• hu

Energiahatékony megoldások a budapesti metróvonalakon

0

A BKV az M2-es metróvonal rekonstrukciója során a Siemens közreműködésével olyan infrastruktúrát alakított ki, melynek köszönhetően összesen 27,3 százalékkal csökkent a járművek energiaigénye.

A felújított M2-es és az új M4-es metróvonal infrastruktúrájának, valamint a megújult járműparknak köszönhetően az utaskiszolgálás színvonala nőtt, ugyanakkor a metróvonal energiaigénye jelentősen csökkent, hiszen lehetővé vált az úgynevezett rekuperálás, azaz a fékezési energia belső hálózatba történő visszatáplálása. A hagyományos járművek esetében a fékezésnél a mozgási energia továbbhasznosításra alkalmatlan hőenergiává alakul, ezzel ellentétben a fékenergia-visszatáplálási, más néven rekuperációs rendszer alapelve, hogy a mozgási energiából újrahasznosítható villamos energia nyerhető.

Energiahatékony megoldások

A BKV a beruházásért elnyerte a Werner von Siemens Hatékonysági Díjat

 

Az M2-es és M4-es vonalon generátoros és motoros üzemmódban haladó korszerű szerelvényeket, a hatékony menetrendet, az automata vonatvezérlést, valamint a vontatási energiát transzformátorokkal és egyenirányítókkal biztosító közép- és kisfeszültségű hálózatot magában foglaló komplex rendszer az alapja a 21. századi igényeket kielégítő, energiahatékony működésnek. Az energiafelhasználás csökkentésének fő feltétele, hogy a vonalon rekuperációra alkalmas szerelvények közlekedjenek, ám a visszatáplálás által elérhető megtakarítás pontos definiálásához az egész rendszert kell vizsgálni. Az összes megtakarításhoz az alábbi komponensek különböző mértékben járulnak hozzá:

• visszatáplálás (rekuperáció)
• korszerű járművek
• középfeszültségű és járulékos veszteségek csökkentése
• automata vonatvezérlés
• hatékony menetrend kialakítása
• vontatási hálózati kép kialakítása
• a transzformátorok veszteségének szabályozása

Az automata vonatvezérlés optimalizálja a teljes metróvonal forgalmát, azaz öszszehangolja a különböző szerelvények mozgását, így az utasforgalmi mellett gazdaságossági szempontokat is figyelembe vevő közlekedési rend érhető el. A vonatvezérlő rendszer így hatással van a rekuperációra – kulcsfontosságú ugyanis, hogy a forgalomban lévő szerelvények szoros kölcsönhatásban legyenek, azaz egy épp fékező vonat képes legyen átadni az energiáját az ugyanabban az időben gyorsító vonatnak. Az áramellátás tekintetében fontos a precízen megtervezett, egységes villamos hálózat, például a transzformátorok áttételének szabályozása, hiszen ezzel is energiamegtakarítási eredményeket lehet felmutatni.

A fejlesztések során a Siemens aktív hozzájárulásával valósult meg az automata vonatvezérlés mellett a középfeszültség, a segédüzemi berendezések, a távfelügyelet, a vontatási áramellátás és a vontatási blokkok kialakítása is. A magas műszaki színvonalú eszközök mind hozzájárulnak a működés során keletkező veszteségek minimalizálásához, könnyen kezelhetők, valamint gyorsítják a hibaelhárítást. A korszerűsítések által összesen 27,3%-kal csökkent a járművek energiaigénye.

Megosztás

Szóljon hozzá!