, kesztyűben kezelhető. Magyarországon kevéssé használják még ezeket a funkciókat. Németországban, Ausztriában már sok ilyen készülék működik, és kihasználják a többletszolgáltatásokat. Ilyen például, hogy a védősisakba beépíthető a hangszóró, a ruházatban a könyök alá épített a kapcsoló, azaz akkor is lehet beszélgetést kezdeményezni, vagy hívást fogadni, ha a munkatárs mindkét keze foglalt.
A Funkwerk gondolt a vezetőkre, középvezetőkre is: nekik nem szükséges komolyabb méretű, víz- és ütésálló készülékkel járniuk, számukra fejlesztette ki a cég a f.locX névre keresztelt interfészt és az ehhez kapcsolódó okostelefonos alkalmazást. A f.locX egy kisméretű GSM-R-modem, amely alacsony fogyasztású Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül köti össze a GSM-R hálózatot a benne lévő GSM-R SIM kártya segítségével az okostelefonnal. Az androidos applikáció segítségével kezelhetik a hálózaton érkező adatokat, hangkommunikációt és SMS-t, így csaknem ugyanazokat a funkciókat érhetik el, mint a kézi készülékekkel. Mets Miklós szerint ez komoly figyelmet kap majd a jövőbeni készülékbeszerzési stratégiában.

Jámbor Gyula

2014-4v.indd

Megosztás

Szóljon hozzá!