• hu

Kulcsfontosságú elemek

0

Az M6 autópálya Bóly és Ivándárda közötti szakaszának kivitelezése 16 műtárgy megépítését tartalmazza, melyek közül az egyik legjelentősebb a Villány–Mohács MÁV-vasútvonalon átvezető híd. A vasúti híd vasbeton szerkezeteinek megépítését, az acélszerkezetek gyártását és szerelését a Duna Aszfalt Zrt. végezte. A kábelek és saruk gyártását és beépítését alvállalkozóként a Pannon-Freyssinet Kft. kapta feladatul, továbbá a híd alatt elhelyezett gömbsüvegsaruk szerelését is a cég végezte.

A 72 m támaszközű ívhíd merevítőtartóját és az íveket 2-2 párhuzamos síkban, hálós rendszerben elhelyezett, zárt kialakítású FLC kábelrendszer köti össze. A kábelek hálós, network elrendezése az esztétikai érték mellett komoly merevségi előnyt is jelent a szerkezetnek, különösen aszimmetrikus terhek esetén. Ez a kialakítás alkalmassá teszi a hasonló Langer tartós hidakat vasúti hídként való alkalmazásra.

Az alkalmazott FLC kábeltípus előnye a gyors helyszíni szerelhetőség, ami az 1968-as jelű vasúti hídon jól meg is mutatkozott. A 88 db 30 mm névleges átmérőjű kábel helyszíni beállítása, beszerelése és feszítése összesen öt munkanapot vett igénybe. Természetesen a rövid átfutási idejű munkát jóval hosszabb és alapos előkészítés előzte meg annak érdekében, hogy a gyors munka mellett a pontosságot is megvalósítsuk, és azt az ellenőrző mérések is visszaigazolják. A kábeltípus további előnye a zárt kialakításból eredő korrózióállóság. A korrózióvédelem szintjei a szemléltető ábrákon is jól láthatóak.

A kábelek elemi szálai egyenként horganyzottak. A kábel sodrásakor az egymásra kerülő rétegek ellentétes sodrási iránnyal rendelkeznek, és közben folyamatosan korróziógátló anyaggal töltik ki a szálak közötti teret. Ezt követően kerülnek sodrásra a kábel külső rétegei, melyek speciális Z alakú elemi szálakból állnak össze, így feszített állapotban biztosítva a kábelköteg tökéletes zártságát. Ezen a hídon a kábelek további korrózióvédelmi festést is kaptak. A kábelek mindkét végükön állítható villásfejjel és csapos kialakítással csatlakoznak a szerkezethez, így a szereléshez, Kertész Zoltán műszaki vezető Pannon-Freyssinet Kft. kertesz.zoltan@pannonfreyssinet.hu illetve az esetleges karbantartáshoz a kábelhosszállítás és kábelfeszítés lehetősége is kialakításra került. Az ívhíd további kulcsfontosságú szerkezeti elemeinek, a hídsaruknak a tervezését, gyártását és beépítését is a Pannon-Freyssinet Kft. végezte.

A terveknek megfelelően 4 db, egyenként 4500 kN függőleges teherbírású gömbsüvegsaru került beépítésre. A tervezett építéstechnológia és a vasúti közlekedés lehetőség szerinti biztosítása érdekében a hídszerkezet gömbsüvegsaruinak beépítését is egy szoros ütemtervhez igazodva kellett végrehajtani. Ezzel együtt a vasúti hidaknál megszokott módon kialakított, a szerkezethez csaposan kapcsolódó gömbsüvegsaruk a munkaterület rendelkezésre állásának másnapján, már a vágányzár 5. napján végleges helyzetben voltak, néhány nappal később, az ütemtervnek megfelelően pedig megindulhatott a vasúti közlekedés a hídon.

Megosztás

Szóljon hozzá!