• hu

RESERVIRIS – a helybiztosítás új lehetőségei

0

Napjainkban az utasok jegyvásárlási szokásai átalakulóban vannak. Egyre többen választják a kényelmes, sorban állás nélküli online vagy mobilos jegyvásárlási lehetőségeket. A vasúti szolgáltatók már manapság is erős versenyhelyzetbe kényszerülnek, de a vasúti személyszállítás liberalizációjával ez a verseny még fokozódni fog.

Az utasok megtartása és az utasforgalom-növelés érdekében a vasúti közlekedési vállalatoknak növelniük kell a szolgáltatási színvonalukat. Ez a járműpark, az infrastruktúra és az értékesítési rendszerek korszerűsítését jelenti. A jegyértékesítés területén ezt a színvonalnövelést új funkciók bevezetésével és már meglévő szolgáltatások összekapcsolásával lehet megtenni. Nemzetközi forgalomban a vasúti jegyértékesítés fele helybiztosítással érintett, és ezen ajánlatok, termékek száma fokozatosan növekszik. A helybiztosítással egybekötött termékek egyben magasabb szintű szolgáltatást is jelentenek.

Hogyan lehet növelni az értékesítési folyamatok hatékonyságát, az utasok elégedettségét a jegyértékesítés területén a helybiztosítás segítségével, milyen funkciókkal lehet bővíteni a helybiztosítást ennek eléréséhez? Az egyik talán legfontosabb és az utasok számára a leginkább szembetűnő szolgáltatás az úgynevezett grafikus helyfoglalás, ahol az utas a jármű alaprajzán megjelölve láthatja a még szabad, illetve már foglalt helyeket, azok elhelyezkedését. Ezekből saját igényei szerint tud választani. Másik ilyen funkció a foglaltság általános kijelzése vonatokra, viszonylatokra, amivel az utas számára is láthatóvá válik, melyik vonat mennyire van már tele, érdemes-e még halogatnia a jegyvásárlást.

A szolgáltatások bővítésén kívül igen fontos szerepe van más rendszerekkel való összekapcsolásnak is. Erre lehet nagyon jó példa az úgynevezett PRM (Passengers with Reduced Mobility) Assistance Tool (magyarul segítségnyújtási eszköz csökkent mozgásképességű utasoknak), amit abból a célból hoztak létre az európai vasutak, hogy a segítséget igénylő utasok fogadásához és kiszolgálásához értesíteni tudják egymást. Például, ha valaki Budapestről megy Münchenbe és kerekesszékes helyet vásárol, Münchenben ennek az eszköznek a segítségével az állomási személyzet erről automatikusan értesítéseket kaphat. De az értesítési funkciók nemcsak az állomási személyzetnek lehetnek fontosak, hanem az utasoknak is.

Reserviris-manager

Elektronikus jegyvásárlás esetén az utassal a szolgáltatók online is kapcsolatba léphetnek, ha a foglalásukat valamilyen esemény érinti. Ez történhet akár emailben vagy Push notification segítségével is. (A push értesítés vagy push üzenet (angolul: Push notification) egy mobil alkalmazás által a telefon kezdő képernyőjére küldött üzenetet jelenti.) Ilyen eset lehet egy terelés vagy egy vasúti kocsi cseréje miatti átfoglalás. A Data-Press Kft. által fejlesztett RESERVIRIS egy olyan helyfoglalási megoldás, ami ezeket a szolgáltatásokat biztosítani tudja, képes a rendszereket összekapcsolni, értékesítési rendszerekbe beleintegrálódni. Nemcsak vasúti, de egyéb közlekedési módokat is támogat, mint például a busz vagy a hajó.

A RESERVIRIS az üzemeltetőknek is jelentős hatékonyságnövelést tud biztosítani a beépített automatizmusoknak köszönhetően, amik a menetrendi változások és ebből esetlegesen következő útvonalmódosulások miatti vagy a gördülő állomány változása (kocsicsere) miatt szükséges átfoglalásokat is automatikusan érvényre tudják juttatni.

Márton Ferenc műszaki igazgató
Data-Press Kft.

Megosztás

Szóljon hozzá!