• hu

DeBo kijelölés „járművek” alrendszerre

0

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. az utóbbi években jelentős lépéseket tett a vasúti rendszer megfelelőségértékelésének végzéséhez szükséges európai közösségi és nemzeti jogosultságok megszerzésére. Ezeknek az első jelentős eredménye volt a KTI bejelentett szervezetként (Notified Body [NoBo]) és kijelölt szervezetként (Designated Body [DeBo]) történő kijelölése az „ellenőrzés-irányítás és jelzés” alrendszer területére 2013 szeptemberében, amelyet 2014-ben és 2015-ben az „infrastruktúra” és az „energia” alrendszerek megfelelőségértékelés tanúsítására vonatkozó státuszok megszerzése követett.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság az UVH/VF/2544/5/2015 határozatával a KTI Közlekedéstudományi Intézetet – a korábban már megszerzett „infrastruktúra”, „energia”, „ellenőrzés, irányítás és jelzés” alrendszerekre vonatkozó jogosultságok mellett – 2015. november 26-án a „járművek” alrendszerre vonatkozó nemzeti szabályok szerinti megfelelőségértékelési tevékenységre is kijelölte.
A KTI mint Kijelölt Szervezet (DeBo) az ÁME-k 4.2. fejezetében szereplő nyitott kérdések esetében, az ÁME-k 7.3. fejezetében felsorolt különleges esetekben, vagy ha nincs ÁME-követelmény az európai vasúti rendszer részeire, és a tagállam által a 2008/57/EK irányelv végrehajtása keretében elfogadott intézkedésekből kizárt:
– metrók, villamosok és más könnyű vasúti rendszerek;
– a vasúti rendszer többi részétől működésükben különálló hálózatok, amelyek csak helyi, városi vagy elővárosi személyszállításra szolgálnak, valamint a kizárólag ilyen hálózatokon működő vasúttársaságok;
– magántulajdonban lévő vasúti infrastruktúra és az ilyen infrastruktúrán használt járművek, amelyeket kizárólag a tulajdonos használ saját áruszállítási műveleteire;
– szigorúan helyi, történelmi vagy turisztikai célra használt infrastruktúra és járművek alrendszerekre vonatkozó teljes körű megfelelőségértékelési szolgáltatást tud nyújtani a kérelmezőknek, a következő nemzeti szabályok alapján:

  • Nemzeti Referenciadokumentum: Magyarország – A vasúti járművek 2008/57/EK Irányelv 27. cikke szerinti engedélyezésével kapcsolatban Magyarországon alkalmazott nemzeti szabályok.
  • 103/2003. (XII. 27.) GKM rendelet – Országos Vasúti Szabályzat OVSZ I.
  • 18/1998. (VII. 3.) KHVM rendelet – Országos Vasúti Szabályzat OVSZ II.

Malatinszky Sándor
járműtanúsítási szakértő, KTI

 

Megosztás

Szóljon hozzá!