• hu

Befejeződött a vasútbiztonsági fejlesztések kivitelezése a GYSEV hálózatán

0

A kormány 2011 végén indította el közlekedésbiztonsági fejlesztési csomagját a személyi sérüléses balesetek megelőzése érdekében. Az Érj haza biztonságban! mottójú programban országszerte megvalósuló közlekedésbiztonsági fejlesztések teljes értéke meghaladja az 55 milliárd forintot.

A GYSEV elsőként zárta le az országos közlekedésbiztonsági program saját hálózatára eső elemeit. Közel 800 millió forint értékben jelentős vasútbiztonsági beruházássorozatot hajtott végre vonalain a GYSEV Zrt. A vasúttársaság mintegy 770 millió forintos uniós és hazai támogatással a legkorszerűbb eszközökkel látta el a vonalakat és az átkelőket a közlekedés biztonságának növelése érdekében. A projekt hatékonyságát jelzi, hogy a fejlesztésbe bevont útátjárókban az átadás óta nem volt baleset. A projekt keretében nyolc helyszínen csapórudakkal egészítették ki az addig csak fénysorompóval felszerelt átjárókat.

Összesen 22 helyszínen jobban és távolabbról látható LED fényforrásokkal váltották fel a Fresnel típusú optikákat a fénysorompókban. Az új berendezések lényegesen kevesebbet fogyasztanak, élettartamuk többszöröse a régi izzóknak, és tiszta, napsütéses időben is kiválóan észlelhetők.

A GYSEV kiemelten fontos vonalként kezelte a forgalmas Győr–Fertőszentmiklós-szakaszt, ahol az útátjárókban minden Fresnel optikát LED-re cseréltek, és négy helyen szereltek fel csapórudat. A Sopron–Szombathely–Szentgotthárd-vonal mellett a győri vonalról is eltűntek az izzós optikák. Három átkelőnél videótanú-rendszert építettek ki, ezek segítségével kiszűrhetők a szabálytalankodó, csapórudat letörő autósok. Az átkelők biztonsági felújítása mellett a projekt keretében a legmodernebb vasúti járműdiagnosztikai berendezéseket telepítette a társaság. Ezek segítségével távolból is ellenőrizhető a szerelvények tömege, az egyes tengelyek terhelése, a rakomány esetleges megcsúszása, túllógása. A központ az ún. hőnfutás esetén is jelzést kap arról, ha a kenőanyagok hiánya, valamilyen deformáció vagy más ok miatt a csapágyak, fékek, kerékabroncsok felhevültek, és balesetveszélyessé váltak.

A GYSEV Zrt. 2012-ben írta alá a projekt támogatási szerződését. A nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelezők tavaly áprilisban kezdték meg és mostanra sikeresen lezárták a munkálatokat. A vasúttársaság a kedvező tapasztalatok ismeretében a közlekedésbiztonsági fejlesztések újabb ütemét tervezi megindítani.

Megosztás

Szóljon hozzá!