• hu

Az USA-ba készült FLIRT H2 motorvonat elkezdte a gyártói teszteket Svájcban

0

A részben a Stadler szolnoki üzemében gyártott, a kaliforniai San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság részére készült FLIRT H2 motorvonat elkezdte a gyártói teszteket Svájcban. A projekt ütemezésének megfelelően, az álló- és futópróbákat követően, a Stadler a járművet az Amerikai Egyesült Államokba szállítja, ahol már az engedélyeztetéshez szükséges hivatalos hatósági próbákat végzik el a szakemberek.
A Stadler FLIRT H2 vonata az első hidrogénüzemű vasúti jármű lesz az Egyesült Államok történetében, és fontos szerepet játszik a zéró károsanyag-kibocsátású vasúti technológia bevezetésében az amerikai piacon. A jármű kocsiszekrényei és az erőforrásmodul váza is a Stadler szolnoki alumínium kocsitesteket gyártó üzemében készült. A Stadler szolnoki gyára 2009-ben kezdte meg működését, és mára nemcsak a cégcsoport, hanem a régió legnagyobb kapacitású vasúti kocsiszekrényüzemévé vált.
A FLIRT H2 motorvonat a kaliforniai Redlands Passenger Rail Project személyszállító vasúti projekt keretében kerül beszerzésre, mely 14 kilométeres összeköttetést jelent Redlands és a San Bernardino Metrolink állomás között, ahol a jármű 16 menetet fog teljesíteni napi szinten. Ez azt jelenti, hogy a motorvonat utasforgalmi körülmények között naponta 480–600 km-es távot tesz majd meg, a külső környezeti viszonyok függvényében.
A FLIRT H2 jármű két kocsiból és egy úgynevezett „PowerPack” néven ismert erőforrásmodulból áll, amely helyt ad az üzemanyagcelláknak és a hidrogéntartályoknak. A „PowerPack” a hidrogént elektromos árammá alakítja át, amelyet egy, a hajtásért felelős akkumulátorban tárol el. Az akkumulátor ezután a jármű hajtásrendszerét, a fűtő-, szellőző- és légkondicionáló rendszert (HVAC) és egyéb kényelmi berendezéseket látja el energiával. Ebben a konfigurációban a vonat fékezéskor a mozgási energiát is vissza tudja nyerni, így ez is újra felhasználhatóvá válik a jármű meghajtására. A vonat 108 ülő utas befogadására alkalmas, és rengeteg további állóhelyet kínál. Maximális sebessége 130 kilométer/óra.

Megosztás

Szóljon hozzá!