• hu

A Scheidt & Bachmann GmbH SSB 200L LED alkalmazása Magyarországon

0

A vasúti átjárók közlekedésbiztonsági szempontból a közutak és vasutak kiemelt jelentőségű találkozási pontjai, ezért fejlesztésükre nagy hangsúlyt kell fordítani. Vasútvonalainkon még számos olyan közúttal való kereszteződés található, amely biztosítatlan, vagyis a közúti jármű vezetője semmilyen formában nem értesül az útját keresztező vonat közeledtéről.

A sorompós útátjáró-biztosítás az útátjárók legrégebben alkalmazott biztosítási módja, amelynél kézi erővel, mechanikusan mozgatható csapórúddal zárják el az útátjárót, így ténylegesen megakadályozva a közúti forgalom haladását. A gyalogos átjárás megakadályozása céljából lakott területeken ráccsal egészítették ki a sorompókat. Fénysorompós (fényjelzős) biztosítás esetében a közúti fényjelző egy csőárbócból, egy élére állított háromszög alakú jelzőlapból és a felül elhelyezett (az egy- vagy többvágányú pálya keresztezését jelző) vasúti átjáró kezdete jelentésű jelzőből áll. A szintbeli közút-vasút találkozások fejlesztése során legfőbb tényezők a kereszteződések biztonságának növelése, a közúti közlekedés minimális és csak feltétlenül szükséges ideig történő korlátozása, valamint az átjárót biztosító berendezések (és természetesen a hozzá tartozó elemek, mint például fényjelző) megbízhatóságának növelése a vonatforgalom minél kisebb zavartatása érdekében. A közúton közlekedők számára az automata sorompóberendezéssel történő biztosításkor minden esetben a fényjelzők által biztosított információk jelzik a nyitott állapotot (egy villogó fehér fény), illetve a vonat közeledését (két felváltva villogó piros fény). Az átjáróban szükséges fényjelzők számát, illetve a fényjelzők csapórúddal történő kiegészítését a konkrét átjáróra érvényes határozatban írják elő. Fontos megjegyezni, hogy csapórúddal rendelkező átjáró esetén a fő információt továbbra is a fényjelzők képviselik, ezért ezek szerepe kiemelkedő.

1. Magyarországi baleseti statisztika és fejlesztések
Az elmúlt évtizedben a veszélyességi rangsor átfogó képet adott a hazai vasúti átjárók biztonsági helyzetéről. Számos helyszínen egészítették ki csapórúddal a fénysorompós biztosítást, ismétlőjelzőket szereltek fel, LED-es optikákkal látták el a fényjelzőt, a hagyományos (például helyből kezelt) sorompók helyett pedig korszerű automata berendezéseket alkalmaztak. A 2004 és 2014 közötti időszakban 1054 baleset történt vasúti átjáróban. (1. ábra).

1. ábra

A vasúti átjárók biztonságos kialakítása közlekedésbiztonsági és nemzetgazdasági szempontból is fontos.

2. LED-es fényforrások

A LED-jelzők konstruktív felépítése több LED-lánc vezérlését teszi lehetővé, ahol a LED-ek a láncrendszerben kerülnek elosztásra az optika felületén. A LED-fényjelző előnye az izzólámpás optikákkal szemben a hosszabb élettartam, a karbantartási költségek csökkentése és a szélesebb látószög.

3. Az SSB 200L bevezetése Magyarországon

3.1 A BUES 2000 útátjáró-biztosító berendezés és az SSB 200L fényforrás

A németországi Scheidt & Bachmann GmbH (röviden S&B) 130 éves tapasztalatával a legsikeresebb gyártók közé tartozik a biztosítóberendezések területén. Az S&B jelzéstechnikai részlege a szintbeli keresztezések biztosítására (160 km/hig) a BUES 2000 teljesen elektronikus útátjárót fejlesztette ki, melynek alkalmazása már Magyarországon is több mint tízéves múlttal rendelkezik. A BUES 2000 rendszer sokrétű felhasználhatósággal bír. A telepítési környezet adottságaitól, valamint az előírásoktól függően – annak ellenére, hogy kompakt – számos projektálási megoldásra van lehetőség (a mellékvonali fedezőjelzős változattól az emelt sebességű két- vagy akár többvágányos vonalakon is bevethető a szükséges állomási kapcsolatok meglétével [pl. állomási indítás, állomási kezelés és visszajelentés, vágányzár]). Az egész rendszerre jellemző logikai felépítés a 2. ábrán látható.

2. ábra

A vezérlést és az egyes feladatokat a rendszeren belül specializált modulok végzik. A rendszer felépítésének előnye, hogy a felépítés modulrendszerű. A modulok számát, a berendezés felépítését a biztosítandó útátjáró és a biztosítás módja határozza meg. A Scheidt & Bachmann GmbH az elektronikus útátjáró-biztosító berendezéséhez fejlesztette ki az SSB 200L típusjelű, LED-megvilágítással rendelkező fényforrását (1. kép), melynek vezérlése – a sorompó alapfelépítéséhez igazodva – CAN-buszon keresztül történik.

1. kép

3.2 Első lépés: Scheidt & Bachmann BUES 2000 sorompók telepítése a GYSEV Zrt. által üzemeltetett Szombathely–Kőszeg vasútvonalon
Az európai uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években számos fejlesztési beruházásra került sor. A magyarországi vasútfejlesztés és korszerűsítés egyik újabb fontos állomását jelentette a Célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések a GYSEV Zrt. hálózatán II. ütem elnevezésű projekt. Ennek keretében sor került új, eddig biztosítatlan közút- vasút szintbeli keresztezésbe történő sorompóberendezés telepítésére, meglévő berendezések jelzésadó eszközeinek kiegészítésére további fényjelzőkkel és/vagy hajtóművekkel, valamint az izzós fényforrások cseréjére, így a fényeket egyre több helyen a korszerűbb és megbízhatóbb LED-es megvilágítás biztosítja. A projekt keretében sort kerítettünk több, korábban biztosítatlan útátjáró BUES 2000 sorompóberendezéssel történő biztosítására.

3.3 Második lépés: Az SSB 200L közúti jelző alkalmazása az AS99 sorompónál a Szombathely–Kőszeg-vasútvonalon
Az első lépésben leírt fejlesztést követően az R-Kord Kft. és a Scheidt & Bachmann GmbH a GYSEV Zrt.-vel karöltve újabb lépésre szánta el magát. A korábban alkalmazott közúti jelzők helyére a német gyártó SSB 200L jelzőjét szereltük fel, és az üzemeltetővel közösen vizsgáltuk a fényforrások magyar viszonyoknak megfelelő működését. Az SSB 200L a nyolc hétig tartó vizsgálat alatt mindvégig hiba- és zavarmentesen üzemelt. Az SSB 200L jelző méreteit tekintve nagyobb, mint a Magyarországon eddig alkalmazott közúti jelző, bár az ország területén más vasúti átjárókban is láthatunk ilyen méretű jelzőket, azonban az elterjedt méret a 150 mm-es átmérő. Ezzel szemben a SSB 200L átmérője – ahogy a neve is mutatja – 200 mm. A 200 mm-es átmérő a nemzetközi elvárásoknak megfelelő, hatályos EN12368 szabvány alapján került meghatározásra, melynek következménye volt a jelzőlap arányos méretnövekedése is. A jövőbeli tervezéseknél – SSB 200L alkalmazása esetében – figyelembe kell venni az előzőekben említett szélesebb jelzőlapot, ám ez a szabványokat nem érinti, hisz a tervezések során az eddigiekben is meghatározott közúti űrszelvényt kell szabadon tartani.
Az SSB 200L alkalmazásának további előnyei a jelenleg alkalmazott LED fényforrásokkal szemben:

  • moduláris felépítés
  • LED-fényforrás, de pótizzószálas fényforrással megegyező működés
  • a speciális optikának köszönhetően nincs fókuszpont, így széles tartományban jól láthatóak a fényjelzések (széles látószögű)
  • biztonságos és korszerű kábelkoncepció (áramellátás és CAN-busz)

Az árbócra szerelendő fényjelzőházban a fénypontvezérlő egység (LZA-BG), a csatlakozólap és a LED-panel található. Egy LZA egységhez (2. kép) minden esetben két fénypont csatlakoztatható.

2. kép

Az egyes LZA egységek a CAN-Interface-Licht (CIL-BG) egységen keresztül csatlakoznak a BUES 2000 vasútiátjáró-rendszer egyik vagy mindkét CANbuszával (LBUS). A LED-panel (3. ábra) a fénypont azon komponense, amely megjeleníti a fényt.

3. ábra

A panel hűtőbordából, LED-vezetőlapból és kondenzorlencsékből áll. A LED-panel piros, sárga, zöld és fehér színben áll rendelkezésre. Műszaki oldalról természetesen nagyon érdekes téma ez a fejlesztés, azonban talán nem elhanyagolható azok véleménye sem, akik a mindennapokban használják az útátjárókat, és ezáltal rábízzák magukat a berendezés által szolgáltatott jelzésekre. Emiatt a próbaüzem ideje alatt szóbeli megkérdezésen alapuló felmérés készült, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy a közúti forgalomban részt vevők számára milyen hatással bír a méretkülönbség. A közlekedő emberek egyöntetű véleménye az volt, hogy a nagyobb méretnek köszönhetően távolról jobb a jelző láthatósága, a piros és fehér fény sem vakító, viszont akár még oldalirányból is jól látható az aktuális jelzés (3. kép).

3. kép

A sikeres próbaüzemet követően az SSB 200L megkapta a magyarországi végleges alkalmassági tanúsítványt. Bízunk benne, hogy minél több BUES 2000 útátjáró esetében növelhetjük az SSB 200L alkalmazásával a biztonságot, hisz így egy teljesen egységes rendszer kerülhet kiépítésre, mivel nincs szükség a különböző gyártók eszközeinek speciális illesztésére, ami nagyon sok problémát jelent mind a vasúti, mind pedig más területeken.

Felhasznált irodalom

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (2016): A vasúti átjárók veszélyességi rangsorához felhasznált vasúti átjáróban történt balesetek adatainak pontosítása
Nikli Barbara, Nyul Sándor, Gócza József, Kerezsi Ferenc, Kopácsi Gergely (2015): Közlekedésbiztonsági fejlesztések a GYSEV Zrt.-nél – a második ütem, Vezetékek Világa 2015/4.
Nikli Barbara (2017): A vasúti átjárók biztonságának növelése és az átjárókban történő balesetek számának kapcsolata – XXIII. Ifjúsági Tudományos Fórum, Keszthely, CD kiadvány ISBN 978- 963-9639-87-4
Scheidt & Bachmann GmbH – BUES 2000 Dokumentation – Systembeschreibung für Instandhalter, 83 13309

Megosztás

Szóljon hozzá!