• hu

A villamos felsővezeték-építés forradalmasítása

0

Hazánkban a városi vasutak és a nagyvasutak villamosítása és a korszerűsítés üteme már jelenleg is, de a következő időszakban feltétlenül növekedést mutat. A vasutaknak szükségszerű követelményt jelent minél alacsonyabb költségű, ám minél tartósabb, 50-65 év élettartamú berendezések építése, rövid átfutási idővel, összességében üzembiztos és alacsony karbantartást igénylő rendszerek formájában.

A célok megvalósításának egyik forrása a nagy szilárdságú üvegszálas műanyagokból készült mechanikus és villamos szerkezetek alkalmazása a villamos felsővezetéki hálózatban. Az acélcsőből és különféle méretű idomacélból készült tartószerkezetek és porcelánszigetelők helyett Európában több vasútnál megkezdték könnyű, nagy mechanikai és villamos szigeteléssel rendelkező, üvegszál erősítésű műanyag használatát. A GRP (angolul glass-reinforced plastic – magyarul üvegszálas műanyag) felsővezetéki oszlop használata a vasutak villamosításánál még újdonságnak számít, ezért ajánlom a Powerlines Group fejlesztési és gyártási tevékenységének megismerését.

k2

Száznyolcvan saját termékük közül ebben az írásban részletesen a GRP felsővezetéki oszloppal ismerkedhetnek meg. (Csárádi János ügyvezető, Hungarail Kft.) A Powerlines Group termékfejlesztése új mérföldkőnek számít a városi és a nagyvasúti villamos felsővezetékek építése területén. Míg a felsővezeték-tartó oszlopok ez idáig acélból vagy vasbetonból készültek, az innovatív GRP oszlop az elektromosságot nem vezető szálas kötőanyagból, intelligens kivitelezés során kerül előállításra. A GRP tökéletes szigetelést biztosít, az oszlop teljes egészében a villamosságot nem vezető anyagokból áll. Ezáltal a felsővezetékek szigetelők nélkül telepíthetők. A cégcsoport állandó kutatásának és folyamatos fejlesztésének köszönhetően került sor az üvegszállal erősített műanyag oszlop kifejlesztésére, amely főleg a korrózióálló képessége miatt kiemelkedő, ám egyszerre több előnyt is nyújt.

tabla 1A GRP oszlop ellenáll a környezeti hatásoknak. Az oszlop teljes egészében szigetelt, a feszültség nagyságától függően csökkenti vagy akár feleslegessé teszi a felsővezeték-szigetelők használatát, illetve lehetséges azok kedvezőbb árú alkatrészekkel való kiváltása. Mindezek lehetővé teszik az ügyfelek részére alacsonyabb költségű felsővezetéki rendszer kiépítését. Továbbá az üvegszálas műanyagok jó szigetelési tulajdonságaik folytán a feszültség alatt történő munkák során jelentős többletvédelmet nyújtanak a szerelő és a karbantartó személyzet számára, tehát biztonságosabb munkavégzést tesznek lehetővé.

tabla 2További előnyt jelent a GRP oszlop alacsonyabb tömege, amelynek köszönhetően egyszerűbb a felállítása a hagyományos acél- vagy vasbeton oszlopnál. A GRP oszlop kis tömege révén tehermentesíti a meglévő tartó felépítményeket is, így a tervező számára lehetőséget kínál olcsóbb szerelvények alkalmazására, új felépítmények költséghatékonyabb tervezésére.
Az első GRP oszlop felállítására egy évvel ezelőtt Belgiumban, a tengerparti Oostende városában került sor. A tenger közelsége már néhány év elteltével kikezdi a horganyzott vagy a festett oszlopokat. A GRP oszlop felszíne, különleges ellenálló képességének köszönhetően, többszöröse a hagyományos felületvédelemmel ellátott acéloszlopok tartósságának. Ráadásul az oszlop minden elképzelhető színben gyártható, könnyebben illeszthető egy adott környezethez. A GRP oszlop a partner IBK-Fibertec GmbH közreműködésével került legyártásra, amely cég szakértői negyvenéves tapasztalattal rendelkeznek az alapanyaggyártás területén.

A GRP oszlopok előnyei röviden összefoglalva:

• nagyobb munkabiztonság a felsővezeték- rendszer közelében,
• szigetelők a kötéltartóknál egyáltalán nem vagy csak kisebb mennyiségben szükségesek,
• korrózióállók,
• kisebb tömegüknek köszönhetően a szállítási és az építési költség alacsonyabb,
• környezetbarát technológia, minden alkotóelem újrahasznosítható,
• ellenállók az időjárással és az infrasugárzással szemben, amely a speciális gyantaösszetételnek köszönhető,
• az eddiginél jóval hosszabb élettartam,
• nagy rugalmasság forma és szín tekintetében, így a városi építészeti követelményeknek is megfelel.
2014-4v.indd

Megosztás

Szóljon hozzá!