• hu

Felsővezeték-tartó és közvilágítási oszlopok pörgetett betonból

0

Huszonöt évvel ezelőtt Magyarországon a Lábatlani Vasbetonipari Zrt. elsőként kezdte meg a pörgetéses technológiával készülő betonoszlopok gyártását. A korábban hazánkban nem alkalmazott technológia lényegesen tartósabb, esztétikusabb termék előállítását teszi lehetővé.

Az így gyártott betonoszlopok előnye a nagy tömörségi fok, esztétikus, zárt betonfelület és az ebből következő kisebb korrózióérzékenység, magasabb élettartam, alacsony karbantartási igény. 1992-ben a gyártás indulásakor közvilágítási és távvezetéktartó oszlopok gyártásával kezdődött meg a technológia bevezetése. 1996-ban indult a BM jelű felsővezeték-tartó oszlopok tervezése, majd próbagyártása. Ezt követően vállalatunk megbízta a győri Széchenyi István Főiskolát (most Széchenyi István Egyetem) az oszlopok megfelelőségének ellenőrzésével.

1997-ben elkészült a műszaki alkalmassági bizonyítvány, még ebben az évben a MÁV Távközlő, Erősáramú és Biztosítóberendezési Szakigazgatóság Erősáramú Divíziója megadta a beépítés lehetőségét, a Közlekedési Felügyelet megadta a jóváhagyását, majd elkészültek gyártásra a terméktervek a MÁVTI közreműködésével. 1998-tól az oszlopokat nagy sorozatban gyártjuk magyarországi és németországi piacra. Pár példa az azóta elkészült szakaszokról: Budapest–Szombathely, Budapest–Esztergom, Garmisch-Partenkirchen–Griessen, Nürnberg–Ingolstadt, nagysebességű pálya (a 87 tonnás mozdony 357 km/órás sebességet ért el).
Az oszlopok méretválasztéka 10 métertől 16 méterig, csúcshúzása 4 kN-tól akár 55 kN-ig is terjedhet. A BM jelű felsővezeték-tartó oszlopok közös méretezési alapelve a csúcshúzás, mely az oszlopcsúcs alatt 0,2 m-rel történő vízszintes irányú terhelő erőt jelent kN-ban megadva. Az 1992-es gyártás megkezdésétől részvénytársaságunk töretlenül piacvezető a pörgetett betonoszlopok gyártásában. A negyedszázados gyártási múlt és az ezen idő alatt felhalmozódott szakmai tapasztalat alkalmassá tesz bennünket arra, hogy nagy csúcshúzású oszlopokat gyártsunk, amelyek élettartama meghaladja akár az 50 évet is. Felsővezeték-tartó oszlopaink a városi és elővárosi kötöttpályás közlekedésben való felhasználásra is kiválóan megfelelnek. Ebben a szegmensben 2016-ban új piacokat céloztunk meg, és kifejlesztettük azokat az oszlopainkat, amelyek a városi és elővárosi kötöttpályás közlekedés közvilágítási céljainak is megfelelnek. Ezekről az 1., 2. és 3. képen látványterveket tekinthetnek meg.

1. kép A pályatest és a járda együttes megvilágítása pásztorbot kandeláberrel

2. kép A pályatest és a járda együttes megvilágítása beton lámpakarokkal

3. kép Csak a pályatest megvilágítása függesztett lámpatesttel

A Lábatlani Vasbetonipari Zrt. a gyártási és a felhasználói tapasztalatokat folyamatosan gyűjtve fejleszti évről évre a felsővezetéki tartóoszlopait.

Megosztás

Szóljon hozzá!