• hu

Gumi és beton ötvözet az útátjárókban – Használati és beépítési tapasztalatok

0

Az immár több éve hazánkban is alkalmazott, több helyen beépített Swisscross RUBE típusú útátjáró ismét bizonyított, kiválóan megfelel a komoly elvárásoknak. Idén két olyan új helyszínnel büszkélkedhet hazánk Öskü és Andráshida településeken, ahol a legforgalmasabb útátjárók modern Swisscross RUBE megoldást kaptak.

Mindkét beépítésnél ismételten bebizonyosodott, hogy a vágányzár időtartama bőven elegendő volt a kivitelezési munkákra, sőt a tervezettnél még gyorsabban is sikerült haladni. A jól előkészített pálya és a keresztaljak pontos távolsága nagyon fontos tényező valamennyi beépítésnél. A keresztaljaknak egy rövidebb (7-8 mezős) átjárónál is tartani kell a 600 mm-es távolságot, mivel minden mező három keresztaljra támaszkodik.

21 mezős útátjáró. Debrecen, 2021. március

A gyártó által megengedett +/– 10 mm eltérés tolerálható egy ekkora átjárónál, azonban egy hosszabbnál, mint például a 2021-ben beépített debreceni 21 mezős átjáró esetében, még ennél is precízebb előkészületre volt szükség, amelyet a kivitelező V-Híd Zrt.-s kollégák kiválóan biztosítottak. A szegélybordák a Swisscross RUBE esetében hosszanti núttal vannak ellátva, amelyek az oldalsó gumikeretek további stabilitását segítik elő, így ezek lerakása is precíz munkavégzést kívánt meg valamennyi átjárónál. Mind Öskün, mind pedig Andráshidán – hála a tökéletes előkészületnek – a beépítés akadálymentesen zajlott. A kollégák legóhoz hasonlították az átjárót a sok különböző alkatrész láttán az installáció előtt, azonban menet közben nagyon logikus és egyszerű összerakással, rendkívül gyorsan haladt a munka. (Cikkünk írása közben történt az ösküi átjáró pályaszakasz utószabályozása, amelyhez a szükséges ki- és beépítés a kollégák szerint meglepően egyszerű és gyors volt.)

Precíz előmunka, szegélyborda- és aljtávolságok, Öskü, 2022. július

A gumipapucsok és keretek kézi berakását a betonelemek beemelése követte, utána már csak a függőleges rögzítő csavarok és a két végen lévő sínrögzítő maradt hátra. A Swisscross technológia rendkívül nagy előnye – azon túl, hogy a közúti terhelést szinte teljesen a betonelemek viszik el –, hogy nincs egyik részében sem horizontális és hosszú csavarozás, amely más átjáróknál idővel meghajlik, elrozsdásodik. A Swisscross RUBE esetében az acéllal megerősített gumikeretek „fiú-lány” egymáshoz való rögzítésénél függőleges csavarokkal kerülnek összefogásra. Azonban e csavarok nélkül is – a hatalmas súlyú betonlapoknak köszönhetően – a keresztirányú stabilitás szinte automatikusan adott lehetne.

Gumi-, majd betonelemek beemelése

A csavarok természetesen rozsdaálló, edzett acélcsavarok, szabványos 16-os menettel, így bármikor olcsón pótolhatók, amennyiben esetleg egy szabályozás folyamán hiányozna néhány darab. Az átjáró beépítés után, friss aszfalttal a rendkívül precíz vonalvezetésnek, továbbá a világos beton és sötét gumi színárnyalatoknak köszönhetően nagyon impozáns megjelenést mutat. Az eddigi beépítések során az is bebizonyosodott, hogy a Swisscross RUBE típusú vasúti útátjáró a gumi és a beton tulajdonságainak előnyeit kihasználva sokkal teherbíróbb, és sokkal kevésbé vannak kopó és cserélendő elemeik. Továbbá mivel modulokból áll, a ki- és beépítés rendkívül egyszerű. Magyarországi tapasztalat, hogy vágányszabályozáskor a ki- és beépítés mindössze öt órába telt Előszálláson 2018 tavaszán (videó: QR-kód).

Legfőbb előnyei között elsősorban a stabilitás említendő, hiszen minden vasbeton lap modul 3 db vasúti aljon támaszkodik (legtöbbször betonaljak). Az aljak és a vasbeton lapok között gumi alátétek biztosítják a vertikális, míg az egybeöntött, keményebb gumikeret biztosítja a horizontális stabilitást. Teljesítmény tekintetében akár napi 1000 nehézgépjármű és korlátlan számú személygépjármű keresztezését bírja. Mivel a vasbeton lapok teszik ki a meghatározó kopófelületet, így jóval kevesebb a kopás, jobb a csúszásgátlás, és a besüppedés szinte nulla. Ugyanakkor rugalmas, hiszen a betonlapok és a betonaljak közötti speciális anyagú gumik tökéletesen ellenállnak a terheléseknek és az időjárásnak is.

Andráshida, 2022. szeptemberi beépítés

Ennek köszönhetően a gyártó által javasolt ötéves karbantartási ciklus során általában csak az aljakra felfekvő papucsokat kell cserélni, így a csekély környezetszennyezési tényező mellett a karbantartási költségek is jóval alacsonyabbak, mint az eddig alkalmazott, nagyban elterjedt technológiáknál, mint például horizontális, hosszú csavaros rögzítés vagy egybefüggő, nagy kiterjedésű kopó és torzuló elemek esetén, melyek komplett cseréje szükséges elhasználódás esetén. Valamint a már említett moduláris ki- és beépíthetőségnek köszönhetően a karbantartást igen egyszerűvé teszi a rövid forgalomkorlátozási igény, illetve a viszonylag kevés munkaerő és a gépesített folyamat. A Swisscross RUBE átjárók már több országban használatban vannak, a svájci (BLS) és a francia (SNCF) típusengedély után 2018 óta már hazánkban is rendelkeznek DeBo-tanúsítvánnyal, illetve MÁV-típusengedéllyel. Már több mint öt éve használatban vannak különböző helyszíneken. További beépítésekről is elindult a tervezés, így remélhetőleg a közeljövőben még több helyen találkozhatunk majd ilyen útátjárókkal.

Megosztás

Szóljon hozzá!