• hu

Pozitív eredmények és jövőbeni kilátások

0

A 2013 novemberétől működő 6-os számú, Mediterrán Vasúti Árufuvarozási Folyosó (Rail Freight Corridor, RFC 6) a részt vevő öt tagország, Magyarország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország és Szlovénia pályahálózat-működtetői és pályakapacitás-elosztói (hazánkban a MÁV Zrt. és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.), valamint delegált szakértői elkötelezettségének köszönhetően határidőre teljesítette az Európai Parlament és a Tanács által előírt kötelezettségeket.

Létrehozták az RFC 6 irányítási struktúráját, a korridor működését alapvetően szabályozó dokumentumokat és eljárásokat, a folyosó egyablakos ügyintézési rendszerét, valamint meghirdették és elosztották az előre kiutalt menetvonalakat. Az indulás óta az RFC 6 ügyvivő testülete számos árufuvarozó vasúttársaságot tájékoztatott a korridor működéséről a hatékony kommunikációs mechanizmusa révén. A 6-os folyosó szolgáltatásai iránti jelentős érdeklődést jelzi, hogy a 140 meghirdetett napi kapacitásból 60 előre meghatározott nemzetközi menetvonalat köt le nyolc kapacitásigénylő vasúti áruszállító társaság. Így az igényelt kapacitás napi aránya 42% már az indulás első évében. Az egyablakos ügyintézési rendszer hatékony működésének segítségével, továbbá a korridor kapacitásigénylő partnereinek azonnali kiszolgálása érdekében tett erőfeszítések eredményeként a beérkezett menetvonal iránti kérelmek több mint 85%-át időben megválaszolták és kiutalták augusztus végéig.

A pozitív eredményekre tekintettel az RFC 6 testülete döntést hozott arról, hogy a 2016-os menetrendi évre növelni fogja a kiajánlott korridor menetvonalak számát. Az üzleti partnerekkel és potenciális ügyfelekkel való sikeres együttműködés érdekében a vezetőség törekszik arra, hogy azonosítsa és fejlessze a vasúti árufuvarozási szektor napi működésére hatással bíró összes tényezőt.

További információ:

www.railfreightcorridor6.eu

Forrás:

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság
Fotó: Bőhm Katalin, MÁV Zrt.

Megosztás

Szóljon hozzá!