• hu

InnoRail 2013 Budapest nemzetközi vasúti konferencia

0

Az InnoRail Budapest vasútszakmai konferenciasorozat első eseményére 2013. október 28. és 30. között került sor a Budapest Kongresszusi Központban. Ezt a rendezvényt a vasúti közlekedés iránt elkötelezett magyar szakemberek hívták életre azzal a céllal, hogy közösen gondolkodjanak a vasúti közlekedés jelenéről – annak jövője érdekében. Néhány hazai és külföldi résztvevő megosztotta velünk a lezajlott konferenciával kapcsolatos gondolatait.

InnoRailLogo

Az InnoRail 2013 Budapest konferencia programbizottságának elnökeként minden szempontból sikeresnek értékelem a kezdeményezést. Az első rendezvényen elértük, hogy 18 országból összesen 303 fő regisztrált 2013. október 28. és 30. között a Budapest Kongresszusi Központban. Kiváló szakemberek, 32 külföldi és 14 magyar járult hozzá előadásával ahhoz, hogy Magyarországon eddig még nem tapasztalt színvonalat tudjon nyújtani a konferencia. A 22 kiállító is kivétel nélkül hasznosnak ítélte jelenlétét, és jelezte részvételi szándékát a kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciasorozat következő eseményén, az InnoRail 2015-ön. Akkor már szekcióüléseket is tervezünk, melyek lehetőséget nyújtanak a szakembereknek arra, hogy a specifikusabb témák iránti érdeklődésüket is kielégítsék. Összességében elmondhatjuk, hogy a hagyományteremtő esemény elérte a célját, valódi fórumot teremtett a különböző szakterületek közötti eszmecserére, gyakorlati problémák megvitatására, új fejlesztések, eszközök és módszerek bemutatására és megismerésére. (Tarnai Géza, BME Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék, a programbizottság elnöke)

Az InnoRail 2013 konferencia Magyarországon a maga nemében egyedülálló volt, hiszen számos olyan nemzetközi szakembert vonultatott fel, akik a maguk területének legelismertebb művelői közé tartoznak. A háromnapos rendezvény strukturáltan, leginkább a pályavasúthoz kapcsolódó előadásokat mutatott be, amelyek színvonala már az első InnoRail alkalmával is – a résztvevők egyöntetű véleménye alapján – igen magasra tette a mércét. Szűkebb szakterületemről, a vasúti biztosítóberendezésekről is önálló, kiváló prezentációs blokk állt rendelkezésre, de az e témakör tudományos hátterét adó „Kockázat és biztonság” szekcióban is a terület valóban legjobb előadóit láthattuk vendégül. (Tóth Péter, MÁV Zrt. TEB Központ, a programbizottság tagja)

Elismerésünk a szervezőknek, hogy az első alkalommal megrendezett InnoRail 2013 konferenciára sikerült olyan hazai és külföldi előadókat megnyerniük, és az előadások témaköreit úgy összeválogatniuk, hogy a konferencia messzemenően eleget tegyen a szakmai közönség elvárásainak. Továbbá biztosított egy olyan teret számunkra, ahol lehetőség nyílt a különböző országok vasútépítési gyakorlatába való betekintésre és szakmai tapasztalatcserére. (Homlok Zsolt, Swietelsky Vasúttechnika Kft.)

Csak jót tudok mondani mind a szervezésről, mind az előadásokról. Természetesen én minél több új vasútépítési technológiáról szeretnék hallani, új szerkezetekről, és főleg gyakorlati, mintsem elméleti anyaggal. (Fejér István, Vasútépítők Kft.)

A konferencia biztosítani tudta azt a teret, ahol az egyes szakágak megjelennek, megmutatják a fejlesztés kulcspontjait, az EU-s előírásoknak megfelelés lehetőségeit. Teret biztosított a hatóságok és a szakértők közös gondolkodásához, a fejlesztésben részes cégekkel közösen. Továbbá átfogó képet adott a legkorszerűbb termékekről, technológiákról, az elért technológiai eredményekről. Külön üdvözlendő, hogy teret adott a műszaki szakemberek kérdéseinek az előadók részéről ismertetett témakörökhöz. Összegezve: valamennyi területről aktuális és magas színvonalú előadások hangzottak el. Átfogóan kaptunk képet az európai szintű vasúti tapasztalatokról. (Takács Tibor, MÁV-Gépészet)

IMG_3404

A konferencia szerintem elég összetett feladatra vállalkozott. Ma Magyarországon a közlekedési konferenciák jelentős része a közút és a logisztika területére összpontosít, ugyanakkor korábban is voltak kezdeményezések, amelyek kifejezetten a vasúti területeket kívánták megcélozni. Ezek egy része a vasúti szektor vezetői szintű találkozójává vált, más része pedig egyes szakmai szegmensekben biztosított lehetőséget a hazai és bizonyos esetekben a külföldi szakemberek rendszeres eszmecseréjére. Az InnoRail konferencia e két pólus között helyezkedett el, hiszen képviseltették magukat a magyar vasúti vezetők, a vasút iránt elkötelezett oktatási és kutatási központok, illetve jelentős külföldi részvétellel, szakmai megjelenés biztosításával kaphattak képet a résztvevők egymás tevékenységéről. A konferenciák fő erőssége a személyes kapcsolatok kialakítása és ápolása mellett a „networking”, annak a csoportszintnek a kialakítása, amely már új minőséget tud teremteni. A korszerű infokommunikációs technológia révén még egy hagyományteremtő konferencia is ki tudja aknázni az ebben rejlő lehetőségeket rendszeres szakmai sajtómegjelenéssel, a szakmai élet felpezsdítésével. Sajnos a magyar vasúti életben a mindennapos küzdelem a forgalom fenntartása és biztonságos lebonyolítása érdekében a szakmai előrehaladást, a világszínvonal figyelemmel kísérését jelentősen megnehezíti. Emellett az oktatási és kutatási központok finanszírozása sem teszi lehetővé a szakemberek széles körű részvételét a nemzetközi életben. Épp ez a lehetőség, ez a misszió állhat egy ilyen kezdeményezés előtt, amelynek a konferencia megfelelt. A lehetőség a magyar vasúti szakma előtt adott, és közös felelősségünk, hogy a már meglévő szakterületi események mellett egy integrált, az összefüggéseket is más megvilágításba helyező kezdeményezést sikerre vigyünk – a saját érdekünkben. (Szigeti Dániel, Műszer Automatika Kft.)

Bár az InnoRail 2013 először került megrendezésre, nagyon profi módon szervezték meg, és kiváló lehetőséget nyújtott a megbeszélésekhez és a véleménycseréhez. (Alexandra Manhart, Plasser & Theurer Export von Bahnbaumaschinen GmbH)

A vasúti infrastruktúrával foglalkozó szakemberek számára különleges esemény volt a budapesti InnoRail 2013. Az egész ország és a régió egyik kiemelkedő, tartalmas és színvonalas előadásokat felvonultató szakmai eseménye került megrendezésre, amelynek helye van a nemzetközi konferenciák sorában. (Balázs Gáspár, Alstom Hungária Zrt.)

A Magyar Vasúttörténeti Parkban lebonyolított programon vettem csak részt, az aznap délutáni program szerintem kitűnően sikerült, sok pozitív visszhangot is hallottam. A résztvevők közül sokan érdeklődtek tételesen egy-egy kiállított műszaki emlék iránt. Különösen sokan látogatták meg a kiállított Kandó mozdonyokat, ahol részletes ismertetésre is sor került. A magyar vasút és a mintegy másfél évszázados hazai vasúti ipari háttér sok konzultációra adott alkalmat. (Kisteleki Mihály, MÁV Zrt.)

Számunkra az InnoRail 2013 érdekes esemény volt, ami európai szinten széles körű betekintést nyújtott a legjobb iparági gyakorlatba és a vasúti szektorban folytatott tényleges kutatásokba. A konferencia sikeresen hozta össze az összes fontos érintett csoportot, és három napon keresztül vonzó programot nyújtott nekik, beleértve a Vasúttörténeti Parkban töltött felejthetetlen estét is. (Roman Slovak, Hannes Meuli, Svájci Szövetségi Közlekedési Hatóság)

Számomra az InnoRail 2013 szakmailag és emberileg is rendkívül figyelemreméltó élménnyel zárult. Az eredeti elképzelésnek megfelelően a vasúti infrastruktúra szinte minden területéről a legfrissebb információhoz juthattunk hozzá, és főleg hasznos volt, hogy mód nyílt a magyar vasút nemzetközi megmérettetésére is. Mivel nem voltak párhuzamosan tartott szekcióelőadások, erre való tekintettel minden szakmai előadó igyekezett olyan mélységben megfogalmazni mondanivalóját, hogy egy másik szakterület képviselője is, kellő átfogó ismeretek birtokában, könnyen megérthesse azt. Nyitott érdeklődéssel sok olyan fontos, apró információ volt összegyűjthető, amit mindenképpen célszerű a fejlesztési tervekbe illeszteni. A gondos, gáláns szervezés méltó körülményt biztosított új kapcsolatok kiépítésére, a meglévők megerősítésére, ápolására. (Tanczer György)

Végre van egy olyan szervezet, amely összehozza a délkelet-európai üzemeltetőket és vasúttal foglalkozó vállalatokat. Örömmel halljuk, hogy a konferenciát kétévente folytatni szeretnék. Számunkra a legérdekesebb a diagnosztikaalapú karbantartás. (Pekka Auro, Roadscanners Ltd.)

A szervezőbizottság nevében ezúton, ez alkalommal is szeretném megköszönni a bizalmat az előadóknak, akik első szóra elfogadták meghívásunkat; köszönjük a támogatóknak és a kiállítóknak, hogy hittek bennünk; köszönjük a résztvevőknek, hogy regisztráltak. Jelenlétük azt fejezte ki, hogy a vasút fontos hazánkban, fontos Európában, fontos a világon. Sokan és sokat tettek azért, hogy létrejöhessen ez az esemény. Ezúttal is köszönöm a munkájukat. És várjuk Önöket 2015. október 14–16. között az InnoRail 2015 Budapest konferencián. (Balla Ágnes, InnoRail Kiadó és Konferencia Kft.)

InnoRail_2015_logo

Megosztás

Szóljon hozzá!