• hu

Átadták a 4. metróvonalat

0

Négy évtizednél is több tervezés, előkészítés, építés, leállítás, újrakezdett építés után végre utazhatunk a 4-es metrón.

A 7,34 km hosszúságú vonalon két egyvágányú alagút épült, amelyek belső átmérője 5,2 m. Az alagutakban több mint 15 km, a járműtelepeken pedig közel 5 km harmadik sínes vágányt létesítettek. A járműtelepen 32, a vonalon pedig 14 váltót építettek be. A járműtelep 100 metrókocsi befogadására alkalmas. A 4. metróvonalon Egységes Digitális Rádiótávközlő (EDR) rendszert létesítettek, amely professzionális összeköttetést biztosít a különböző készenléti és rendvédelmi szervek között. Az új metróvonalon 10 állomás létesült, 5 a budai, 5 pedig a pesti oldalon. Mindkét végponton kihúzóvágányok szolgálnak a szerelvények fogadására és indítására, a Szent Gellért téren pedig olyan alagutak közötti kapcsolatot építettek ki, amely lehetővé teszi a szerelvények szakaszos üzemeltetését műszaki vagy forgalmi akadályoztatás esetén. Az alagutak és állomások 14,5–31 m mélységben létesültek; az állomáshosszak 69–257 m között változnak, a peronhosszak viszont egységesen 80 méteresek a 4×20 m-es kocsikból álló szerelvények befogadására. A 4-es metróvonalon Alstom Transport Metropolis típusú metrószerelvények, üzemelnek. 15 négykocsis szerelvény teljesít szolgálatot az új vonalon, amelyekből 13 közlekedik egyidejűleg.

Valamennyi szerelvény képes automata, vezető nélküli üzemmódban közlekedni. Minden kocsi és tengely hajtott, így forgóvázanként 2 háromfázisú aszinkronmotor üzemel. A szerelvények mind villamos, mind mechanikus fékkel el vannak látva. A villamos fékezés fékellenállások segítségével, illetve vissszatápláló módban üzemel. A mechanikus fék rugóerő-tárolós, levegős működtetésű tárcsafék. A vezetőfülke fűthető és hűthető is, az utastér viszont csak hűthető, illetve amikor nincs szükség légkondicionálásra, akkor csak légbefúvás történik. Ennek két fokozata van: óránként vagy tízszeres, vagy harmincszoros légcsere biztosításával. A járműkerekek monoblokk kialakításúak.

Végül néhány szót a világításról: az állomási peronok biztonsági sávját is jelző színes, LED-es fénycsíkok villogása a közelgő, illetve az állomásról kihaladó szerelvényekre figyelmeztet. A metrószerelvények állomási tartózkodása alatt ezek a fények kialszanak, illetve a szerelvényre várás idején állandó fénnyel üzemelnek. Nagyon ötletesen a Kelenföld felé haladó járműveket kék, a Keleti pályaudvar felé haladókat pedig sárga fény jelzi, így az utasoknak nem kell találgatniuk, hogy a peron melyik oldaláról indul a szerelvény.

Megosztás

Szóljon hozzá!