• hu

Coradia iLint

0

A világ első hidrogénvonata, az Alstom Coradia iLint újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett, idén augusztustól utasforgalomban közlekedik az első száz százalékban hidrogénnel működő vasútvonalon, Németországban. A regionális vonat csak gőzt és kondenzvizet bocsát ki, miközben alacsony zajszinten üzemel.

A Coradia iLint az Alstom sikeres Coradia Lint platformján alapul. Az első tesztüzemeket 2017-ben a csehországi Velimben, a VUZ tesztpályán végezték. 2018 óta közlekedik Németországban kereskedelmi forgalomban, Ausztriában menetrend szerinti forgalomban, Hollandiában tesztüzemben is kipróbálták.

A Coradia iLintet Németországban és Franciaországban fejlesztették ki, és főként a németországi Salzgitterben gyártják. Németország, Olaszország és Franciaország is adott már le megrendelést hidrogénvonatokra. A Coradia iLint vonat ideális megoldás lehet a nem villamosított vonalakon, amilyen a magyarországi vasútvonalak mintegy 60%-a is. A vontatási rendszer üzemanyagcellákat használ, amelyek hidrogén és oxigén vízzé történő egyesítésével állítanak elő villamos energiát. Gyorsulási és fékezési teljesítménye a hagyományos Coradia Lintéhez hasonló, maximális sebessége 140 km/h, hatótávolsága pedig 1000 km. A vonat utasterének kapacitása 150 ülőhely, alacsonypadlós feljárókkal rendelkezik (620 vagy 810 mm). A hidrogénmeghajtás terén közel hatéves tapasztalattal rendelkező Alstom már számos fejlesztést hajtott végre. Például az új tartályelrendezések 25%-kal növelték a hatótávolságot, az üzemanyagcella-összetétel optimális felépítése pedig az aktív alkatrészek 30%- os csökkentését eredményezte. Az Alstom a magyarországi vasúti közlekedésben is megnyitotta hidrogénfejezetét. Tavaly decemberben szándéknyilatkozatot írt alá a Mollal a hidrogéntechnológia vasúti közlekedésben való alkalmazásának vizsgálatára irányuló együttműködésről. A nyilatkozat aláírásával a felek óriási lépést tettek a magyar vasúti közlekedés szén-dioxid-mentesítésének elősegítése felé. 2022. augusztus 23-án hidrogén-üzemanyagcellás motorvonat beszerzéséhez szükséges nyilvános, előzetes piaci konzultációt indított a MÁV-Start.

A konzultáció elindulásával még egy lépéssel közelebb jutunk a hidrogénmeghajtás alkalmazásához a hazai vasúti közlekedésben – mondta Balázs Gáspár, az Alstom Transport Hungary Zrt. vezérigazgatója. Nagy jövőt jósolunk ennek a technológiának mind Magyarországon, mind Európában, ezért is jelentős mérföldkő a hazai tevékenységünkben, hogy idén júniustól a Coradia iLint hidrogénvonat forgóvázkeretének gyártásával bővítettük termékeink körét – tette hozzá a vezérigazgató. Az Alstom mátranováki gyárában jelenleg több mint 1,3 milliárd forint értékű beruházás zajlik. Ezzel párhuzamosan a létszám is bővül száz új munkatárs felvételével.

Megosztás

Szóljon hozzá!