• hu

Speciális vasúti felépítmény a kopár-hágói alagútban

0

A Pilisvörösvár (kiz.) – Piliscsaba (bez.) vonalszakasz pálya és műtárgyépítési, valamint a kapcsolódó ideiglenes biztosítóberendezési, távközlési, közműkiváltási, kábelkiváltási munkák tervezése és megvalósítása projekt a Szemafor konzorcium (A-HÍD Zrt,  Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágányfenntartó Kft., H.F. Wiebe GmbH & Co. KG) generálkivitelezésében épült. 2013-ban a Vasútépítő Zrt.-vel közösen, alvállalkozóként végeztük a 2-es számú Budapest–Esztergom-vasútvonal Piliscsaba és Pilisvörösvár állomásközben található kopár-hágói alagútjának vágányépítését.

Magyarország leghosszabb vasúti alagútjában az évek során jelentősen leromlott vasúti pálya elbontását követően vasbeton pályalemez épült az Edilon leerősítésű vágány számára. A vasbeton pályalemez elkészültét követően geodéziai ellenőrzésekkel vizsgáltuk a vályúk térbeli elhelyezkedését. Ez idő alatt a 60 m hosszú sínek homokszórással való tisztítását, valamint kellősítését végeztük Dorog állomáson.

A síneket Dorogról az elkészült új pályán szállítottuk az alagút szájáig, ahonnan a síntalpra felszerelt görgők segítségével juttattuk az alagútban a beépítési helyükre. A sínszálak hegesztését követően pontosan meghatároztuk, hogy az egyes öntési szakaszhoz hány vödör kiöntő anyag szükséges, ezt előre elkészített kiosztási terveink alapján leosztottuk a pályalemez mellé, mivel az alagútba az öntés során további anyagbeszállítást nem tudtunk volna megoldani.

Az anyagok beszállítását követően elvégeztük a vályúk tisztítását, kellősítését és a talpgumiszalagok ragasztását. Az előkészületek befejezését követően két csapat megkezdte a vágány ragasztását. Az első csapat két fő műszakiból és tíz fő felépítményes szakemberből állt. Ők végezték a napi 120-150 m hosszú vágány geodéziai beállítását, valamint a betonfelületek letakarását a lecsöppenő ragasztóanyagtól. A beállított vágányt a másnapi ellenőrzést követően Edilon Corcelast VA 60 ragasztóanyaggal a második csapat öntötte ki, mely két fő műszaki öntésvezetőből és húsz fő felépítményes szakemberből állt. A 830 m hosszú vágány ragasztásával 14 nap alatt végeztünk. A ragasztás során folyamatosan mértük az alagút levegőjének páratartalmát, a sín, a beton, valamint a ragasztóanyag hőmérsékletét, melyet dokumentáltunk. Az alagúti vágány építése során közel 37 000 kg ragasztóanyagot használtunk fel.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Szolnok, az új Tisza-híd Edilon rendszerű vágánya

 

végére (2)

A Rákóczi híd Edilon rendszerű vágánya

Cégünk kivitelezésében épültek továbbá az 1-es villamos Árpád hídi, Rákóczi hídi, a 2-es villamos Kossuth téri, a szolnoki új Tisza- híd Edilon leerősítésű vágányai, az 1-es és 28-as villamos Kőbányai út – Hungária krt.-i, nagy forgalmú kereszteződésében lévő útátjárói.

 Cégünket, a Normálnyomtáv Építőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft.-t magyar állampolgárságú magánszemélyek alapították 1991-ben Budapesten. Az alapítás óta a kft.-t Matusek János ügyvezető igazgató vezeti. A kezdetek óta részt vettünk számos nagyvasúti és villamos vasúti nagyberuházásban. A Normálnyomtáv Kft. a rendelkezésre álló műszaki és szellemi kapacitásaival magas színvonalon képes megfelelni a beruházók és megrendelők által támasztott követelményeknek.

2014/3.indd

Megosztás

Szóljon hozzá!