• hu

Gyorsul a zarándokforgalom

0

Nagy teljesítményű, a sivatagi viszontagságoknak ellenálló vontatási transzformátorokat szállít az ABB a nagyrészt homoksivatagon áthaladó szaúdi nagysebességű vonathoz.

Szaúd-Arábiában egy 450 km hosszúságú nagysebességű vasútvonal építése folyik, amely biztonságos és kényelmes alternatívája lesz a közúti és a légi közlekedésnek. A Haramain nagysebességű vasút évente várhatóan hárommillió utast szállít majd, és a Medina és Mekka közötti menetidőt két órára, a Dzsidda és Mekka közöttit pedig fél órára csökkenti. A kétvágányú, 25 kilovolt feszültségű, 60 hertzes váltakozó árammal villamosított vonal egyik különlegessége, hogy ott épül, ahol eddig nem volt hagyományos vasút, a másik, hogy elsősorban a zarándokforgalom kiszolgálását célozza. Mekka 1,7 milliós város.  Szent városként 2,5 milliónyi mekkai zarándokot fogad minden évben. Korábban kizárólag közúton – saját autóval, taxival, a városba közlekedő számos busz egyikén –, illetve repülővel lehetett megközelíteni a zarándoklat helyszínét.

ABB1

A projekthez az ABB egy korábbi megrendelés keretében két, azonos típusú, statikus meddőteljesítmény-kompenzátort (SVC) szállított. Ezeket az elektromos hálózat stabilitásának fenntartására használják majd a nagysebességű vasút üzembe helyezése után. A vonatok energiaellátásához az ABB a közeljövőben 72 vontatási transzformátort és két tartalék transzformátort, valamint 72 akkumulátortöltőt szállít a Talgo spanyol vasútijárműgyár részére, amely elnyerte a szaúd-arábiai vasúthálózatot működtető, állami tulajdonú Szaúdi Nemzeti Vasútvállalat (SRO) megrendelését. Az SRO 35 Talgo 350 sorozatú villamos motorvonatot szállít. Ezek 300 kilométer per órás sebességgel közlekednek majd a vonalon. A vonatokba épített nagy teljesítményű transzformátorok ugyanolyan rendszerűek, mint amilyenek megbízhatóan működnek már a Talgo Avril sorozatú, 380 kilométer per órával közlekedő motorvonatokban is. De a berendezéseket ettől függetlenül testre szabták.

Az ABB vontatási transzformátorait úgy tervezték, hogy ellenálljanak a sivatagi, gyakran –20 és több mint +55 Celsius-fok közötti hőmérsékletingadozásnak. Szintén bírniuk kell a forró por- és homokviharokat, illetve gond nélkül kell közlekedniük a tengerparttól 1200 méter tengerszint feletti magasságig.

A tervezés során a legfontosabb probléma a transzformátor védelme volt – tudtuk meg Marie Azeline Faedytől, az ABB Sécheron kommunikációs és üzletkötő részlegének munkatársától. A homok nem juthat a berendezésbe, hiszen 300 km/órás sebességnél igen intenzív koptató, erodáló hatása lenne. A magas hőmérséklet szintén nagy kihívást jelentett a tervezés során. Mindeközben ügyelni kellett arra, hogy a járművek megengedett össztömegét ne lépjék túl a transzformátorok miatt. A berendezések hűtését KDAF rendszerrel, két önálló hűtőkörrel, de kombinált hűtőtoronnyal oldották meg. Tűzbiztonsági és környezetvédelmi okokból észter típusú hűtőolajat alkalmaztak.

Az ABB Genf közelében található, svájci üzemében készülő, 8380 kg tömegű transzformátorokat a jármű alvázára függesztik fel. Teljesítményük 6670 kVA. Geometriai méretük: 259×26×123 cm. Négy vontatási tekercs és a felharmonikus-csillapítás céljára egy szűrőtekercs gondoskodik a felsővezetéki zavartatások csökkentéséről. A transzformátorburkolat további két háromfázisú, egyenként 500 kVA-es transzformátort rejt, és két 120 hertzes második harmonikus zavarcsökkentőt is tartalmaz. A projekt keretén belül az ABB reaktív kompenzátorokat és akkumulátortöltőket is szállít.

Megosztás

Szóljon hozzá!