• hu

Edilon leerősítésű vágányok

0

A kötöttpályás közlekedés napjainkban reneszánszát éli, ez egyszerre vezethető vissza a technika fejlődésére, a gazdaság oldaláról jelentkező igényekre és a környezetvédelmi szempontok mind markánsabb érvényesítésére. E kritériumok mellett még számos egyéb követelmény figyelembevételével fejlesztette meghatározó profiljává a városi villamosvasúti vágányépítési rendszerek, valamint a speciális nagyvasúti felépítményrendszerek építését, felújítását a szigetszentmiklósi székhelyű Normálnyomtáv Kft.

A tavalyi év februárjában kezdtük a Széll Kálmán tér vágányainak felújítását. A vágányok bontását követően elkészítettük az új vágányok földmű alépítményét, majd a bebetonozott talpfás felépítményeket. A Széll Kálmán téren beépítettünk 6 csoport egyszerű kitérőt, 1 csoport átszelést, 1 csoport átszelési kitérőt, 635 vm bebetonozott talpfás felépítményt, valamint 60 vm Edilon körülöntéses vágányt. A budai fonódó villamoshálózat megteremtésében cégünk kivitelezésében zajlott a Margit híd alatti fonódó vágányszakasz építése. A Margit híd alatt a fonódó villamos vágányainál bebetonozott acélvályúkban Edilon leerősítésű vágányt építünk. Hasonló felépítményt építettünk 2013-ban a Kossuth téren is. A kivitelezés megkezdése előtt a vágánytervek alapján megterveztük az acélvályúkat. Az acélvályúk gyártását követően, az elkészült CKt rétegen a vályúkiosztási tervnek megfelelően kiosztottuk a vályúkat, majd speciális portálszerkezetek segítségével beállítottuk a vályúkat a helyszínrajznak és a hosszszelvénynek megfelelően. A vályúk beállítását követően elkészítettük a vasalási tervnek megfelelő vasbeton lemez vasalást a vályúk alatt. A vasszerelést és az ellenőrző méréseket követően történt a vályúk bebetonozása sínkorona mínusz 11 cm-es szintig.

1. kép1

Betonozást követően leszereltük a portálszerkezeteket, majd elkészítettük a vályúk felső éléig a bazaltbeton burkolatot. A betonozást követően elvégeztük az acélvályúk homokszórással történő tisztítását, majd felhordtuk a vályúk oldalára az Edilon U90WB kellősítőt, és elvégeztük a talpgumiszalagok ragasztását a vályúkban. Ezen munkafolyamatok után végeztük el a telephelyen előre hajlított, homokszórt és kellősített sínek helyszínre szállítását, hegesztését. Hegesztést követően a síneket leengedtük a vályúkba, elvégeztük a sínek magassági, irány- és nyomtávbeállítását, majd a síneket Edilon Corcelast VA 70 anyaggal beragasztottuk az acélvályúkba.
A budai fonódó villamoshálózat keretében építettünk a Frankel Leó úton 1440 vm CDM rendszerű, részben gumipaplanágyazatú vágányt. A CDM vágány esetében a sínekre a telephelyen előre felragasztottuk a CDM gumiprofilokat, majd a gumizott síneket szállítottuk ki a beépítés helyszínére, ahol a sínek hegesztését követően speciális portálszerkezetekkel befüggesztettük a síneket, majd elvégeztük a sínek körülbetonozását makroszálas betonnal.
Szintén cégünk kivitelezésében készültek el a Szajol és Szolnok között található Tisza- és Zagyva-hidak Edilon leerősítésű, 950 m hosszú vágányai. Továbbá cégünk kivitelezésében Szarvas, Lakitelek, Kisszállás, Mélykút, Jászfényszaru nagyvasúti útátjárói épültek át előre gyártott vasbeton paneles, Edilon körülöntéses felépítményre.
Társaságunk nyitott az új technológiák alkalmazására, valamint a speciális vágányépítés adta kihívásokra. Munkáink során a tisztelt megrendelőink elégedettségének folyamatos fenntartására, növelésére, valamint
hosszú távú vevői kapcsolatok kiépítésére törekszünk. Megrendelőink igényeit korszerű technológiákkal, felkészült személyzettel, gyors és pontos munkavégzéssel igyekszünk kielégíteni.

Matusek János

Megosztás

Szóljon hozzá!