• hu

Megkezdődnek a Szolnok–Szajol-vasútvonal felújításához kapcsolódó látványos munkálatok

0

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megújul a Szolnok–Szajol közötti vasúti vonalszakasz.

A Szolnok (kiz.) – Szajol (kiz.) vasútvonal a nemzeti vasúti törzshálózat 100-as és 120-as vonalának közös szakasza, mely az ország egyik legforgalmasabb és stratégiailag is fontos vasúti vonalszakasza, továbbá az ún. transzeurópai közlekedési hálózat (Trans-European Transport Network, TEN-T) része is.

A IV. transzeurópai korridor magyarországi része több projekt keretében valósul meg. A vonal legnagyobb része már átépült. A jelenlegi Szolnok–Szajol kivitelezési projekt csatlakozik a már átépült Budapest–Cegléd–Szolnok-és Szajol–Gyoma-, valamint a jelenleg kivitelezés alatt álló Szajol–Püspökladány szakaszhoz. Folyamatban van még a Gyoma–Békéscsaba-vonalszakasz kivitelezése és Békéscsaba állomás átépítése is.

A 6,4 km hosszú Szolnok–Szajol nyíltvonali pálya a hozzá tartozó felsővezetékkel és biztosítóberendezéssel, útátjárókkal együtt teljes átépítésre kerül. Új, 200 m hosszú Tisza-híd épül, felújítják a kapcsolódó öt ártéri hidat, és korszerűsítik a Zagyva-hidat. A 6,4 km hosszú Szolnok– Szajol-állomásköz az egyik legfrekventáltabb és egyben a legterheltebb vasúti vonalszakasz hazánkban, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg egy nap 200 szerelvény halad itt át.

A vonalszakasz az árvizek által jelentősen veszélyeztetett területen halad, ezért már a tervezés során kiemelten figyelembe vették az árvízvédelmi szempontokat. Szajolnál a pálya mindkét oldalán új árvízvédelmi földgát épül 450 m hosszan. Ezzel a megoldással a Tisza felől érkező árvíz Szajol állomásra történő bejutását megakadályozzák, ezzel elősegítve a folyamatos vasúti közlekedés fenntarthatóságát. A Zagyva-hidat helyben újítják fel, és teljesen új Tisza-híd és ártéri Tisza-híd épül. Az új 200 m hosszú Tisza-híd 2 db újonnan épülő egyvágányú mederszerkezetből és a felújított csatlakozó ártéri hidakból áll majd. A teljes hídon átvezetett pálya tervezési sebessége 160 km/h, és a szerkezet alkalmas a nehézjármű-forgalom viselésére is. A beruházás 2015 decemberében fejeződik be.

A kivitelezést a TISZA-2013 Konzorcium végzi, melynek a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a STRABAG Vasútépítő Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. a tagjai. A beruházás nettó értéke 20,6 milliárd forint. A Szolnok–Szajol vasúti vonalszakasz az Új Széchenyi Terv részeként, a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében, uniós források felhasználásával valósul meg.

Megosztás

Szóljon hozzá!