• hu

Kitérőszabályozás kiváló minőségben

0

A pontos, tartós és egyben gazdaságos működés a kitérők területén is lényeges kritérium. Egyrészt a karbantartási munkáknál követelmény a pontosság, másrészt pedig különösen fontos a kitérő alkatrészeinek lehető legkíméletesebb kezelése.

A karbantartás során a kitérőt lehetőleg teljesen alá kell verni. Csak így lehetséges – a helyes aláverőtechnika alkalmazása mellett – a tartós fekvésstabilitás elérése. Ennek biztosítása érdekében a Plasser & Theurer a következő technológiákat fejlesztette ki: folyamatos munkavégzés a kitérő széles részén, oldalirányban csúsztatható és forgatható aláverő egységek, egyedileg elfordítható aláverő kalapács, átgondolt kezelési koncepció. Ezek a felülmúlhatatlan minőséget biztosító gazdaságos kitérőfenntartás feltételei.

Hogyan kell egy kitérőt helyesen aláverni?
Az elv ugyanaz, mint a vágányfenntartás esetében: a kitérő jelenlegi fekvésének felmérése és a korrekciós értékek kiszámítása után a kitérő keretszerkezetét szintezés, kiemelés és irányszabályozás útján a helyes fekvési helyzetbe hozzák, és aláveréssel minden alj fix alátámasztást kap. A helyes aláverési mélység betartása fontos követelmény, mert az ágyazat alj alatti tömörítése csak akkor lehetséges, ha az aláverő fejek az alj alsó síkja alá kerülnek. Ehhez az szükséges, hogy az aláverő kalapácsok függőlegesen merüljenek az ágyazatba. Ilyen követelmények mellett az aláverő gépnek néhány fontos tervezési funkciót kell felmutatnia a kitérő helyes és maradéktalan fenntartása érdekében:

 1. Keresztirányban csúsztatható aláverő egységek
  A Plasser & Theurer univerzális szabályozógépein az aláverő egységek vízszintes vezető oszlopokon vannak felszerelve, a vágánytengelyhez képest keresztirányban, a gép keretéhez rögzítve. Ez a megoldás lehetővé teszi az aláverő egység fokozatmentes és pontos pozicionálását. Ezen túlmenően további aláverő egységek állnak rendelkezésre, amelyeket hosszirányban két félre lehet osztani. Ez fokozza a rugalmasságot, így nagyobb sebességfaktort eredményez: mindkét félszekrény egymástól függetlenül és egyidejűleg képes lesüllyedni. Ezzel a technológiával egyébként megvalósítható az elágazó sínek szakszerű rögzítése a főirány átdolgozása során (4 sínes aláverés).
 1. Egyedileg kifordítható aláverő kalapács
  Az aláverő kalapácsok rendszerint párosával vannak elrendezve, azaz félszekrényenként négy darab (egyaljas kivitel). A kitérőkben azonban előfordulnak olyan részek, ahol kevés a hely ahhoz, hogy mindkét aláverő kalapácsot egymás mellett lehessen használni, ilyen például a keresztezési középrész vagy a hajtómű. Éppen ezért a Plasser & Theurer az univerzális szerszámszekrény aláverő kalapácsait elfordítható kivitelben készíti, így azokat a szűk hely ellenére is alá lehet verni (1. kép).
Weitere Bilder auf Z:DVDDVD42DYN 09-32 4S & BDS 2000-4 Swietelsky, Zentralbahnhof 26.-27.07.2011Fotos Misar

1. kép Forgó és oldalirányban elcsúsztatható aláverő egység elfordítható aláverő kalapácsokkal a kitérő szűk részeinek aláverésére

A kitérő ezáltal teljes egészében működtethetővé válik. Lehetőség szerint általában az összes aláverő kalapácsot            üzembe helyezik, melynek köszönhetően az ágyazat lehető legjobb alj alatti tömörítését lehet elérni.

 1. Elfordítható aláverő egységek
  A kitérők hosszú aljai a főirányhoz képest ferdén helyezkednek el. Az aláverő egységeket ezekhez a ferde aljakhoz kell hozzáigazítani. A Plasser & Theurer kitérő- aláverő gépein ezt a célt az elfordítható aláverő egységek gépkereten történő elhelyezésével érik el. Az aláverő kalapácsok tömőfeje ezáltal mindig párhuzamos az alj tengelyével. A 4 sínes aláverésnél a megdöntött aláverő egységek is tökéletesen igazíthatóak.
 1. Jó láthatóság a gépkezelő részére
  A kitérő működtetése során az emelő- és irányítóberendezés, valamint az aláverő egység beállítása „kézzel” történik. A biztonságos és gyors munkavégzés feltétele a munkaterületre történő jó és közvetlen kilátás, annak érdekében, hogy a gépkezelő egy felmerülő helyzetre gyorsan reagálni tudjon. A Plasser & Theurer univerzális szabályozógépei ennek érdekében optimális kialakítást biztosítanak: a gépkezelő kabinját közvetlenül a munkaterületnél alakították ki, és maximális méretű ablakokkal szerelték fel. A gépkezelő támogatására a kiszolgálóhelyeken több kamerával és színes monitorral felszerelt videoberendezést telepítettek. A munkahely jó megvilágítása alapkövetelmény, hiszen sok karbantartási munkát éjszaka kell elvégezni. Ezáltal érhető el a gép maximális teljesítményének kihasználása és a minőségi, értékes munkaeredmény (2. kép).
2. kép

2. kép Az ergonómiailag berendezett munkahely korszerű vezérléstechnikával megteremti a gép maximális teljesítménykihasználásának és a minőségi, értékes munkaeredmény elérésének feltételeit

 1. Az elágazó irányok egyidejű emelése
  A kitérőben valamennyi munkát úgy kell végezni, hogy magát a kitérőt megkíméljük. A kitérő részeit, így a leerősítő szerkezeteket vagy az aljakat sem szabad túlzott terhelésnek kitenni. Már 20 évvel ezelőtt megkezdődött a nehéz betonaljas kitérők fokozódó alkalmazása, amelyek működtetése kiszorította a hagyományos kitérő-aláverő gépeket. Az ezeknél a gépeknél alkalmazott kétpontos emelés a hosszú aljaknál a leerősítőelemek túlzott igénybevételéhez és ezzel együtt a kárkövetkezmények magas kockázatához vezetett (1. ábra).
1. ábra

1. ábra A 3 sínes emelő, emelőberendezés nélkül. Emelés közben mindenekelőtt a középső sínszálon keletkeznek nagy erők, amelyeket kizárólag a rögzítő elemek adnak tovább

Egy, az elágazó irányoknál alkalmazott kiegészítő szinkronemelő (3 sínszál emelése) döntő mértékben javítja az erőviszonyokat, mivel az egyenletes párhuzamos emelés a középső sínszálon az emelőerőt közel a felére csökkenti (2. ábra).

2. ábra

2. ábra A 3 sínes emelő, emelőberendezéssel. A kiegészítő emelőberendezéssel az erőviszonyok javítása mellett az egyenletes párhuzamos emelés a cél.

A Plasser & Theurer kiegészítő emelőberendezése a keresztezés környezetében lévő hosszú aljakat az emelő- és irányítóberendezéssel teljesen automatizáltan és szinkronizáltan emeli ki (3. kép).

weitere Fotos auf DVD21 Ordner Unimat 08-475-4S Kroatien

3. kép A kitérő elágazó ágánál lévő szinkronizált kiegészítő emelőberendezés – oldalirányban elcsúsztatható és elfordítható aláverő egység – biztosítja a kitérő gazdaságos fenntartását és a felülmúlhatatlan minőséget

A rendszerszerű kitérő működtetése
A Plasser & Theurer folyóvágány- és kitérő-(UNIMAT-sorozat) szintező, irányító és aláverő gépei – a rendszeres kitérőkarbantartás koncepciójával – évek óta meghatározzák a tökéletesség és a gazdaságosság mércéjét (4. kép).

Weitere Bilder auf Z:DVDDVD38Unimat09-324SDyn_USP2010SW-U_PORR_Leibnitz

4. kép Unimat 09-32/4S Dynamic típusú univerzális aláverő gép – folyamatos munkavégzés a kitérőben

A 3 sínszálas emelőberendezés és a 4 sínszálas aláverés az évek során jól beváltak. A magas működtetési teljesítmény a kitérőben minimális személyzet alkalmazásával a koncepció gazdaságossága mellett szól.

Anyagkímélő kitérő-karbantartás

Unimat 08-475 4S típusú géppel A 3 sínszál emelő és a 4 sínszál aláverő koncepciójának összekapcsolása az Unimat 08-475 4S típusú univerzális folyóvágány-és kitérőszabályozó gép létrejöttével került sikeresen megvalósításra (5. kép).

weitere Fotos auf DVD21 Ordner Unimat 08-475-4S Kroatien

5. kép 08-475 4S típusú nagy teljesítményű kitérőszabályozó gép, 3 sínes emelővel és 4 sínes aláverő egységgel

A kitérő anyagkímélő működtetése érdekében az elágazó kitérőágat szinkronban hozzáemelik a főághoz (3 sínszálas emelés). Ezáltal lényegesen csökken a fő emelőerő, a leerősítő szerkezetek igénybevétele és az aljak terhelése. Az ilyen módon megemelt hosszú aljaknak az elágazó sínszálaknál is szükségük van alátámasztásra azért, hogy a gép elágazó szálaknál történő áthaladásakor és aláveréskor elkerülhető legyen a kitérő megbillenése. Ennek érdekében fejlesztették ki a 4 sínszál aláverést. Az Unimat 08-475 4S mindkét szélső aláverő egységét teleszkópos karokra szerelték. Ezzel olyan távolra billenthetőek, hogy az elágazó sínszál aláverhető lesz. Annak érdekében, hogy az aláverő egységek illeszkedjenek a hosszú aljak ferde fekvéséhez, valamennyi aláverő egység forgatható kivitelben készült.

keret33

A gyakorlatban olyan munkafolyamatot alakítottak ki, mely során először – a szinkron kiegészítő emelő és a 4 sínszál aláverő alkalmazásával – a főág, végül pedig a hosszú alj működtetése történik. Ezt követően egy második munkamenetben a kitérő irányt is aláverik, ezt azonban már nem emelik ki és nem irányítják. Az átgondolt és ergonomikus kezelési koncepció – a sokoldalú beállítási lehetőségek ellenére – a technológia optimális alkalmazását teszi lehetővé. A 3 sínszálas emelő és a 4 sínszálas aláverő egység üzembe helyezése és vezérlése a gépkezelő fülkéjéből történik, miközben a kiegészítő emelőberendezés gyakorlatilag teljesen automatikusan működik a gép előrelépésekor is.

2014-4v.indd

2014-4v.indd

Summ31

Megosztás

Szóljon hozzá!