• hu

Átépül a Dombóvár–Kaposvár-vasútvonal

0

Megkezdődött a Dombóvár és Kaposvár közötti harminc kilométer hosszú vasútvonal felújítása, melyet követően ismét száz kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok, jelentősen csökkentve a mostani menetidőt. Idén a Baté–Kaposvár-elágazás közötti, 10,2 kilométer hosszú szakaszt újítja fel a MÁV Zrt. közbeszerzési pályázatán győztes, győri székhelyű Vasútépítők Kft., jövőre a tervek szerint Baté és Dombóvár között épül át a pálya. A jelenlegi beruházás különlegessége a vasútnál eddig nem alkalmazott mélykeveréses alépítmény javítás a vonal mintegy hatszáz méter hosszú tőzeges szakaszán.

A Dombóvár és Kaposvár közötti szakasz a Dél-Dunántúl egyik legforgalmasabb és legfontosabb vasútvonala, utoljára 1967-ben épült át. A térség egyik legjobb vasútvonalának számított egészen a közelmúltig, hiszen a dízel, majd 1998-ban a villamosított szakaszon száz kilométeres sebességgel is haladhattak a személyszállító vonatok. A pálya állapota viszont folyamatosan romlott, így a vasútvonalon hatvan kilométerre kellett csökkenteni az engedélyezett legnagyobb sebességet, helyenként azonban hússzal vagy negyvennel döcöghettek csak a szerelvények. Ebből adódóan a leggyorsabb InterCity vonatnak is 36 perc kellett, hogy Dombóvárról Kaposvárra érjen. Mivel a felújítás halaszthatatlanná vált, a MÁV Zrt. saját pénzből oldja meg ezt a feladatot: elsőként a Baté és Kaposvár elágazás közötti, 10,2 kilométer hosszú szakaszra hirdették meg a közbeszerzési eljárást, amit a Vasútépítők Kft. nyert meg. A győri székhelyű cég hárommilliárd-negyvenkilencmillió forintért vállalta a megbízatást. Jövőre a tervek szerint a Baté–Dombóvár-szakaszt újíttatja fel a vasúttársaság. A cél ugyanaz: visszaállítani az eredeti pályasebességet, így nemcsak a lassújelek szűnnek meg, hanem a menetidő is jelentősen csökkenhet. A jelenlegi átépítés után 5-6 perccel csökkenhet az eljutási idő, a 2015-ös átadást követően pedig pedig bő tíz perccel vagy akár negyedórával hamarabb lehet majd eljutni Dombóvárról Kaposvárra, illetve vissza.

foto 5 (3)

Mint azt Süle Zoltán projektvezető elmondta, a kivitelezőnek 81 nap áll rendelkezésére a munka elvégzéséhez, augusztus 29-éig kell átadniuk a vasútvonalat a MÁV-nak, a vonatok augusztus 30-án már újra közlekednek. A határidő azért ilyen szigorú, mivel augusztus végén kezdődik a dél-balatoni vasútvonal átépítése, ami alatt a 41-es vonal kerülő útvonalként is szolgál. Addig viszont vasúti közlekedés nincs a szakaszon, hiszen a Vasútépítők szakemberei az al-, illetve a felépítményt is elbontották, szinte új vasúti pálya épül. A kivitelezők a bontáskor egészen elképesztő állapotokkal találkoztak. Az alépítményt ugyanis rendszerint agyag alkotta, a süllyedés és ebből adódóan a folyamatos javítások, visszapótlások miatt volt olyan rész, ahol a zúzottkő ágyazat magassága elérte az 1,3 métert. Emellett jelentős problémát okozott a pályafenntartóknak, most pedig a kivitelezőknek a vizesedés. Az alépítményt tehát újra kell építeni. A mostani beruházás különlegessége – egyben a legnagyobb kihívást is jelenti – a vasútépítésben eddig nem alkalmazott mélykeveréses technológia. Ezt a vonal 599 méter hosszú, tőzeges altalajának megerősítésekor alkalmazza a kivitelező. A művelet idején a lánctalpas kotrógép 2,5-3 méter mélyen cementet kever a talajba, létrehozva ezzel az erős és tartós vasúti alépítményt. A vonal többi szakaszán a géplánc negyven centiméter vastagságban mész és cement hozzáadásával stabilizálja az alépítményt. A kiviteli terveket egyébként a MÁV készítette, a vasúttársaság illetékesei a tőzeges szakaszon a mélykeveréses technológiát találták a leginkább előnyösnek.

A Vasútépítők a vágánybontást kézi kisgéppel végezte. A meglevő 48 kilogrammos síneket 12 vagy 24,1 méteresre vágták, ezeket, illetve a visszanyert betonaljakat a MÁV által meghatározott helyszínre szállították. A zúzottkő ágyazatot ugyanakkor tisztítás és rostálás után újból felhasználják. Mint azt Süle Zoltán közölte, a felépítményt részben használt, részben új anyagokból építik. Az alsó ágyazatot rostált zúzott kőből, míg a felsőt új anyagból alakítják ki.

foto 4 (3)

Lesz minimális nyomvonal-korrekció is Baté és Kaposvár között, bár a jelenlegi legkisebb, 560 méter sugarú ív elegendő a százas sebességhez. A sínek újak és folyóméterenként 54 kilogrammosak, a bontott betonaljakat viszont a MÁV bocsátotta rendelkezésre. A Vasútépítők Kft. a 60 és 108 méter hosszú sínszálakat Spanyolországból és Olaszországból rendelte, előbbieket Taszár állomáson helyezték el. Taszárról egyébként érdemes megjegyezni, hogy ez az egyetlen vasútállomás a nyomvonalon – a többi megálló –, másrészt a kivitelezés idején egy szigetet alkot. Mint ahogy Süle Zoltán fogalmazott, az állomás vágányhálózatát külön munkafolyamatként építik át, és egyszerre „három oldalról támadnak”: egyrészt Baténál, másrészt Kaposvár elágazásnál, harmadrészt pedig Taszárnál kezdtek hozzá a vasútvonal építéséhez. Annyit viszont mindenképpen érdemes megemlíteni Taszárról, hogy a gyöngyösi VAMAV Kft. által szállított öt új B54 XI rendszerű kitérő közül négyet itt épít be a kivitelező, az ötödik pedig a kaposhomoki elágazáshoz kerül. A kitérőket és a vágányt egyébként a Vasútépítők Kft. szakemberei – várhatóan augusztusban – a saját Unimat 285S típusú gépükkel szabályozzák ki. Az eredeti állapot visszaállításához nem kell kicserélni a biztosítóberendezéseket, a pályaépítéshez tartozó felújítást, illetve távközlési és felsővezetéki munkákat azonban tartalmazza a szerződés. Mindez annyit jelent, hogy nem lesz új felsővezeték, a tartóoszlopokat sem kell cserélni, csak a meglevő felsővezetéki hálózat kerül szabályzásra. A vonalon öt műtárgy épül, ebből az egyik cölöpös, helyszíni betonozású a 205-ös szelvénynél. Az első műtárgy a június 10-ei munkakezdéstől számított tíz nap alatt beépült.

A beruházás tehát jól, szakmaian fogalmazva ütemterv szerint halad. A szerződés értelmében augusztus 29-én olyan állapotban kell átadni a pályát, hogy azon ötvennel tudjanak haladni a vonatok, majd október 15-étől kell lehetővé tenni a száz kilométeres sebességet. Így valószínűleg már nem lehet majd versenykerékpárral megelőzni a vonatot Baté és Kaposvár között…

untitled

Megosztás

Szóljon hozzá!