• hu

Stockholm: elővárosi pályafenntartás magánkézben

0

Október elsejétől öt éven át a Strukton Rail végezheti a Stockholmtól délre eső agglomerációt feltáró vasútvonalak karbantartását.

A 310 vágánykilométernyi hálózat fenntartásáért cserébe mintegy 12 milliárd forintnyi svéd koronával gazdagodik a legelőnyösebb ajánlattal jelentkező vállalkozó. A vonalcsoport magában foglalja többek között a Stockholm–Göteborg közötti fővonal helyenként négyvágányú elővárosi szakaszát is. A szerződés opcionálisan további kétszer egy év erejéig hosszabbítható meg.

A tendert megnyerő Strukton Rail komoly tapasztalattal rendelkezik a pályafenntartás terén, hiszen jelenleg is ők kezelik Stockholm belvárosi vasúthálózatát. A társaság több mint háromezer alkalmazottat foglalkoztat, forgalma 2012-ben elérte a 600 millió eurót, és Svédország mellett Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Dániában, valamint Olaszországban is kiterjedt érdekeltségekkel rendelkezik.

Európában egyelőre szokatlan gyakorlatnak számít a pályafenntartási feladatok megversenyeztetése, különösen rövidebb regionális vonalcsoportok esetében. Ha a hatékonyság javulni fog Stockholmban, ragadós lehet a svéd példa.

Megosztás

Szóljon hozzá!