• hu

Amerikai jegyessel és orosz szeretővel kacérkodik az Alstom

0

Áldását adta az Alstom igazgatósága arra a paktumra, amely a francia óriáscég és az amerikai General Electric közötti stratégiai megállapodást vésné kőbe.

A megegyezés a vállalatok energetikai és közlekedési üzletágát egyaránt érintené. Az Alstom megújuló energiaforrásokkal és okos hálózatokkal (smart grid) foglalkozó divízióját 12,35 milliárd euró értékben felvásárolná a GE, a bevételeket pedig a közlekedési szektorban lévő pozícióik erősítésére fordítanák a franciák. Hatszázmillió euró értékben például az Alstom kezébe kerülne a GE teljes biztosítóberendezési üzletága, amely 1200 dolgozóval és 2013-ban 400 millió eurós forgalommal büszkélkedhetett. Mindezzel jelentősen növelné globális piaci pozícióit a francia gyártó a biztosítóberendezések terén, az Egyesült Államokon belül pedig rövid időn belül piacvezetővé válna.

Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója nem titkolta, hogy cége komoly ambíciókkal rendelkezik a növekedési pálya előtt álló amerikai városi és nagysebességű vasúti szektorban. A vasútbiztonság mellett más területekre is kiterjedne az Alstom és a GE frigye, többek között GE-mozdonyokat szerelnének össze a franciák az amerikai szubkontinensen kívüli országokban, ahol erősebb pozíciókkal és infrastruktúrával rendelkezik az Alstom. A feltételes mód Kron szerint 2015 elejéig mindenképpen szükséges lesz – ekkorra várható a francia versenyhatóság ítélete az üzletről.

Eközben kelet felé is éppoly lelkesen kacsintgatnak az Alstom igazgatóságából: 2014. június 19-én együttműködési nyilatkozatot írt alá Henri Poupart-Lafarge, az Alstom Transport elnöke és Szergej Pavlov, az RZSD nemzetközi üzletágának vezetője. A paktum értelmében tanácsadási, infrastruktúra-fejlesztési és projektmenedzsment feladatokban működik majd együtt a francia–orosz kettős, elsősorban fejlődő országok piacain.

Megosztás

Szóljon hozzá!