• hu

24 vasútállomás önkormányzati üzemeltetésben

0

Országszerte a MÁV immáron 24 vasútállomásának üzemeltetését végzi helyi önkormányzat, a vasúttársaság pedig nyitott további településekkel ilyen együttműködésre.

Általános tapasztalat, hogy a helyben meglévő erőforrások révén kisebb ráfordítással működtethető egy-egy állomás. Az önkormányzatok és a MÁV együttműködésének köszönhetően a vasút „közelebb” kerül a településekhez, annak lakóihoz, akik így jobban is vigyáznak rá.

A MÁV 2011 óta fűzi szorosabbra együttműködését a települési önkormányzatokkal, s egyre többen partnerek az állomások üzemeltetésében, kihasználva azt, hogy a vasútállomás sok helyen a város kapuja, a település szerves része, nem csupán a vonatok megállási-indulási pontja. A MÁV elsőként Gyömrőn hajtott végre az önkormányzattal közösen felújítást, s az ottani állomás üzemeltetését 2011-től a település végzi.

A gyömrői példát a gödöllői önkormányzattal közösen felújított Királyi váró követte. A 2012. évi mintaprojekt keretében számos Balaton-parti állomás, valamint a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal megújuló állomásainak, megállóhelyeinek üzemeltetéséről kötött megállapodást a MÁV az önkormányzatokkal.

Megosztás

Szóljon hozzá!