• hu

Gyorsabb és kényelmesebb vonatközlekedés Gyoma és Békéscsaba között

0

Határidőre befejeződött a Gyoma és Békéscsaba közötti, több mint 32 kilométer hosszú vasúti vonalszakasz rekonstrukciója.

A felújított vasútvonalat decemberben adták át Muronyban. A Gyoma–Békéscsaba-szakasz két transzeurópai közlekedési folyosó része. Az Orient és a Rajna–Duna korridor a nyugat-európai országok és Európa délkeleti régiója, a német és a román, bolgár, görög tengeri kikötők között biztosít összeköttetést. A Budapest–Lőkösháza-vasútfejlesztés részeként megvalósult Gyoma–Békéscsaba-fejlesztéssel feloldhatóvá váltak a szakasz néhol akár 40-60 kilométer/órás sebességkorlátozásai. A korszerűsített pálya megengedett pályasebessége 160 kilométer/óra, amely teljes egészében az ETCS (Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer) bevezetése után használható ki arra alkalmas, korszerű szerelvényekkel. A fejlesztéseknek köszönhetően a szakaszon 6-10 perc menetidő-csökkenés érhető el. A 120-as vasútvonalon jelenleg folyamatban van a békéscsabai állomás átépítése, új elektronikus vasúti biztosítóberendezés kiépítése, az ETCS létesítése.

A beruházás kivitelezési feladatait a Békés-2012 Konzorcium végezte a Swietelsky Vasúttechnika Kft. vezetésével, a Közgép Zrt. és a Strabag Általános Építő Kft. részvételével. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, 85% uniós és 15% hazai forrás felhasználásával, 38,9 milliárd forintból valósult meg.

Megosztás

Szóljon hozzá!