• hu

ETCS épül a Hegyeshalom–Rajka–országhatár-szakaszon

0

A vasúti közlekedés biztonságát elősegítő ETCS vonatbefolyásoló rendszert épít ki a GYSEV Zrt. a Hegyeshalom Rajka–országhatár-szakaszon. A mintegy 620 millió forint értékű beruházás kivitelezési munkálatai a tervek szerint nyár végére fejeződnek be.
Az ETCS egy modern vonatbefolyásoló rendszer, amelynek legfontosabb feladata a vonatok közlekedésének felügyelete, a vasúti forgalom biztonságának megteremtése. Amennyiben egy vonat sebessége túl magas, a mozdonyvezető a rendszer figyelmeztetése után sem csökkenti a sebességet, illetve ha a vonat a megállást jelző vagy sebességcsökkentésre utasító jelző felé közelít, az ETCS rendszere automatikusan bekapcsolja az üzemi féket, és szükség esetén a vészféket is, így lelassítja, vagy akár megállítja a szerelvényt.
Az Európai Unió előírásai szerint az ERTMS E folyosóhoz tartozó vasúti szakaszokat 2015 végéig fel kell szerelni ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel. Ezek közé tartozik a Hegyeshalom–Rajka–országhatár-szakasz is.
A rendszer kiépítése az átjárhatóság biztosításának, így a versenyképes közlekedés feltételrendszerének is alapeleme, hiszen így a határokon keresztül megállás, korlátozás nélkül közlekedhetnek a vonatok.
A projekt kivitelezése 2014 nyarán kezdődött, és a tervek szerint az idei nyár végéig tart majd. A kivitelezési munkálatokat a Thales Rail Signalling Solutions Kft., a Thales Austria GmbH., valamint a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. közösen végzi. A tervezési munkálatok befejeződtek, 2015 márciusától megkezdődtek a pálya menti vonatbefolyásoló elemek telepítése, az ETCS illesztése az állomási és vonali biztosítóberendezéshez, illetve a funkcionális műszaki vizsgálatok elvégzése.
A projekt összköltsége 620 515 000 forint, mely az Európai Unió támogatásával, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) forrásainak felhasználásával valósul meg; a támogatás intenzitása 100 százalék.

Megosztás

Szóljon hozzá!