• hu

Egy betonbiztos pont a vasútépítésben

0

A gazdasági élet legnagyobb problémái, mint a munkaerőhiány, az orosz–ukrán háború miatt kialakult alapanyag-beszerzési nehézségek, árfolyam-ingadozások az építőipart és azon belül a vasútépítési ágazatot is sújtják. Mindezek ellenére a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. felkészült a kihívásokra és a megnövekedett piaci igények teljesítésére.

Üzemünkben a tavalyi évben sor került a vasútialj-gyártósor modernizálására. Az eredeti gyártósor még a 70-es években épült, az újban az azóta megjelent műszaki megoldásokat adaptáltuk. A beruházás fő célja az üzem működésének megbízhatóbbá tétele volt. Ezt szolgálja többek között a frekvenciaváltók alkalmazása, melyek megvédik a sablonok továbbítását biztosító motorokat a túlterheléstől. A gyártósor egy részét, mint például az olajzókaput, mely a sablonok formaleválasztó olajjal történő kezelésére szolgál, automatizáltuk. A projekt meghatározó eleme a termékek kizsaluzásához alkalmazott új borítógép telepítése volt, mely egy teljesen új műszaki elven működik (1. kép).

1. kép

1. kép

A standard termékek folyamatos biztosítása mellett mindig nagy hangsúlyt fektettünk az innovációra. A Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) és a Feratil Kft. közreműködésével fejlesztettük ki és kezdtük meg a nagypaneles villamospálya-elemek gyártását, melyekkel 2021 nyarán újult meg a budapesti 59-es villamosvonal Alkotás út–Nagyenyed utca–Böszörményi út szakasza (2. és 3. kép).

2. kép

3. kép

A termékcsalád rendszerelemei az egyedi vonalvezetéshez igazodva tartalmaznak:
• 1,3-4,5 méter egyenes elemeket,
• víznyelős elemet,
• kábelszekrényes elemet,
• vágányok közötti gömbsüveges és normál közbenső elemeket
• és íves elemeket az elvárt sugárhoz igazodva.

Az előregyártott technológiának köszönhetően magas minőségű, méretpontos termékek születtek. Termékeink használatával a pályafelújítás ideje jelentősen lerövidült, illetve a hézagmentes technológia alkalmazásával nagyobb terhelhetőségű, kevesebb karbantartást igénylő, tartósabb közös közlekedési sáv került kialakításra a közúti és villamosközlekedés számára.

A rendszer további előnyei:
• teljes vízzáróság, nagy faggyal szembeni ellenállás (ennek hiánya általánosan komoly fenntartási problémát és költséget jelent),
• egyenletes, folyamatos és rugalmas sínrögzítési mód (sínek kopása szempontjából is kedvezőbb),
• jelentős zaj- és rezgéscsillapítás,
• magasabb minőségi követelmények megléte.
Nagy jelentőségű projektünk volt a Fényeslitkei Konténerterminál (4. kép).

4. kép

Ezen a logisztikai csomóponton keresztül halad át Európába az elsősorban Kínából érkező áru. A pályához egyaránt szállítottunk normál és széles nyomtávú betonaljakat. A széles nyomtávú aljakhoz alkalmazható útátjáró elemeket is cégünk gyártotta. Továbbá a 2022-ben indult számos infrastruktúra-fejlesztési projekthez is szállítunk vasúti betonaljakat, valamint a vasútépítéshez használatos előregyártott betonelemeket. Ezek közül a jelentősebb megújuló vonalszakaszok: Szeged–Röszke (5. kép), Budapest–Belgrád, Békéscsaba–Lőkösháza (6. kép).

5. kép

6. kép

Nem kapcsolódik a vasútépítéshez, de büszkék vagyunk arra, hogy időnként lehetőségünk nyílik egyéb területen is bizonyítani szaktudásunkat. 2022 májusában nyitotta meg kapuit a Szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége. A Skanzen Erdély tájegységébe a magyar–román határátkelőn vezet be az út. A Skanzen felkérésének eleget téve a határátkelő betonelemeit Lábatlanon gyártottuk (7. kép).

7. kép

A feladatunk az volt, hogy a 60-as, 70-es évekre jellemző, azok hangulatát megidéző építményt készítsünk. Akkor ezek az épületek monolit vasbetonból a helyszínen készültek, ezt most előregyártva, szállítható és emelhető méretben, súlyban kellett elkészíteni. Fáradhatatlanul azon vagyunk, hogy fejlődésünk érdekében bővítsük egységeinket, telephelyeinket fejlesszük, és a célkitűzésünk, hogy a még tökéletesebb minőségi termelést elérjük.

Megosztás

Szóljon hozzá!