• hu

Forgalomba állt a MÁV-Start két új IC+ kocsija

0

Forgalomba állt a MÁV-Start két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija, melyek 2014. október 22-étől kezdve az ország több térségében szállítják az utasokat.

A vasúti járműgyártás újjáélesztése Magyarország újraiparosításának egyik motorja lehet – mondta Fónagy János államtitkár a forgalomba helyezés alkalmából tartott ünnepségen. A vasúttársaság szolnoki üzemében készült korszerű járművek légkondicionáltak, elektromos csatlakozókkal és wifivel, kamerákkal, GPS alapú utastájékoztatási rendszerrel felszereltek. A MÁV-Start IC+ kocsijainak kifejlesztésével hosszú évek után éledt újra Magyarországon a vasúti személyszállító járművek gyártása, ami a jövőben is sok embernek és számos hazai beszállítónak biztosíthat munkát.

Az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság. Az uniós támogatással kapcsolatos projektfázis már lezárult, jelenleg az elszámolás zajlik. A projektköltség tartalmazza a tervezési költségeket, a két prototípus legyártását és az ehhez szükséges eszközöket, szerszámokat, infrastrukturális beruházásokat
is. Az utasok elsőként a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza-vasútvonalon, aztán a soproni és szombathelyi, később a pécsi, kaposvári és dombóvári, majd a Miskolc–Nyíregyháza IC-vonalon találkozhatnak az új kocsikkal.

Megosztás

Szóljon hozzá!