• hu

Edilon rendszerű vágányépítés az Árpád hídon

0

Magyarországon 1995 óta a vasúti hidak Edilon rendszerrel épülnek. Jelenleg az 1-es és 3-as villamos fejlesztése projekt keretein belül az Árpád híd villamosvágányai épülnek Edilon rendszerrel. A vágányépítés kivitelezését a Colas Alterra Zrt. és az A-Híd Építő Zrt. alkotta Városi Vasútépítő Konzorcium alvállalkozója, a Normálnyomtáv Kft. végzi. A következőkben az építés részleteiről olvashatnak.

Az Edilon rendszerű vágány egy rugalmas alátámasztású, folyamatos sínágyazású rendszer. Fő részei a sínvályú, amely készülhet betonból vagy acélból, az Edilon Corkelast kétkomponensű rugalmas kiöntő anyag, valamint a sín, amely szinte bármilyen profilú lehet. A kiöntő anyag biztosítja a sínszál folyamatos rugalmas megtámasztását a függőleges, kereszt- és hosszirányú terhekkel szemben, valamint a sínszál elektromos szigetelését is ellátja.

edilon

A rendszernek számos előnye van:

– mechanikus rögzítő elemek hiánya
– jó teherelosztás
– magas fokú zaj- és rezgéscsillapítás
– nem igényel fenntartást
– hosszú élettartam: 30 év
– alacsony élettartam-költség a 30 évre vetítve

A rendszer elemei:

– Corkelast kétkomponensű kiöntőanyag (különböző keménységben: VA60, VA70)
– irányszabályozó műanyag ékek
– műanyag távtartók (bilincsek)
– PVC csövek
– fekszintszabályozó alátétlemezek
– síndőlést biztosító alátétlemez
– rugalmas alátétszalag

munka közben

Az Edilon rendszerű vágányépítés kivitelezése 3 részből – előkészítés, beállítás, ragasztás – áll. Az előkészítés során a síncsatornát minden szennyeződéstől meg kell tisztítani, majd a rugalmas alátétszalag felragasztása, valamint a síncsatorna és a sínek kellősítése következik. Az előkészítő lépések után következhet a sínszálak függőleges és vízszintes beállítása. A függőleges beállítás rugalmas alátétlemezekkel, a vízszintes beállítás pedig ékekkel történik. A sínszálak mellé térkitöltő PVC csöveket is helyeznek, amelyeket bilincsek rögzítenek a csatornához. A kivitelezés végső része a ragasztás.

Ezt egy kétkomponensű anyaggal történő kellősítés előz meg. A kellősítő megszáradása után kezdődhet a síncsatorna kiöntése az Edilon Corkelast nevű kétkomponensű anyaggal. A kiöntés két lépésben zajlik. Először az első szintig történik az öntés, amely az ékek magasságáig tart. Miután az alsó szint kellően kikeményedett, sor kerül a felső szint öntésére is.

2014/1 šsszerak.indd

Megosztás

Szóljon hozzá!