• hu

Elkészült a villamosítás a Mosonszolnok–Csorna–Porpác-vasútvonalon

0

Elkészültek a villamosítás munkálatai a Mosonszolnok–Csorna–Porpác-szakaszon, így mostantól a teljes, 16-os számú vasútvonalon lehetővé vált a villamos vontatás.

A közlekedésfejlesztési beruházás keretében 87 kilométernyi vasútvonal villamosítását valósította meg a GYSEV Zrt. A vasútvonal felújításának és korszerűsítésének a fő célja volt, hogy gyors és gazdaságos vasúti kapcsolatot teremtsen Közép- és Észak-Európa, valamint az Adria térsége között, a nagyobbrészt kedvező terepviszonyokkal rendelkező Nyugat-Magyarországon keresztül.
A korridor Pozsonyból indul és Csornát, Szombathelyet érintve halad tovább Zágráb, Fiume és Trieszt felé. A fejlesztésnek köszönhetően az érintett szakaszon csökkent a menetidő, a zaj és légszennyezés. A villamosítás mellett a vasútvonal valamennyi állomásán és forgalmasabb megállóhelyein 55 cm magas peronokat, korszerű térvilágítást és esőbeállókat építettek ki. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően nőtt a vonal vonzereje, ezzel is javítva a vasút versenyképességét a térség személy- és áruszállításában.
A fejlesztés eredményeként újabb szakaszon közlekedhetnek az új FLIRT motorvonatok, valamint a Szombathely–Budapest InterCity-közlekedésben villamos mozdonyok váltották ki a dízelvontatást a vasi megyeszékhely és Csorna között. A kivitelezési munkálatokat az MVM OVIT Zrt. által vezetett konzorcium végezte el. Az MVM OVIT-nak ez az első fővállalkozóként menedzselt nagyprojektje a vasútiparban. Azért is jelentős számukra, mert ez az első olyan projekt Magyarországon, amely a vasúti rendszerek közötti kölcsönös átjárhatóság tanúsítványával rendelkezik. Az EU által 100%-ban támogatott közlekedésfejlesztési beruházás 11,8 milliárd forintból valósult meg.

Megosztás

Szóljon hozzá!