• hu
  • en
  • de

InnoTrans – a vasútszakma vezető kiállítása

0

A 21. század egyik fő jellemzője a mobilitás, de az olyan globális megatrendek, mint a klímaváltozás, a forráshiány, valamint az urbanizáció és a demográfi ai változás nagyban befolyásolják a mobilitás jövőjét – egyben jelentős kihívások elé állítják a közlekedési ipart. Milyen, az igényekhez illeszkedő termékmegoldásokkal reagál a nemzetközi vasútszakma ezekre a trendekre? A 2014. szeptember 23–26. között megrendezendő berlini InnoTrans választ ad erre.

Több mint 2500 kiállító mutatja be idén a közlekedéstechnika vezető nemzetközi vásárán a biztonságos, hatékony és környezetbarát vasúti közlekedéshez  nyújtott legújabb termékeit és szolgáltatásait. Több mint 100 ezer látogatót várnak Berlinbe, akik komplett piaci áttekintést kaphatnak az InnoTrans tematikájáról: azaz a gördülőállományról, a járműfelszerelésről, valamint az utastájékoztató rendszerekről és az alagútépítési technikákról egyaránt. Legyen szó ötletekről, fejlesztési modellekről vagy piacképes vasúttechnikáról – az értékteremtő lánc minden egyes tagját bemutatják.

Védjegy: nemzetköziség

A nemzetköziség az InnoTrans egyik védjegye. Az idei évben szinte minden második kiállító külföldről érkezik. Magyarországról is 16 vállalat képviselteti magát. Az olyan globális piaci résztvevők mellett, mint az Alstom, Bombardier és Siemens, számos nemzetközi beszállító és vasúti cég, valamint 21 ország 27 ipari és szakmai szövetsége formálja az InnoTrans képét. Mindemellett német és külföldi szakmai szolgáltatók, illetve ismert kutatási központok is megtalálhatók lesznek az idei vásár kiállítói között. Az InnoTrans 2014-en több mint 200 új kiállító vesz majd részt, ami jól hangsúlyozza a vásár mint marketingeszköz jelentőségét. A legutóbbi InnoTranshoz képest például a tajvani kiállítók megháromszorozták kiállítói felületüket, Brazília és India kiállítói pedig 120, illetve 70 százalékkal nagyobb területen jelennek meg. 21 nemzet és régió 39 közösségi standon mutatja be a nemzetközi beszállító ágazat vasúttechnikai kompetenciáját: Japán ismét egy teljes pavilont tölt meg, Kína is prominens közösségi standdal lesz jelen a China Academy of Railway Sciences (CARS) szervezésében.

Hatásos marketingplatform

Az InnoTrans gazdasági motor és bemutató. Négy nap leforgása alatt a nemzetközi vasúti ágazat legmagasabb kínálati és keresleti koncentrációját hozza egy fedél alá. A vasúti szakma résztvevői számára marketingeszközként kimagasló szerepet tölt be. A személyes kapcsolatok magas intenzitása miatt a vásár kiválóan alkalmas új üzleti kapcsolatok kialakítására és a már meglévők ápolására. Az ipar egyre többször használja az InnoTrans vásárt nagy sajtóvisszhangú díjátadók, kulcsátadók szervezésére és üzletkötések bejelentésére. Emellett a vasúti ágazat már hagyományosan Berlinben mutatja be világújdonságait a nagyközönség számára. Már erre az évre is számos világpremiert jelentettek be. Ezek között szerepel az ECD Electronic Components cég új rendszere, amely a vasúti vagonok működési és állásidejének távfelügyeletét és dokumentálását szolgálja, illetve a Herbert Gehrisch Elektrotechnik vállalat új kerékmérő-eszköze.

Új csarnok: CityCube Berlin

Az InnoTrans 2014 kiállítói felülete minden korábbi rendezvényt felülmúl. Az ipar kiállítói felület iránti igényét ez alkalommal az új kiállítói csarnok, a CityCube Berlin bevonásával sikerül kielégíteni, hiszen az új multifunkcionális vásár- és kongresszusi arénával további két kiállítói szint, szintenként 6000 négyzetméter felülettel áll rendelkezésre (1. kép).

innotrans 1

1. kép A New CityCube Berlin. Az új multifunkcionális csarnoknak köszönhetően az InnoTrans még nagyobb területen várja a látogatókat

Így első alkalommal az eddigi 26 helyett 28 kiállítói csarnokot tölt meg az InnoTrans. A CityCube Berlinben a közlekedési vállalatok és a karbantartás téma mutatkozik be. A kiállítók között többek közt megtalálható lesz a német vasúttársaság (DB) (2. kép), az orosz vasúttársaság (RZD) és az East Japan Railway Company.

innotrans 2

2. kép A Deutsche Bahn is az InnoTrans állandó kiállítóihoz tartozik

A Solaris a Cube-ban állítja ki legújabb buszait, és a Berlin-Brandenburg régió is itt mutatkozik be. Mintegy 60 vállalat állít ki az 1000 négyzetméter nagyságú közösségi standon a CityCube Berlinben. Az InnoTrans egyedi megkülönböztető jegye és vonzereje a szabad területen található sínrendszer. A szakmai látogatók az összesen 3500 méternyi sínen több mint 100 új szerelvényfejlesztést ismerhetnek meg, a nagysebességű vasúttól kezdve lokomotívokon, vagonokon és kétirányú járműveken át a helyi, regionális és távolsági közlekedés teljes rendszereivel bezárólag. Első alkalommal egészül ki a szabadtér egy „Special Gauge Display”-jel. Ezen a kiegészítő területen széles vagy keskeny nyomtávolságú járművek kerülnek a középpontba.

Ötletdialógus a konferencián

Az ipar, a gazdaság és a politika nemzetközi top döntéshozói is Berlinbe érkeznek, ahol alkalmuk nyílik a párbeszédre. Az InnoTrans konferencia számos pódiumbeszélgetésével kínál megfelelő ajánlatokat az aktuális és a jövő számára fontos mobilitási témáknak. A konferencia súlypontja a Párbeszéd Fórum, ami ebben az évben öt különböző témát ölel fel. Egyik ezek közül: Vasúti járművek engedélyeztetése – úton egy európai modell felé. A PTI-csarnokfórum a tömegközlekedés és belső kialakítás vásári témakörök számára biztosít saját programrészt. Ehhez tartozik a Nemzetközi Design Fórum és a DB Beszállítói Fórum. Az alagútépítés témaköre is saját programsorozatot kapott a Nemzetközi Alagút Fórum formájában.  Az idei év egyik témája: Karbantartás és javítás – az alagútépítés jövőbeli feladatai?  A konferencia részét képezi az ÖPNV Fórum és az InnoTrans Majlis.

A Majlis egy exkluzív csúcstalálkozó a Perzsa-öböl és Európa képviselői számára. Kétségkívül az idei évi konferencia kiemelkedő programjaihoz tartozik a Rail Leaders’ Summit is. Számos közlekedési miniszter és nemzetközi közlekedési vállalat vezérigazgatója vesz részt a vasúti csúcstalálkozón, hogy ezen a felsőbb szinten egyeztessenek releváns, határokon átnyúló szakmai kérdésekben. A sín egy behálózott világban – közlekedési módozatokat átfogó és felhasználói igényeknek megfelelő mobilitás – ez az idei Summit témájának címe.

Karrier és utánpótlás-toborzás

Karrier és utánpótlás terén is van az InnoTransnak mit nyújtania a kiállítóinak és az okos karriertervezőknek, hiszen
lehetőséget nyújt a szakma és az utódok közti kommunikációra. Ezen kívül a Career & Education csarnok a karrier, továbbképzés és tudomány témaköröket hozza egy fedél alá. A középpontban a Career Pavilion áll, egy kitűnő kommunikációs és kapcsolatteremtési platform. A kínálatba egyéni állásinterjúk, valamint cégprezentációk és előadások tartoznak. Összesen tíz jó hírű cég és szakmai szervezet képviselteti magát a Career Pavilionban. A Job Wall, azaz állásfal a maga több mint 200 nemzetközi állásajánlatával egy további hasznos kínálati elem, mind a kiállítóknak, mind pedig az álláskeresőknek. Naprakész információkért, kedvezményes vásári belépőjegyekért forduljanak a Messe Berlin Magyarországi Képviseletén Kerékgyártó Gittához.

untitled


Ez lesz a tizedik

Ebben az évben jubilál az InnoTrans, tizedik alkalommal rendezik meg. 1996-ban –akkor 172 kiállítóval – indult útjára, azóta pedig folyamatos és átlagon felüli növekedést mutat fontosabb mutatószámaiban, tehát mind a kiállítók és látogatók számát, mind pedig a kiállítási területet és a nemzetközi részvételi arányt tekintve (1., 2. és 3. ábra).

it 1

1. ábra

it 2

2. ábra

it

3. ábra

A berlini vásárterületen kétévente megrendezésre kerülő rendezvény már 2000-ben elérte a közlekedéstechnika vezető nemzetközi szakvásári státuszát. A vásári koncepció középpontjában a kezdetektől fogva a vasúti közlekedéstechnika és egy sínpályás kiállítás áll. 1996-ban a szerelvényeket még a nyolc kilométerrel odébb található teherpályaudvaron, Berlin Wilmersdorf városrészében mutatták be. Jövőbe néző szemlélettel a Berlini Vásártársaság saját sínpályás rendszer kialakításába kezdett, és 1998-ban, a második InnoTrans megnyitójára már saját sínpályán tudta fogadni a kiállítókat – ami mérföldkő volt az InnoTrans fejlődésében. Lépésről lépésre növekedett a pályarendszer a mostani végleges, 3500 méteres hosszúságára.

Az InnoTrans Konferenciával a 2000-es évben egy jól strukturált kísérőprogramot kapott a vásár. Ezzel kiegészülve lett komplett a mostanáig is sikeres InnoTrans hármas, ami szakvásárból, sínpályás kiállításból és az InnoTrans konferenciából áll. A vásári koncepciót konzekvensen fejlesztik tovább. Az InnoTrans 2006-ra kialakult öt vásári szegmense a közlekedési ágazat összes releváns témáját lefedte saját kiállítási területekkel. A vásári szegmensek közé tartozik a Railway Technology (vasúti technológia) (3. kép), a Railway Infrastructure (vasúti infrastruktúra), továbbá a Public Transport (tömegközlekedés) (4. kép), az Interiors (belső kialakítások) és a Tunnel Construction (alagútépítés).

innotrans 3

3. kép A Railway Technology szegmensben is kézzelfoghatóak az új technológiák

innotrans 4

4. kép Az utastájékoztató rendszerek, jegykiadó automaták az InnoTrans Public Transportation részében kerülnek bemutatásra

Megosztás

Szóljon hozzá!