• hu

Magyar vasúti kocsi alá magyar forgóvázat?

0

A tekintélyes történelmet maga mögött tudó Ganz Motor terméke magától értetődő módon szóba került a MÁV-Start IC+ prototípus fejlesztésekor.

Amikor 2012 kora nyarán megkezdődött a kocsiszekrénygyártás előkészítése Szolnokon, a MÁV Gépészet Zrt. akkori vezérigazgatója, Zaránd György azt mondta ezen sorok írójának, hogy a tervezett nagy sebességű személykocsi forgóvázát a Ganz Motortól kívánják beszerezni. Azonban a történet másként alakult. Ahogy a regionalbahn.hu közzétette, Schwartz István projektvezető elmondása szerint természetesen vetődött fel a hazai fejlesztésű forgóváz használata. Ám miként a többi főegység szállítására, így a forgóváz szállítására is pályázatot írtak ki. A forgóvázakra két érvényes ajánlat érkezett.

A Ganz Motor Kft. a GH-250 típusú, a Siemens pedig az SF 400 típusú forgóvázakkal pályázott. Alapvetően a 200 km/órára engedélyezett sebességre, valamint az elvárt futásminőségre vonatkozóan műszaki szempontból mindkét forgóváz megfelelt, és megfelelő referenciák álltak rendelkezésre mindkét típusra. A MÁV nagy darabszámban, megelégedéssel alkalmazza az 1990-es években gyártott Z1 és Z2 típusú személykocsijain a GH-250 típusú forgóvázakat. Azonban az időközben bekövetkezett szabványváltozások, valamint a nagysebességű TSI (interoperabilitási) követelmények miatt a forgóvázak konstrukciós módosítások nélkül nem lettek volna felhasználhatók. Ezen módosítások miatt a korábban végzett vizsgálatokat meg kellett volna ismételni, például a forgóvázkeret ún. fárasztásos vizsgálatát. Ezen módosítások mind határidőben, mind költségben jelentős kockázatot jelentettek az IC+ prototípus kocsik sikeres legyártatása, valamint a tanúsítási és engedélyezési folyamatok szempontjából.

Végül mindezen tényezőket figyelembe véve esett a választás a Siemens SF 400 típusú légrugós forgóvázakra, amelyekből Európa vasútjain több ezer darab üzemel megfelelő referenciával. Vagyis ahogy az a hazai beszállítók esetében gyakran megtörténik, hiába állt rendelkezésre a műszaki tartalomban, minőségben, árban megfelelő termék, ha az adott pillanatban a némi időt és pénzt igénylő fejlesztések hiánya miatt önmagát zárja ki a versenyből a hazai gyártó. Annál sajnálatosabb a sikertelen pályázat, mert az InnoRail Magazin értesülései szerint jövőre megkezdődhet ötven IC+ kocsi sorozatgyártása Szolnokon és Dunakeszin. (Utóbbi, a Bombardier-MÁV Kft. telephelye azért kerülhet képbe, mert a szolnoki üzem jelenlegi infrastruktúrája és kapacitása nem teszi lehetővé a tervezett darabszám legyártását.) A piaci hírek szerint azonban nem lehetetlen, hogy mégis Ganz forgóváz kerüljön idővel az IC+ kocsik alá.

A tény, hogy a MÁV FKG Felépítmény-karbantartó és Gépjavító Kft. számára gyártott Lencse-001 univerzális forgóvázas darus jármű forgóvázait a Ganz Motor gyártotta, azt a reményt kelti, hogy a magyar cégnél rendelkezésre áll az a tudás, technológia, ami a mai előírásoknak megfelelő termék előállításához kell. Igaz, hogy az IC+ kocsikat 200 km/órás sebességű haladásra tervezték, míg a Lencse-001 megengedett legnagyobb sebessége 100 km/óra, mindamellett a lapunkhoz eljutott vélemények szerint idővel a Ganz Motor is bekapcsolódhat az IC+ programba.

Jámbor Gyula

Megosztás

Szóljon hozzá!