• hu

A nagysebességű síncsiszoló jármű magyar vonatkozásai

0

Az INNORAIL magazin előző számában megjelent, InnoTrans 2014 – töretlen lendületben a kötött pálya című cikk beszámolt a berlini szakmai kiállításon látott újdonságokról, amelyek számomra nagyon érdekesek voltak. A szövegben felfigyeltem a Vossloh cég fejlesztéseiről szóló sorokra, miszerint a Vossloh bemutatta a nagyvasúti alkalmazásra szánt nagysebességű síncsiszoló berendezését, mely   80 km/órás sebességgel, a korábban használt technológiához képest több mint egy nagyságrenddel gyorsabban képes elvégezni a szükséges beavatkozást.

A szabadalmazott technológia szenzációja az, hogy az anyagleválasztást a csiszolókorongok motorikus hajtása nélkül valósítja meg. Ilyen megoldás az ismert technológiák között nem található. Bizonyára a kedves olvasónak is felkelti a figyelmét ez a nagyszerű megoldás, amit a technológiai rész bővebben bemutat. A síncsiszoló berendezés a sínfejen keletkező metallurgiai és geometria inhomogenitásokat, például mikrorepedéseket és korrigációs hibákat azok kezdeti, kialakulási állapotában, rendkívül kedvező termelékenységi és gazdaságossági paraméterekkel szünteti meg. Ezzel a megelőző jellegű sínkarbantartási technológiával a sín optimális, hibamentes állapota tartósítható. A hagyományos sínmegmunkálási technológiákhoz képest az így karbantartott sínek ellenálló képessége megnő a használati igénybevétel során fellépő hibák újbóli kialakulásával szemben. Mivel a mélyebb, végkifejletükben fáradásos síntöréshez vezető sínhibák elkerülhetők, a sínek élettartama a korábbi eredményhez viszonyítva, azonos igénybevétel mellett, többszörösére nő.
A fentiekkel kapcsolatosan szeretném megemlíteni, hogy az első nagyüzemi alkalmazásra létrehozott nagysebességű síncsiszoló jármű közvetett német megrendelésre Magyarországon készült, magyar feltaláló szabadalma alapján, magyar tervezőkkel és kivitelezőkkel lett megvalósítva. A járművet 2003-ban adták át. Az InnoTrans kiállításon a résztvevők többsége bizonyára nem tudta, hogy az első ilyen jármű Magyarországon készült. Elkészültéről és átadásáról a megrendelő kívánságának megfelelően nem jelent meg sajtóhír, ezáltal egy szűk, vasutas körön kívül kevesen tudtak a jármű létezéséről. Remélhetőleg a cikk megjelenése hozzájárul az érdeklődés felkeltéséhez.

1. A projekt létrehozói

Feltaláló, fővállalkozó, vezető tervező: 
Pomikacsek József, Dipl.-Ing. Pomikacsek Entwicklungs- und Ingenieurbüro für Maschinenbau KG, Ausztria
A jármű tervezője:
„Gördülő” Vontatott Vasúti Jármű Tervező Közkereseti Társaság, Budapest
Kivitelező:
MÁV Vasjármű Kft., Szombathely

2. A technológiai eljárás

A szabadalmaztatott eljárás más ismert technológiáktól eltérően az anyagleválasztást a csiszolókorongok motorikus hajtása nélkül valósítja meg. A csiszolókövek tengelyvonalai a pálya síkjával párhuzamosan és a pálya irányával hegyesszöget alkotva helyezkednek el. A csiszolóegységre gyakorolt nyomóerő és vonóerő együttes hatására a korongok súrlódó kapcsolatban vannak a sínkoronával, és haladás közben forognak. Az anyagleválasztó mozgás a haladási és a forgási komponensek eredőjeként jön létre. A technológiai vasúti üzemben 0-tól 120 km/óra sebességig alkalmazható. Az optimális működési sebesség 80 km/óra. A németországi nagyüzemi alkalmazásra tervezett síncsiszoló jármű az összes hatósági vizsgálatok teljesítése után, 2003 októberében készült el (1. kép).

1. kép_szkennelt

1. kép

A rendszer gazdaságos és környezetbarát is, mivel a lecsiszolt anyagokat ciklontartályokban gyűjtik, és 50-60 km távolság megtétele után mindig ürítik az állomások mellékvágányán, azaz a csiszoláshoz nem kell vágányzár. Üresen, átállási állapotban a jármű 120 km/óra sebességgel tud közlekedni. A szabadalom és a felhasználói jogok a német Vossloh cég tulajdonában vannak. Jelenleg világszerte összesen öt berendezést üzemeltetnek, hamarosan megtörténik egy hatodik nagysebességű berendezés üzembeállítása is. A technológiát több mint egy tucat országban alkalmazzák sikerrel, így többek között a 2011-ben átadott Sanghaj–Peking közötti, 1318 km hosszú Jinghu PDL nagysebességű pályán is.
A feltaláló korábban több esetben tárgyalt a MÁV vezetőivel a nagysebességű síncsiszoló technológia magyarországi alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatban. Az osztrák Poor cég a szóban forgó eljárással működő, egy csiszoló egységgel kialakított gépével a Budapest–Vác-szakaszon 1999-ben szerzett kedvező alkalmazási tapasztalatok
és a pozitív szakvélemények dacára az akkori prioritások és lehetőségek sajnos nem eredményezték a technológia
magyarországi meghonosítását.

3. A tervező társaság

A Gördülő Gmk., később Kkt. 1983-ban alakult nagy gyakorlattal rendelkező vasúti járműtervezőkből. A gmk. megalapítója, főtervezője a cikk írója volt. A társaság 2004-ig 91 db vontatott jármű tervdokumentációját készítette el. A MÁV Járműjavító Kft.-k megrendelésére különböző típusú teher- és tartálykocsi-átalakításokat, gázszállító kocsikat tervezett, a metrókocsik forgóvázkereteit acélvázasította. A tunéziai vasút részére keskeny nyomközű forgóvázat, dozátor- és foszfátszállító kocsikat, a magyar és csehországi Lindének tartálykocsikat tervezett, és még sok más típusú kocsi átalakítására kapott megbízásokat.

4. A síncsiszoló jármű szerkezeti felépítésének rövid ismertetése

4.1. A jármű főbb jellemzői

Nyomtávolság, mm 1 435
Szerkesztési szelvény UIC 505-3
Tömeg (munkára előkészítve), kg kb. 72 000
Munkasebesség, km/óra min. 80
Teljes hossz, ütközőkkel, mm 24 000
Alvázhossza, mm 22 700
Forgócsapok távolsága, mm 18 900
Legnagyobb szélesség, mm 2880
Legnagyobb magasság, mm 4215
Vonókészülék: UIC 528 szerinti nem átmenő
Ütközőkészülék: UIC 528 szerinti gyűrűrugós
Forgóváz típusa: Y25-Lssdi

4.2. Alváz és kocsiszekrény

Az alváz a síncsiszoló berendezés elhelyezéséhez szükséges tér biztosítása végett a szokásostól eltérően megemelt középső résszel épült, jól hegeszthető acéltartókból. A megemelt főtartó rész nagyszilárdságú, vékony falú négyszög alakú tartó, amely a két segéd-hossztartóval, a kereszttartókkal, az oldaloszlopokkal és a tetővázzal együtthordó szerkezetet képez (1. ábra).

1. ábra_szkennelt

1. ábra

Az oldalfal és a tető burkolata 1,5 mm vastag, réztartalmú acéllemez (2. kép).

2. kép_szkennelt

2. kép

Az acéllemez burkolat belül hő és hangszigetelő réteggel van ellátva. Az alvázvégek szerkezete lehetővé teszi az
önműködő kapcsolókészülék beépítését. Az alvázvég főkereszttartójára van felcsavarozva a felső forgótányér. A műanyag betéttel ellátott felső csúszótámok is a főkereszttartóra vannak felhegesztve.

4.3. Forgóváz

Az Y25 Lssdi jelű forgóváz megfelel az UIC előírásoknak. A forgóváz acéllemezekből és profilanyagokból összehegesztett szerkezet. A kétlépcsős rugózás és a súrlódásos lengéscsillapítás az acélöntésű csapágyvezetékben helyezkedik el. A szekrényes kereszttartóra hegesztették fel az alsó gömbfészkes forgótányért, amelybe a kopások csökkentésére kopásálló műanyag betétet építettek be. Az oldalsó csúszótámok rugózottak. A forgóvázkeretbe építették be a 10”/12”-os fékhengert és a rudazatállítót. A fékrudazatot a homlok- és a kereszttartóra erősítették fel. A mérlegszelepet a csapágyvezetés belső részébe építették be. A forgóvázba szerelt fékhengerek fékezéséhez a levegőt a forgóvázra az elfordulást lehetővé tevő tömlőkapcsolatok biztosítják megfelelő csővezetékkel. A légféken kívül az egyik forgóvázon kézikerékkel működtethető rögzítőfék van. A féktuskók a kétbetétes féktuskósaruba vannak beépítve. A kerekek futókörátmérője 920 mm, a tengelycsap átmérője 130 mm (2. ábra).

2. ábra_szkennelt uj

2. ábra

4.4. Fékrendszer

A síncsiszoló jármű mindkét végén kialakított vezérlőkocsi-szerű vezetőálláson fékezőszelep van beépítve. A tartózkodó és a kezeléshez kialakított szolgálati helyeken pedig 3 vészfékhúzó fogantyú van, amellyel a vészfékszelep működtethető.

4.5. Vonókészülék

Az UIC 520 döntvény előírásainak megfelelő, nem átmenő. A 0,85 MN szakítóerejű csavarkapocs megfelel az UIC 825 és 826 döntvények követelményeinek.

4.6. Ütközőkészülék

A kocsira szerelt gyűrűrugós ütközőkészülék megfelel az UIC 527 és 528 sz. döntvények követelményeinek, 110 +/- 5 mm lökettel, 320 kN végerővel.

4.7. Nyílászárók és külső szerelvények

A nyílászárók megfelelően tömörek, biztonságosan zárhatók, és az előírásoknak megfelelő fogantyúkkal vannak ellátva. A gépegységek beemelése végett a tetőzet a megadott helyen bontható. A tartózkodó és géptérablakok befelé billenthető kivitelűek. A vezetőállás-ablak mindkét végen 12 mm vastag biztonsági üvegből készült, el van látva ablaktörlővel, napsugárzásvédővel, páramentesítővel, kürttel és visszapillantó tükörrel. A rakodótér, ill. a porelszívó fölött tetőszellőző nyílások vannak kialakítva. A csiszoló egységek kiszolgálásához álló helyzetben a padlózaton kialakított zárható nyíláson keresztül hágcsón lehet lejutni. A jármű fel van szerelve feljáró hágcsókkal és fogantyúkkal, az előírt vontatóhorgokkal és mellfogantyúkkal.

4.8. Energiaellátás

Az energiaellátást 2 db nagyteljesítményű Diesel-aggregátor biztosítja (3. kép).

3. kép_szkennelt

3. kép

A gépegység biztosítja az energiát a világításhoz, a hidraulikákhoz, az egyéb fogyasztókhoz, az akkumulátortöltéshez, a szellőzéshez, a műszerekhez stb. A külső villamos csatlakozási lehetőség átkapcsolás útján biztosítva van. A harmadik gépegység, a Dieselkompresszor a csiszolópor eltakarításához biztosítja a sűrített levegőt.

4.9. Világítás

A 24 voltos általános világítás mellett a lépcsők, a hágcsók, a munka- és kiszolgálóhelyek, vezérlő tablók stb. vannak a vonatkozó előírások szerint megvilágítva. A jármű mindkét végén be vannak építve a vonat elejét, illetve a végét jelző fényszórók és a zárlámpák. Munkafényszóró is biztosítva van az éjszakai munkához, ezenkívül a síncsiszoló egység is meg van világítva.

4.10. Fűtés, szellőzés

A tartózkodó helyiségben dízelolajjal üzemelő állófűtés van beépítve. Nyáron szellőztető berendezés biztosítja a megfelelő munkatéri hőmérsékletet.

4.11. Festés, feliratok

A jármű homlokrésze és a csiszoló egység sárga, a jármű oldalfala és a tető sötétkék, a forgóváz és az alváz sötétszürke. A feliratok a RIV előírásainak megfelelnek. A reklámfelirat a megrendelő szerinti.

4.12. A csiszolóegységek felfüggesztése

A csiszolóegységek és a hordozójármű alváza között gömbcsuklós csatlakozású hidraulikus munkahengerek vannak beépítve. Ezek süllyesztik sík egyenes pályán munkahelyzetbe a csiszoló egységet, majd a munkasebesség elérésekor nyomóerőt fejtenek ki a csiszolósorokra. Munkahelyzetben a hidraulika folyamatosan működik, és a síncsiszoló egységek felemelhetők együtt vagy egyenként is, normál vagy gyors menettel. A síncsiszoláshoz szükséges vonóerőt az alvázra szerelt, megfelelő szilárdságú nyomólapok a menetiránytól függően a síncsiszoló egységre felerősített golyós kialakítású támokra adjak át (4. kép).

4. kép_szkennelt

4. kép

4.13. Porelszívás és -tárolás

A csiszoláskor keletkező por eltávolítására sűrítettlevegő-hozzávezetés és ventilátoros szívócső van felszerelve a működő síncsiszoló sorokhoz, amelyek rugalmas csatlakozása lehetővé teszi az egység szállítási helyzetbe emelését és munkahelyzetbe süllyesztését a vezeték megbontása nélkül. Az elszívott anyagot egy multiciklon rendszer gyűjti a tartályba. A tartályokat mini palettára rakva a járműbe szerelt emelő berendezéssel rakják ki a járműből (5. kép)

5. kép_szkennelt

5. kép

4.14. Üzemanyag-tárolás

Az üzemanyag tárolt mennyisége legalább tíz műszakra elegendő. A tartálynak mindkét oldalon van egy-egy lezárható töltőnyílása az oldalfalon, amelyeken át közúti tartálykocsiból, illetve a vasúti üzemanyagtöltő állomásokon tölthető.

4.15. Belső anyagmozgatás

A belső anyagmozgatás kézi erővel, minipalettás rendszerrel és segédeszközökkel történik.

4.16. Vezérlés, ellenőrzés, adatrögzítés

A csiszolóegységek együttes vagy egyenkénti, központi vagy helyi vezérlését is lehetővé teszi a rendszer. Színes kamera tartozik minden egyes csiszolóegységhez. A csiszolótest-törés jelzése és ennek érzékelésekor a csiszolósorok felemelése távműködtetéssel vagy kézi működtetéssel lehetséges. Az elektronikus adatfeldolgozás csatlakozási lehetősége biztosított. A munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi követelmények megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

2014-4v.indd

Megosztás

Szóljon hozzá!