• hu

Négymilliárd euróért szállít személyvonatot Dél-Afrikába az Alstom

0

Dél-Afrika Vasúti Személyszállítási Ügynöksége, a PRASA (Passenger Rail Agency South Africa) a következő 20 év során 9 milliárd eurót fordít egy 1200 elektromos motorvonat-szerelvényből, azaz 7224 kocsiból álló új vasúti járműpark kialakítására.

A vonatok Pretoria, Johannesburg, Fokváros és Durban elöregedett vasúti járműveit váltják majd fel. A PRASA e nagyszabású közlekedésfejlesztési program részeként hirdetett nemzetközi közbeszerzési pályázatot az első 600 szerelvény, azaz 3600 kocsi legyártására.

A pályázatot négymilliárd euró összegű ajánlatával nyerte el, egy nagy kínai gyártót megelőzve, az Alstom vezette Gibela konzorcium. Az Alstom sikerének hátterében az áll, hogy a cég vállalta, hogy a projekt teljesítése érdekében Dél-Afrikába telepíti a szükséges gyártókapacitást, létrehoz egy műszaki tervezőközpontot, valamint egy képzési centrumot is. A megbízás keretében az Alstom a helyi igényeknek megfelelő X’Trapolis Mega típusú személyvonatokat gyárt majd. A vonatok utazósebessége 120 km/óra lesz, amely a későbbiekben 160 km/órára növelhető.

Az új, egyterű, 95%-ban újrahasznosítható anyagokból gyártott szerelvények légkondicionáltak lesznek, utasterük pedig ergonomikus ülésekkel és modern fedélzeti információs rendszerrel lesz felszerelve, mindemellett pedig wifi-alapú internet-hozzáférést biztosítanak majd az utasoknak. Az első új szerelvényt 2015-ben állítja forgalomba a gyártó, de a gyártás 2025-ig tart.

Megosztás

Szóljon hozzá!