• hu

Csendet kérünk!

0

A vasúti szállítás a közúti fuvarozás gyors, költséghatékony és környezetbarát alternatívája, és bár zajjal jár, manapság már nincsen szükség füldugóra ahhoz, hogy nyugalmunk legyen még a forgalmasabb vasúti vonalak mentén sem – mondta Major Tamás, a Leier Mélyépítés, Környezettechnika, Vasútépítés, Durisol üzletágának vezetője. A Leier Hungária Kft. az elmúlt évtizedben komoly hangsúlyt fektetett a vasúti fejlesztési projektek kiszolgálását célzó termékpaletta bővítésére.

Az állandó építkezések, a megnövekedett forgalom és az egyre fejlődő szórakoztatóipar hatására a városok zajterhelésének mértéke folyamatosan emelkedik, erre a problémára kínál elérhető alternatívát a Leier Durisol termékcsaládjába tartozó fabeton fal – hívta fel a figyelmet a már 35 éve Magyarországon lévő építőipari cégcsoport egyik sikeres termékére Major Tamás. Mint fogalmazott, a nemzetközi tapasztalat alapján kidolgozott, a hazai előírásoknál szigorúbb követelményeknek is megfelelő zajárnyékoló fal hatékonysága az egyedülálló szerkezetre vezethető vissza. A falat alkotó elemek felülete ugyanis cementkötésű faforgácsból préseléses technikával kialakított réteg, mely egy 13 centiméteres fix betonmagot ölel körbe.

A zajforrástól induló káros rezgéshullámok tompítását a belső vasbeton szerkezet – mint nehéz molekulájú tömeg – biztosítja, a fal külső héja pedig tovább csökkenti a nemkívánatos visszaverődéseket és megvalósítja a zajelnyelés jelentős részét. A Leier folyamatosan fejleszti termékeit, ez fokozottan érvényes a Durisol zajárnyékoló falakra is, melyek rendkívüli akusztikai jellemzőkkel bírnak, léghanggátlási osztályba sorolásuk B4, hangelnyelési osztályuk A5. Az üzletágvezető kitért arra is, hogy a 90 százalékban környezetbarát alapanyagokból készült fal teljesen gondozásmentes, elemei vegyileg 100%-ban semlegesek, ezáltal nem is korrodálódnak. A termék ellenálló az időjárás hatásaival szemben, és még vandálbiztos is, vegyszeres vízzel és magas nyomású mosóval könnyen eltávolíthatók felületéről az esetleg rákerülő graffitik, falfirkák. Ráadásul a kor igényeinek megfelelően nem egy egyhangú, komor betonfalat kell elviselniük a környéken élőknek, ugyanis az elemek anyagukban színezettek, a változatos felület-, mintázat- és színvariációknak köszönhetően pedig esztétikai megjelenésük kifogástalan. Megfelelő választás esetén akár tökéletesen harmonizálhat is környezetével. A Durisol előregyártott technológiájának köszönhetően a zajárnyékoló fal beépítése gyors és egyszerű, továbbá a jól előkészíthető munkafolyamatoknak köszönhetően kevés élőmunkaigényű. A Leier legutóbb a Déli összekötő vasúti Duna-híd korszerűsítése projekthez szállított Durisol zajvédőfal-elemeket, de a vállalat termékével találkozhatunk többek között a dél-balatoni vasútvonalon, a Debrecen–Füzesabony, a Szolnok–Szajol, a Gyoma–Békéscsaba vonalak egyes szakaszain és a törökbálinti vasúti megállóhelyen is. Major Tamás végül emlékeztetett arra is, hogy a Leier, látva a kötöttpályás közlekedés térnyerését Európában és a világon, folyamatosan bővíti üzletágai vasútépítést elősegítő előregyártott termékeinek körét, ami többek között érinti a biztosítóberendezésekhez köthető automata sorompó kapcsolóházak, kábelszekrények, kábelaknák területét, valamint a vízelvezető rendszerek, peronelemek, térkő burkolatok megújulását is eredményezte.  Bencze Áron

Megosztás

Szóljon hozzá!