• hu

Impulzusokkal teli információs platform és nemzetközi szakmai színpad

0

Az InnoTrans nemzetközi közlekedéstechnikai szakvásárt 2016 szeptemberében rendezték meg újra Berlinben. A közlekedéstechnika, ezen belül kiemelten a vasúttechnika nemzetközi kínálata és kereslete talál itt egymásra. A rendezvény öt fő témaköre a vasúti technika, a vasúti infrastruktúra, a tömegközlekedés, a belső enteriőr és az alagútépítés.

Ez az InnoTrans Berlinben tavaly szeptember 20–23. között a globális vasútipar kiváló találkozóhelyének minősült. Négy nap után a vásár történelmének legjobb gazdasági mérlegét könyvelhették el a szervezők. Az előző vásárhoz képest a kiállítók száma hét százalékkal növekedett, a szakmai látogatók száma pedig 4 százalékkal gyarapodott.
A nettó kiállítási terület 112 000 négyzetméter volt. A rendezvény fénypontját az összesen 149 világpremier bemutatása jelentette. Ez meggyőző bizonyíték a vasútipar innovációs erejére, illetve a szakvásár mint marketing- és innovációs platform erősödésére. Az InnoTrans így kiváló kombinációja volt a vásárnak, a vasúti kiállításnak és a kapcsolatépítésnek.

InnoTrans 2016

A vásár számai magukért beszélnek: 60 ország 2955 kiállítója érkezett Berlinbe. A kiállítók 62%-a nemzetközi volt. A kiállítás 137 400 szakmai látogatót vonzott, akik több mint 120 országot képviseltek. A vásár fénypontja a járművek prezentációja volt a szabad területen és a vasúti pályán. 2750 méter vasúti sínt foglaltak el az ott kiállított járművek. Összesen 127 járművet lehetett megtekinteni a szabad területen és a vasúti pályán, melyeket az iparág vezető gyártói (többek között Stadler, Siemens, Alstom, MÁV-Start) mutattak be. Az Alstom például az új Coradia Lint nevű üzemenyagcella-meghajtású távolsági vonatát állította ki. A Siemens két világpremierrel érkezett: az egyik a Velaro Türkei, mely nagyon nagy sebesség elérésére is képes, a másik a föld alatt közlekedő Metro Riad. Johannes Max-Theurer, a Plasser & Theurer ügyvezetője itt adta át a 705.1 sorozat új alagútfelmérő járművét dr. Roland Bosch, a DB Netz AG elnökségi tagja részére. A Stadler a Svájci Államvasutak (SBB) CEO-ja, Andreas Meyer és Peter Spuhler, a Stadler CEO és tulajdonosa jelenlétében prezentálta az új eurocity vonatot, az EC250 Girunót. A Mercedes-Benz Special Trucks az új kétjárású Unimogot mutatta be a szakmának.

InnoTrans 2016

Az elmúlt évekhez képest 2016-ban több kiállító és kereskedelmi látogató vett részt a kiállításon. Számtalan üzletkötés és együttműködési megállapodás született a rendezvényen. Minden résztvevő kitűnőnek osztályozta az InnoTransot 2016-ban. Az InnoTrans Convention színvonalas szakmai tartalmat és előadókat tudott felmutatni. Összesen 11 rendezvény és 5 fórum foglalkozott a jövőbe mutató mobilitási kérdésekkel. A fórum központi témái között szerepeltek a vasúti személyszállítás és áruszállítás digitalizációs lehetőségei, valamint a szolgáltatások digitalizációja. A magas rangú résztvevők jelenlétében lebonyolított Rail Leaders’ Summit fő mottója az „Innováció a digitalizáció korában: a vasút a jövő igényeinek is eleget tesz” volt. Alexander Dobrindt, a közlekedésért és digitális infrastruktúráért felelős szövetségi miniszter a sín innovációs erejét hangsúlyozta. A vasút mindig is az innováció egyik első lépése volt. A design és mobilitás szoros összekapcsolódásáról volt szó a Nemzetközi Designfórum keretein belül.
A Nemzetközi Alagútfórum egyik fő témája a Building Information Modeling (BIM) hozzáadott értéke volt, tehát hogy a tervezést, az építést és a designt az alagútépítés esetében is össze kell kapcsolni.  Az InnoTrans mint gazdasági impulzusadó is bemutatkozott ez alkalommal Berlinben. A kiállítás a világ legnagyobb szakmai ipari piaca, amelyen millió euró nagyságrendű szerződések és együttműködési megállapodások megkötésére került sor. A rendezvény jó lehetőség volt a politika és a vasútipar közötti kommunikáció megteremtésére, melynek egyik jó példája, hogy a német közlekedési minisztérium 12 millió euró értékben írt ki támogatási pályázatokat.
A kiállítók és látogatók véleményének felmérése alapján bebizonyosodott, hogy a résztvevők elégedettsége 90%-nál magasabb volt. Továbbá a felmérés alapján az is elmondható, hogy a vendégek továbbajánlanák az InnoTransot. A kiállítás szakmai látogatói magas döntési kompetenciával rendelkeztek, mivel a rendezvény lényegesen befolyásolta a vásárlásukat, illetve üzleti terveiket.
Hazánk is az eddigi évekhez képest kiemelkedően képviseltette magát a rendezvényen. Magyarországról több mint 1400 szakmabeli utazott ki az InnoTransra. A kiállításon 25 magyar cég állított ki a legkülönbözőbb témakörökben, úgymint vasúti technológiák, megoldások, vasúti gyomirtás, nyílászárók, enteriőr, információs táblák, jegykezelő automaták, biztonsági gumilapok, ütéscsillapító burkolatok és motorberendezések.


A következő InnoTransot 2018. szeptember 18–21. között rendezik meg Berlinben. A kiállításra való felkészülésben, kiállítási megjelenésben, standépítés előkészítésében, valamint szakmai út megszervezésével és kedvezményes szakmai belépőjegyek árusításával a Berlini Vásárvállalat magyar képviselete áll rendelkezésükre. A 2018-as InnoTrans kiállításra a belépőjegyek árusítását 2018 tavaszán kezdi el a magyar képviselet. Az utazás megszervezését is érdemes minél hamarabb – jó esetben a kiállítást megelőző egy évben – elkezdeni.

 

Megosztás

Szóljon hozzá!