• hu

Az edilon)(sedra ERS rendszerű vágányok építése a szolnoki vasúti Tisza-hídon

0

A szolnoki vasúti Tisza-híd átépítésével e lapszám több cikke is foglalkozik. A Normálnyomtáv Kft. építésvezetőjeként írásomban az edilon)(sedra rendszerű kiöntött síncsatornás vágányok építéséről szeretnék beszámolni.

Cégünk a Swietelsky Vasúttechnika Kft. megbízásából végezte a vágányépítési munkák leglátványosabb részét: a sínszálak beállítását és körülöntését – a vasúti hidakon Magyarországon igen elterjedt edilon)(sedra Corkelast VA 60 rugalmas ágyazó anyaggal – összesen mintegy 790 vágányméter hosszban. A két vágányban öt-öt pár VM rendszerű síndilatációs készüléket is be kellett építenünk, szintén rugalmasan ágyazva. Ehhez a rugalmas ágyazáshoz a dilatációs szerkezeteket gyártó VAMAV Kft. egy belső acélvályút tervezett a sínszálak alá, ez került a hídra felszerelt külső vályúba. A két vályú közötti hézagot a nagy átfolyási hossz és a szűk hézag miatt a VA 60-nál jóval folyósabb VA 40 anyaggal öntöttük ki.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

VM rendszerű síndilatáció beépítés közben

Sok éve foglalkozunk edilon)(sedra ERS (Embedded Rail System) rendszerű vágányok építésével nagyvasúti és villamosvonalakon, rövidebb útátjárókban és hosszabb hidakon egyaránt, beton- és acélvályús szerkezeteken, illetve előre gyártott vasbeton útátjáró paneles kivitelben is. Csak az idei évben több mint 4000 vágánymétert építettünk, a szolnoki híd mellett többek között a budapesti 1-es villamos vonalán az Árpád és a Rákóczi hídon. E hatalmas tapasztalatunk ellenére is komoly kihívást jelentett a munka elvégzése.
Az elsőnek elkészült bal vágány esetén a rövid határidő állította nehéz helyzet elé csapatunkat. Mivel korábban közös hídszerkezeten haladt a két vágány, ennek megépítéséhez teljes vágányzárra volt szükség Szolnok és Szajol között. Erre mindössze hét napot kapott a kivitelező Tisza-2013 Konzorcium, ezalatt kellett a régi hidat kitolni, az újat betolni, és megépíteni rajta a vágányt és felsővezetéket. A vasútépítési munkákra így ebből is mindössze 58 óra jutott a generálkivitelezői ütemtervben, ebbe kellett beleférnie a dilatációs szerkezetek beállításának, a sínszálak összehegesztésének, a vágánygeometria beállításának, a sínek körülöntésének és persze a kiöntőanyag szilárdulásának is. Emiatt a közel 200 méter hosszú mederhídon már a szerkezet betolása előtt elkészítettük a felépítmény nagy részét. Szintén előre helyükre kerültek a Szolnok felőli ártéri hidak sínszálai. A fennmaradó 120 vágánymétert a mederhíd és az ártéri szerkezetek csatlakozásainál kevesebb mint 24 óra alatt állítottuk be és öntöttük ki, így maradhatott a ragasztóanyagnak elegendő kötési ideje a felsővezeték- szerelő járművek áthaladása előtt.
Az e sorok írása közben (november végén, december elején) is épülő jobb vágány esetén a téliesre forduló,
0 °C körüli, csapadékos időjárás nehezíti a minőségi munkavégzést. Az edilon)(sedra Corkelast sínrögzítés lényegében fenntartásmentesen el tudja látni feladatát a sínek elhasználódásáig. Ehhez azonban igen szigorú környezeti feltételeknek kell megfelelni mind az előkészítő munkafolyamatok, mind a tényleges kiöntés során, hogy a kiöntőanyag megfelelő tapadása és tervezett fizikai tulajdonságai kialakulhassanak. Ezeket a feltételeket megbízónk fűtött, hőszigetelt sátrak felállításával próbálta biztosítani.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A téli munkavégzés fűtött sátorban történt

Kétséges volt azonban, hogy a levegő fűtése mennyire képes az acélszerkezet hőmérsékletét befolyásolni, ezért a szokásosnál is körültekintőbben kellett a megfelelő körülmények meglétét ellenőrizni:

  •  Valamennyi felhasznált anyag hőmérséklete (az alapozó, kellősítő és a kiöntő anyagé is) 15 és 30 °C között kell legyen. Ehhez megrendelőnk fűtött raktárt bérelt Szolnokon, itt tárolta az anyagokat felhasználásig. A munkaterületre kiszállított anyagokat mielőbb a fűtött sátorba deponáltuk. A 140 m hosszú sátor végéhez feldaruzott raklapok szétbontása és a vödrök behordása igen sok kézi rakodást jelentett.
  • A fogadó felületeknek (a síneknek és az acélvályúknak) legalább 5 °C-osnak kell lenniük. A sátrakban elhelyezett három darab, egyenként 1,3 kW-os hőlégbefúvó 8–15 °C-ra fel tudta melegíteni az acélfelületeket (a levegő hőmérséklete a befúvók mellett néha a 30 °C-ot is meghaladta).
  •  Az építés során teljes mértékben ki kell zárni a víz jelenlétét. A csapadék elleni védelem mellett a páralecsapódást is el kell kerülni, amiben szintén nagy szerepe volt a levegőt szárító hőlégfúvóknak.

Az edilon)(sedra céggel való sokéves együttműködésünknek köszönhetően szakembereink idén februárban a vállalat hollandiai központjában első kézből ismerhették meg kutatás-fejlesztéseik legújabb eredményeit. A kétnapos haarlemi szakmai tréningen egyebek mellett az általuk alkalmazott, kifejezetten az ilyen típusú vágányokhoz kifejlesztett minőség-ellenőrzési és dokumentálási rendszerüket is elsajátítottuk, ezt alkalmazzuk a jelenlegi projektben is:

  • A homokszórással Sa 2 fokozatra tisztított, majd edilon)(sedra Primer U90WB kellősítővel kezelt fogadó felületeket Elcometer 506 leszakításos tapadásmérővel vizsgáljuk. A kellősítő anyag tapadószilárdsága a gyártó előírásai szerint acélfelületeken el kell érje a 10 MPa-t.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Tapadásmérés a kellősített síncsatornán

 

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

A kellősített síncsatorna tapadásmérés közben

  • A kellősítő felhordásakor és az edilon)(sedra Resilient Strip rugalmas gumiszalag síncsatorna aljába történő beragasztásakor Elcometer 319 harmatpontmérővel mérjük a kellősítő és a Dex-G 20 ragasztóanyag, a felületek és a levegő hőmérsékletét, a levegő páratartalmát és a harmatpontot.
  •  A munka kezdetekor, a Primer 21 kellősítő alkalmazása előtt, valamint a Corkelast kiöntés megkezdésekor és befejezésekor is több helyszínen mérjük a kellősítő és kiöntőanyag, a felületek és a levegő hőmérsékletét, a levegő páratartalmát és a harmatpontot. Az acélfelületnek valamennyi munkafázis közben min. 3 °C-kal melegebbnek kell lennie a harmatpontnál a páralecsapódás elkerülése érdekében.
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Hőmérsékletek és páratartalom mérése ragasztás előtt

Minden mérési eredményt rögzítünk egy edilon)(sedra ERS általános beépítési formanyomtatványon. A dokumentációra egyebek mellett felvezetjük még a napi munkamennyiséget (kiöntött vágányméter), a felhasznált anyagok szállítási egységeinek és a kétkomponensű kiöntőanyag keveréséhez használt EdiMix 14 állványos keverőgépeknek a sorszámait, valamint az egyes rész-munkafolyamatok időpontját is. A kiöntőanyag 28 napos korára éri el a tervezett keménységét, ekkor ezt is méréssel ellenőrizzük. Ez a mindenre kiterjedő
minőségellenőrzési és dokumentálási módszer biztosítja, hogy elkerüljük a beépítés során a vágányrendszer korai tönkremenetelét okozó hibákat. Az alkalmazási feltételek folyamatos ellenőrzésének és szigorú betartásának köszönhetően bátran állíthatjuk, hogy az újjáépülő szolnoki Tisza-híd vágányai sokáig hibamentesen fogják szolgálni a gyors és biztonságos vasúti közlekedést.

2014-4v.indd

Megosztás

Szóljon hozzá!