• hu

A vasútipar legfontosabb vására Berlinben – InnoTrans 2014

0

Az InnoTrans 2014 minden kategóriájában növekedést mutat, üzleti impulzusokat ad, és szakmai párbeszédekre ösztönöz. Az InnoTrans 10. felvonását szuperlatívuszokban emlegetik a szakmai események sorában. A közlekedéstechnika vezető világvásárának minden lényeges kategóriájában növekedést jegyeztek fel. Szeptember 23–26. között 55 országból 2758 kiállító prezentálta pályatechnikai újdonságait Berlinben, közülük 61% külföldről érkezett. Több mint 100 országból 138 872 szakmai látogató érkezett az InnoTrans 2014-re. A berlini ExpoCenter City nettó vásárterülete teljes kihasználtság mellett 102 843 m2 volt.

A 2012-es évben megrendezett InnoTrans számaihoz képest ez 10%-os növekedést jelent, mind kiállítói, mind szakmai látogatói oldalról. A nemzetközi kiállítói részvétel négy, a nettó vásárterület pedig 2%-kal növekedett az előző rendezvényhez képest. Az InnoTrans 2014 fénypontja a szabadtéri és sínpályás területen elhelyezett 145 új vasúti jármű volt. Összesen 140 világpremiert mutattak be idén Berlinben – meggyőző bizonyíték a vasútipar innovációs erejére, valamint a szakvásár marketingszerepére és innovációs hajtóerejére.

Az InnoTrans piaci impulzusai

Az InnoTranson ez alkalommal is milliónyi szerződést, valamint számtalan kooperációs megállapodást kötöttek és jelentettek be. A Stadler Rail nyilvánosságra hozta például a finn vasúti üzemeltető, a Junakalusto Oy további 34 FLIRT vonatra vonatkozó megrendelését 200 millió euró értékben. A Deutsche Bahn és a lengyel PESA gyár Bajorország számára 26 Link márkájú vonat szállításáról írt alá szerződést. A Deutsche Bahn szerint ez a szerződés közel 100 millió eurós nagyságrendű beruházás lesz.

InnoTrans 2014

Az Alstom és a Vossloh egy 11 milliós szerződéshez adta a nevét a Vossloh mozdonyok modern irányítástechnikai felszerelésére (ETCS). Ezenkívül a Deutsche Bahn és a francia SNCF egy olyan megállapodást kötött, amelyben 2020-ig meghosszabbítják a TGV és az ICE szerelvényekre vonatkozóan a határon túl is közlekedő nagysebességű vasúti közlekedést. A japán Toshiba cégcsoport és a Singapore Rail Engineering üzemeltető társaság pedig egy vegyesvállalatra szóló megállapodást kötött az InnoTrans 2014-en.

Járműbemutató a szabadtéri és sínpályás kiállítási területen

Az InnoTrans történetében először 145 vasúti járművet állítottak ki a szabadtéri sínrendszeren. A guruló kiállítási anyag egyik gyártója sajtótájékoztató keretében mutatta be és adta át új tulajdonosának a 17 vasúti járművet, nagy érdeklődésre szert téve ezzel a médiában. Hasonlóképpen használta ki az alkalmat az Alstom is, amely a Deutsche Bahnnal karöltve prezentálta az új H3 hibrid mozdonyait. A Bombardier többek között a nagysebességű Frecciarossa 1000 vonatot mutatta be az AnsaldoBreda, valamint az olasz üzemeltető, a Trenitalia társaságában. Patrick McLoughlin közlekedési miniszter jelenlétében debütált a szakmai közönség előtt a Siemens Desiro City Thameslink motorvonat. A DB-Link és a PESA az InnoTranson ünnepélyes keretek között adta át az első lengyel vonatot a Deutsche Bahnnak. Ugyancsak ünnepélyes hangulatban zajlott a Vossloh G 18-as mozdonyának átadása, az új tulajdonos a Spitzke nevű vállalat. A Stadler sem maradt ki az újdonságokból, megrendelőjével, a Szerb Vasutakkal (ŽS) közösen mutatták be a harmadik generációs FLIRT motorvonatot.

 InnoTrans Convention, a legfontosabb dialógusok helyszíne

Az InnoTrans Convention keretében az öt fórumon összesen 11 értékesebbnél értékesebb szakmai rendezvény került megrendezésre. A fórumokon a legfontosabb aktuális mobilitási témákról esett szó, érdekes szakmai párbeszédekkel övezve. A Párbeszéd Fórum során többek között a németországi és az európai vasúttechnikai engedélyeztetési perspektívák, valamint a tömegközlekedés finanszírozási deficitjének témái kerültek terítékre. A Rail Leaders’ Summit pódiumbeszélgetésének témájaként, Mobilitás 4.0 címmel a mobilitás témáját tűzték napirendre. A közlekedésügyi és digitális infrastruktúráért felelős miniszter, Alexander Dobrindt a csúcstalálkozón hangsúlyozta, hogy a digitalizálás intelligens felhasználásával a vasút a jövő szállítóeszközévé válhat. A kialakítás és a mobilitás szoros kapcsolatát a Nemzetközi Design Fórumon vitatták meg, az alagútépítés pedig a Nemzetközi Alagút Fórum formájában került a programsorozat témái közé. Utóbbin a sokszor már 150 éves európai vasúti alagutak magas karbantartási szükségleteiről volt szó. A Deutsche Bahn a DB Beszállítói Fórumon válaszolt beszállítóinak a kérdéseire. Az ÖPNV Fórum központi témája pedig a valós idejű információk jelentőségét járta körbe az utasok szemszögéből.

InnoTrans 2014

Kiállítói és látogatói vélemények

Kiváló értékelést kapott kiállítóktól és szakmai látogatóktól egyaránt a 2014-es InnoTrans szakvásár. Egy reprezentatív körkérdés alapján a kiállítók 90%-a ajánlaná másoknak is a vásárt, és ugyanennyien vennének részt a továbbiakban is a kiállításon. Ugyancsak 90 százalékuknak volt pozitív benyomása az InnoTransról, ők sikeres üzleteket várnak a vásáron kiépített kapcsolatoktól. Szakmai látogatói oldalról nézve a látogatók 90%-a elégedett volt, mind a szakvásár kínálatával, mind pedig a vásárlátogatásuk eredményességével. Továbbá a felmérésből az is kiderül, hogy az előző vásárhoz képest jelentősen nőtt a szakmai látogatók döntéshozói kompetenciája.

A pályaudvarok ünnepe 15 000 vonatrajongót vonzott

Csodálatos őszi időben gyűlt össze a szeptember 27-ei és 28-ai nagyközönségi napokon közel 15 000 kicsi és nagy vasútrajongó a Messe Berlin szabadtéri kiállításán. A figyelem középpontjában a nemzetközi vasútipar hightech vonatai álltak, melyeket csodálattal és kellő alapossággal vettek górcső alá. Az ország legnagyobb bejárható játék vasútpályája és Emma, az öreg gőzmozdony színes foltjai voltak a kiállításnak, és emlékezetes élményeket ajándékoztak a legfiatalabb szakmai látogatóknak is. A Deutsche Bahn, a Berlin-Brandenburg Közlekedési Szövetség és a Berlini Közlekedésüzemeltetés a legfrissebb utazási információkról és a képzési lehetőségekről informálta a jelenlévőket.

Kiállítói értékelések

Dr. Lutz Bertling, elnök és operatív üzleti igazgató, Bombardier Transportation

Az InnoTrans idén ismét az ágazat legfontosabb kiállításának bizonyult, folyamatos növekedése önmagáért beszél. A Bombardier-nek kitűnő alkalma nyílt bemutatni legújabb innovatív termékeit és technológiáit, melyek alkalmazásával és ügyfeleinkkel közösen a mobilitás jövőjét formáljuk. A számos találkozón és megbeszélésen ügyfeleink és partnereink meggyőződhettek problémamegoldó képességeinkről, a hangsúlyos témakörök idén az Urban Flow, Capacity és Efficiency voltak. Már most várjuk a 2016-os viszontlátást.

Serge Bertrand, elnökhelyettes, SzállítóiRendszerek, Thales Deutschland

A Thales és a Thales Deutschland számára is a kétévente Berlinben megrendezésre kerülő szakmai találkozó első számú vásártérnek számít. Ebben az évben is egy központi helyen találkoztunk ügyfeleink nagy részével, ahol lehetőségünk volt bemutatni számos fejlesztésünket, többek között a vasúti jelzéstechnika terén fejlesztett attraktív technológiai megoldásainkat.

InnoTrans 2014

Philippe Citroën, vezérigazgató, Európai Vasútipari Szövetség (UNIFE)

Még mindig az InnoTrans maradt a globális vasútipar legjelentősebb összejövetele az UNIFE számára. Idén újra szemtanúi lehettünk a hatalmas résztvevői létszámnak, ami az én meglátásom szerint egyértelmű bizonyítéka a vasútipar és a sínpályán fenntartható mobilitás jövőjének. A kiállított innovációk és a jövőről alkotott elképzelések megosztása a mi szektorunk számára döntő fontosságú a kötött pályás közlekedés még vonzóbbá tételéhez, és hogy mindezzel támogassuk a közlekedés átformálását és áthelyezését az utakról és a levegőből a vasúti sínekre. Ez a kiemelt témája a Shift2Rail elnevezésű kedvezményezésnek is, melyet az UNIFE a tagjaival közösen indított.

Dr. Jochen Eickholt, Vasúti Rendszerek ügyvezető igazgatója, Infrastruktúra és Városok szektor, Siemens AG

A digitalizálás a mobilitási rendszerek esetében is egyre fontosabb szerepet játszik. Erre az InnoTrans 2014 is rávilágított; a Mobilitás 4.0 az egyik kulcsszava volt a szakvásárnak. Mi a Siemensnél a klasszikus pályatechnika mellett a digitalizálást és a közlekedési lehetőségek intelligens hálózati összeköttetését látjuk a legfontosabb kompetenciánknak. Az InnoTranson bemutatott fejlesztéseink az ügyfeleinknél és politikai üzleti partnereinknél is pozitív fogadtatásra találtak. Az InnoTrans a mobilitási ágazat számára nyújtott jövőbe mutató impulzusainak köszönhetően ismét elengedhetetlen fórumnak bizonyult.

Jürgen Fenske, a Német Közlekedési Vállalatok Szövetségének elnöke (VDV)

Az InnoTransnak ebben az évben is sikerült megvédenie hírnevét, a világ legnagyobb és legjelentősebb vasúti szakvásáraként. A vasútszakma több mint 100 000 m2 kiállítási területre kivetített sokszínűsége bebizonyította, hogy a vasút továbbra is releváns szerepet képvisel Németországban. Az ágazat képviseleteként, a politikai döntéshozókkal együtt – akik ugyancsak szép számmal voltak jelen az InnoTranson – azt tűztük ki célul, hogy a németországi vasutak és a tömegközlekedési eszközök a jövőben is meghatározó szolgáltatóként és munkaadóként lehessenek jelen a szektorban.

InnoTrans 2014

Dr. Rüdiger Grube, elnök-vezérigazgató, Deutsche Bahn AG

A Deutsche Bahn számára az InnoTrans teljes siker volt. Különböző szinteken sikerült üzleti kapcsolatainkat kiterjeszteni és elmélyíteni, különösképp, ami az ázsiai és a közel-keleti ügyfeleinket érinti. A közösségi mobilitás iránti érdeklődés folyamatosan növekszik, ez főként a jövő digitális korszakának vasúti közlekedésében mutatkozik meg. Mindezzel pedig az eddigi legnagyobb InnoTranson is szembesülhettünk. Ez a szakvásár volt és lesz a nemzetközi ágazat legfontosabb kapcsolódási pontja.

Keith Jordan, ügyvezető Igazgató, Hitachi Europe

Az InnoTrans egy ablak az egész világra. Egyszerűen itt kell lennünk. Az összes beszállítónkkal és ügyfelünkkel itt találkozunk. Ebben az évben még több mindent sikerült elérnünk, mint a korábbiakban, nagyon sok értékes üzletet kötöttünk.

Jost Knebel, ügyvezető igazgató, Netinera Deutschland

Az InnoTrans ideje alatt sikerült megmutatnunk ügyfeleinknek, hogy változatos márkákkal egy sikeres növekedési pályán vagyunk. A partnereinkkel való eszmecsere során sikeres impulzusokkal sikerült továbbformálnunk a versenyt a helyi közlekedés terén.

Maurizio Manfellotto, CEO, AnsaldoBreda S.p.A.

Minden szempontból elégedett vagyok az InnoTrans 2014 lebonyolításával. A látogatóink száma ez évben még növekedett is, sok érdekes kapcsolatot sikerült kiépítenünk ügyfelekkel és beszállítókkal egyaránt. A vásár alapján jók a jövőre vonatkozó piaci kilátásaink.

Li Min, igazgatóhelyettes, Vállalati Kultúra osztály, CSR Corporation

Az InnoTrans nagyon jó platform az új technológiáink és termékeink bemutatására. Sokkal több látogatónk volt, mint 2012-ben, és a sajtó érdeklődése is felélénkült. A vásáron egy keretmegállapodást kötöttünk a Bombardier-vel az új terméktanulmányokra vonatkozó együttműködésről.

Prof. Dr. Ronald Pörner, vezérigazgató, Német Vasútipari Szövetség (VDB)

A berlini InnoTrans vitathatatlanul a vasúttechnika és a vasúti közlekedés motorja. Mindezt az idei, 2014-es, egyedülálló kiállítás is bámulatosan egyértelművé tette. A német vasútipar magas elvárásainak az InnoTrans nemcsak hogy megfelelt, de messze túlszárnyalta őket. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt intenzív vásári napok tömérdek impulzusából a vállalataink jövőbeni gazdasági helyzete profitálni fog.

Henri Poupart-Lafarge, elnök, Alstom Transport

Az Alstomnál mindennap a mobilitás jövőjén dolgozunk. A technológiánk és fejlesztéseink bemutatására és az ágazati eszmecserére keresve sem találhatnánk jobb helyet az InnoTransnál. Szeretnénk megköszönni ezt az InnoTrans szervezőinek, alig várjuk, hogy 2016-ban újra találkozzunk.

Dr. h.c. Hans M. Schabert, elnök-vezérigazgató, Vossloh AG

Vállalatunk nagy sikerként élte meg a 2014-es InnoTrans szakvásárt. Hihetetlenül nagy érdeklődés fogadott minket a vásáron. A kül- és beltér sikeres összekapcsolása lenyűgöző volt. Ügyfeleinktől is pozitív visszajelzések érkeztek.

Peter Spuhler, tulajdonos és ügyvezető igazgató, Stadler Rail Group

Az InnoTrans ideális platform volt, hogy szinte minden ügyfelünkkel találkozhassunk az egész világról. Számunkra a csúcspont szerdán következett be, amikor megkötöttük az ezredik darab FLIRT vonat megrendelésére vonatkozó szerződést, a Junakalusto Oy Helsinkiből pedig további 34 FLIRT-öt rendelt tőlünk.

Russell Stokes, elnök és ügyvezető igazgató, GE Transportation

Az InnoTrans nagyszerű lehetőség volt számunkra, hogy bemutathassuk, hogyan tudjuk hasznossá tenni az ipari internet adottságait a vasútiparból érkező ügyfeleink számára. Örömmel vetjük bele magunkat a következő napok, hetek és hónapok munkáiba, hogy a vásár ideje alatt megkötött üzleteket és kapcsolatokat feldolgozzuk.

Dr. Robert Wassmer, ügyvezetőségi tag, Knorr-Bremse, Vasúti Járműrendszerek

Az InnoTrans egyre inkább a világ irányadó vásárává válik. Nemzetközi piacvezető beszállítóként folyamatosan növekvő számú érdeklődőt regisztrálhatunk. Főleg ázsiai ügyfelek érkeznek egyre nagyobb számban. A piaci résztvevők mind itt találkoznak, a vezető pozícióban lévőktől a munkavégzőkig egyaránt. Amit a munkatársak itt véghezvisznek, az egy darabka nemzetközi tapasztalat. Nem utolsósorban pedig ez a szakvásár a leggyorsabb út az információgyűjtésre.

 Herbert Zimmermann, ügyvezető, ZVEI – Elektromos Vasutak Szakszövetsége

A jubileumi szakvásár nagy siker volt: a ZVEI közel 100 kiállítója rengeteg tárgyaláson vett részt, és számos új kapcsolatot kötött, főleg külföldiekkel. A szakmai látogatókkal folytatott beszélgetések is túlnyomórészt konkrét beruházási tartalommal bírtak. Ez alapján a vásárt követő időszakban erős üzleti impulzusokra számítunk.

2014/3.indd

 

Megosztás

Szóljon hozzá!