• hu

Exkluzív környezet, minőségi szerviz az IC+ 1. osztályon

0

Az IC+ család 1. osztályú bisztrószakaszos kocsija sok tekintetben új szolgáltatási szintet képvisel majd a MÁV-Start kínálatában, új korszakot jelent a vasúti közlekedés színvonalában. A 35 darabos flotta első példánya áprilisban készült el a Szolnoki Járműjavítóban, az utasok várhatóan a nyári szezon második felében a Balatonon próbálhatják ki először.

Milyen pluszt nyújt az 1. osztály?
Az egyik ilyen az úgynevezett csendes fülke, amelyből kettő található a kocsiban. Az ide jegyet váltó utasok csendben, nyugalomban tölthetik el az utazásukat, ebben a szakaszban a mások által is hallható zenehallgatás, telefonálás vagy egyéb zavaró tevékenység nem megengedett. Egy kocsiban 12 ilyen ülőhely van, hagyományos fülkés elrendezésben. A csendes fülkék mellett helyezkedik el két emelt komfortfokozatú, minden eddiginél magasabb színvonalú 1+ osztályú fülke, ahol fülkénként csak négy ülés található. Ezek bőrborításúak, széles tartományban elektromosan állíthatók, nagy kényelmet biztosítva. A fülkében utazók a világítást és a hőmérsékletet a kocsi többi részétől függetlenül saját maguknak szabályozhatják, ezt az asztalba integrált érintőképernyők segítségével lehet megtenni. A fülkék formavilága a kocsi többi részétől és a többi kocsiétól merőben eltérő, elegáns kialakítású, ívelt, diszkrét formákkal és mintázott üvegfelületekkel, tükrökkel.

A legmagasabb osztályon utazva a jegyár választható minőségi italokat, édességeket és kisebb harapnivalókat is tartalmaz, amelyeket az utaskísérő az ülőhelyen szolgál fel, az étlapról térítés ellenében elérhető kínálattal együtt. A kocsi termes utasterében további 15, 1. osztályú ülőhely található, ezen ülésekhez nagy méretű, munkához is kiválóan használható asztal, olvasólámpa is tartozik, valamint az elektromos eszközök töltésére konnektorok és USB-csatlakozók szolgálnak. A teljes utastér szőnyegborítású, továbbá a termes szakaszban és a folyosón rejtett LED-hangulatvilágítást alakítottak ki. Az ablakokon – a sorozat többi járművénél megszokott módon – sötétítőrolók találhatóak. Az 1. osztályra érvényes jegyek szintén tartalmaznak egy választható üdvözlőitalt, és az étlapról elérhető termékeket itt is felszolgálják az ülőhelyen.

 

Bisztrószakasszal a színvonalas utazásért
A kocsi egyik végén egy kompakt méretű, de jól felszerelt bisztrószakasz áll az utasok rendelkezésére, ahol különféle üdítőket, alkoholos italokat, forró italokat, illetve egyszerűbb frissen készített ételeket (pl. Start Burgert), édességet, ropogtatnivalót is fogyaszthatnak. Ezeket a könyöklőn támaszkodva, közben akár a tájban gyönyörködve vagy a helyükre visszatérve kényelmesen tudják elfogyasztani. A minőségi szerviz mellett a különféle ételintoleranciákkal élők is találnak számukra megfelelő alternatívákat.

Első osztályú fedélzeti vendéglátás
Az idei szezon második felében az Utasellátó fedélzeti vendéglátási szolgáltatását az étkezőkocsin kívülre is kiterjeszti vasúttársaságunk mind a Balaton, mind a Kék Hullám InterCity vonatokon. A külföldi vasutakhoz, magánvasutakhoz és légitársaságokhoz hasonlóan, a MÁV-Start az új 1. osztályú IC+ kocsik gyártásával és a távolsági stratégiájával összhangban, egy lépést tesz az 1. osztály helyzetének újraértékelése felé. A cél az, hogy az 1. osztályú szolgáltatás megfizethető áron kézzelfogható előnyöket és exkluzív környezetet biztosítson az utasok számára, melynek eszköze a jegyárban foglalt üdvözlőital és a helyben felszolgálás. A Balaton IC-n és a Kék Hullám IC-n az 1. osztályú utasok számára emelt színvonalú szolgáltatás magában foglalja az utasok fogadását és helyükre kísérését, a segítségnyújtást a le- és felszállásban, a csomagok elhelyezésében; és a díjmentes üdvözlő termékek felszolgálását. A rendelésfelvétel és a felszolgálás is az ülőhelyen történik, ahol készpénzmentesen fizethet is utasunk.
A Kék Hullám InterCity vonatokban mutatkozik be az 1. osztály feletti, legmagasabb 1+ kocsiosztály, ahol minden eddiginél jobb színvonalú szolgáltatással találkoznak az utasok.
A különleges megjelenésű, motorosan állítható ülésekkel rendelkező, jól felszerelt négyfős fülkékben utazva a díjmentes (jegyárban foglalt) üdvözlőcsomag választható minőségi italokat, édességet és egyszerűbb harapnivalókat is tartalmaz, emellett természetesen itt is lehetőség van térítés ellenében az étlapon szereplő kínálatból rendelni. Ez a kocsiosztály egy újfajta, úgynevezett globáldíjas jegytípussal lesz majd igénybe vehető.

Mi a legnagyobb innováció a kocsiban?
Több újítást is alkalmaztak a tervező kollégák a járművön, amelyek eddig nem jelentek meg az IC+ típuscsaládban, ezek között vannak az utasok által is érzékelhető, illetve számukra rejtve maradó műszaki megoldások. Mint például: • Az érintőképernyős rendszerek alkalmazása a járművön, amellyel a fülkékben a világítás- és hőmérséklet-állítási lehetőség mellett az 1+ osztályú fülkék utasai a bisztrószakasz személyzetének is jelzést tudnak adni.
• Az 1+ osztályú fülkékben a hagyományos ülések helyett villamos működtetésű, beépített, rejtett asztallal és olvasólámpával ellátott, magas komfortfokozatú ülések alkalmazása.
• Rejtett LED-világítások az 1+ osztályú fülkékben, valamint beépített hangulatvilágítások alkalmazása a műanyag burkolatokban. • Új burkolatrendszer (Corian) alkalmazása a bisztrószakaszban.
• Emellett megjelent a járművön a szendvicsszerkezetű elemek alkalmazása is, amelynek első hírvivői a bisztrószakasz személyzeti ajtaja és a mellette található fal.

Megosztás

Szóljon hozzá!