• hu

Bevetésre készek a felújított osztrák vasúti kocsik

0

Március közepén a Keleti pályaudvaron mutatkoztak be a MÁV-Start Zrt. által az Osztrák Vasúttársaságtól (ÖBB) vásárolt, használt Lange-Schlieren személykocsik.

A szerződés szerint összesen ötvenöt hasonló jármű érkezik majd Ausztriából, amelyek közül tíz már Magyarországon tartózkodik, és átesett a forgalomba állításhoz szükséges felújításon.
Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a vasúttársaság járműfejlesztési koncepcióját ismertette, amelynek keretében a Lange-Schlierenek is az országba érkeztek. A vezérigazgató elmondta, hogy az első tíz kocsi felújítását a szolnoki járműjavító elvégezte. Ez többek között a magyarországi műszaki előírásoknak megfelelő átalakítást, az úgynevezett fővizsga munkákat, a személykocsik belső tereinek megújítását, az ablakok cseréjét és a járműveknek a MÁV-Start színeire való átfestését jelentette. A felújított kocsik a térség korszerűtlen járműveit kiváltva emelik Északkelet-Magyarország személyszállítási színvonalát. Fővonalként Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely-viszonylatban közlekednek majd. A beszerzett kocsitípus kiválasztásánál a MÁV-Start figyelembe vette, hogy a Lange-Schlierenek 140 kilométer per óra sebességre képes, tárcsás fékberendezésű kocsik, amelyeknél az ajtózárás központi és sebességfüggő reteszelésű, és a járművek rendelkeznek fedélzeti hangosítással is. A magyar vasúthálózaton már ismert típuson többcélú, azaz mozgáskorlátozottak utaztatására, illetve kerékpárszállításra alkalmas terek is kialakíthatók, és a kocsik alkatrész-utánpótlása is folyamatosan biztosított.

Megosztás

Szóljon hozzá!