• hu

Könyvajánló – Déri Tamás: Vasúti fények

0

Déri Tamás Vasúti fények című tanulmánya az Európai Unió tagországaiban, továbbá a Svájcban és Norvégiában tett tanulmányutak, hivatalos és magánutak során szerzett adatokat, műszaki információkat és ismereteket, valamint a tanulmányozott berendezésekről készült fényképeket tartalmazza. A tanulmány elkészítésével kettős célja van a szerzőnek: egyrészt az, hogy a vasúttal foglalkozó szakemberek megismerhessék a külföldi eredményeket, másrészt az, hogy ezek az eredmények bevezethetőek legyenek a magyar vasúti közlekedésben.

12

A tanulmány az alábbi két fő témakört foglalja magában: a) az EU-tagországok vasútjainak világítástechnikai fejlesztési tendenciái, b) javaslatok a külföldön látott műszaki megoldások Magyarországon való bevezetésére.

Mivel a vasúti térvilágításnak rendkívül fontos vasútbiztonsági vonzata van, így nemcsak tervezési, hanem hatósági engedélyezési szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az Európában – és talán világviszonylatban is – egyedülálló mű a vasúti területek vonatkozásában összehasonlítási alapot is képez az eltérő gazdasági fejlettségű országokban alkalmazott különböző világítási megoldások között.

A szerzőnek a külföldi eredmények hazai bevezetésére vonatkozó javaslatai a vasútbiztonság, energiagazdálkodás, beruházási és karbantartási költséghatékonyság, ergonómia és arculatfejlesztés területén hozhatnak – és részben már hoztak is – eredményeket.

Vasúti_fények

A több évtized alatt gyűjtött rendkívül gazdag képanyag inspirálhatja a világítási vagy építész szakterületeken dolgozó tervezőket a bemutatottakhoz hasonló vagy még jobb megoldások kialakítására.

A könyvhöz CD is készült, melyen a szerző mintegy 300 európai város vasúti területeinek, a vasúti közlekedés infrastruktúrájának szerves részét képező utasforgalmi és technológiai területeinek világítástechnikai megoldásait mutatja be szemléletes – és néhol magas szintű fototechnikai tudását is csillogtató – fényképeken. Munkája túlmutat a vasúti világítástechnikai fejlesztési tendenciák ismertetésén, összefoglaló értékű mű, egy gazdag életút egyik fontos állomása.

Déri Tamás könyve egyedülálló az EU vasúti világítási kiadványai között, ilyen mélységben és szakmai értékeléssel nem jelent még meg könyv ebben a témakörben. A könyv a Vasúti Erősáramú Alapítvány kiadványa. Terjesztése az alapítvány keretében történik.

Elérhetőség: Pálmai Ödön, 06-30-535-3300, palmaio@freemail.hu

Megosztás

Szóljon hozzá!