• hu

Berlin–Rostock két órán belül

0

Közel két éven át tartó munkálatokat követően 2014. június 15-től 2 óra 54 percről kicsivel két óra alá csökken az ICE szerelvények számára meghirdetett legalacsonyabb menetidő Berlin és az északi-tengeri kikötőváros között.

Mindehhez a vasútvonal 168 kilométerének átépítésére volt szükség, amely összesen 658 millió eurót (közel 200 milliárd forintot) emésztett fel. Az Európai Unió 167 millió euróval támogatta a projektet.

A felújítás első fázisa a berlini agglomeráció határától Rostockig húzódó, közel kétszáz kilométeres szakaszra koncentrált. A lápos-mocsaras térségen átvezető kétvágányú vasútvonal alépítményének megerősítése érdekében hónapokon át teljes vágányzárat rendelt el a DB infrastruktúra-kezelője. Tekintettel arra, hogy a kikötőváros jelentős teherforgalmat bonyolít Berlinen keresztül Németország, illetve Közép-Európa belső régióival, a vasútvonalon engedélyezett legnagyobb tengelyterhelést 25 tonnára növelték.

A projekt második fázisában az elővárosi forgalom szempontjából is jelentős Nassenheide–Oranienburg szakaszon emelik óránként 160 kilométerre a megengedett pályasebességet. Mindez 2016-ra válhat valósággá, 2021-ig pedig további öt állomás teljes rekonstrukciójára is sor kerül.

Megosztás

Szóljon hozzá!