• hu

Könyvajánló – Déri Tamás: Metró fények

0

Nehéz szűkebb szakterületet elképzelni, mint a metróvilágítást, pontosabban a nagyvárosi föld alatti gyorsvasúti vonalak utasforgalom számára megnyitott tereinek világítási kérdéseit. De ha arra gondolunk, hogy a tűző napsütésből vagy éppen a vakítóan fehér hólepte városi utcáról néhány lépéssel egy természetes fénytől elzárt, föld alatti világba érünk, ahol ráadásul óriási tömegek mozognak, megérthetjük, hogy ebben a témában is jócskán akadnak fontos és érdekes kérdések. A cél ugyanis ebben az esetben nemcsak az, hogy az utasok biztonságban mozogjanak és jól tájékozódjanak az aluljárók és alagutak mesterséges, sokszor labirintusszerű világában, hanem az is, hogy kellemesen érezzék magukat.

11

A Metró fények című könyv egyedülállóan részletesen és tudományos alapossággal tekinti át a tágan értelmezett témát: a világításon kívül a vizuális észlelés többi fontos eleméről, például az utastájékoztató eszközökről sem megfeledkezve. A kiadvány remélhetően mindennapi kézikönyvvé válik a metrótervezéssel, üzemeltetéssel, hatósági engedélyezéssel foglalkozó közlekedési, munkavédelmi szakemberek, építészek kezében, de a metróállomásokra alkotásokat készítő képzőművészeknek is ismerniük kellene.

Metró_fényei

A szerző, Déri Tamás igen gazdag, több mint negyvenéves hazai és nemzetközi tapasztalata páratlan mennyiségű – elsősorban európai – konkrét ismeret- és példaanyaggal dúsítja a kiadványt. Ugyanakkor a könyv stílusa a laikus érdeklődő számára is érthetővé és érdekessé teszi a szöveget. Az alkotók azt a megoldást választották, hogy a fényképeket – a szerző hétezer felvételből választotta ki azt a csaknem hétszázat, amely bekerült – külön szekcióban, mellékletként szerepeltetik, így ezek külön is nézegethetők. Persze a szöveg olvasása közben az odaillő képek megtalálásához lapozgatni kell, ám a könyvhöz mellékelt DVD-n már elég a szövegben egyet kattintani a megfelelő illusztráció eléréséhez. Sőt, a lemezen több mint négyezer felvételt talál az olvasó.

Déri Tamás könyve egyedülálló az EU metróvilágítási kiadványai között, ilyen mélységben és szakmai értékeléssel nem jelent még meg könyv ebben a témakörben. A könyv a Vasúti Erősáramú Alapítvány kiadványa. Terjesztése az alapítvány keretében történik.

Elérhetőség: Pálmai Ödön, 06-30-535-3300, palmaio@freemail.hu

Megosztás

Szóljon hozzá!