• hu

Széles nyomtávú partnerség Ukrajna nélkül

0

Kilencedik alkalommal rendezték meg június 18. és 20. között az 1520 milliméteres nyomtávon üzemelő európai és ázsiai vasutak stratégiai partnerségét megalapozó konferenciát – az idei téli olimpiának is otthont adó Szocsiban.

A rendezvény előkészületeire rányomta bélyegét az ukrán–orosz katonai konfliktus, amelyet egyrészt az Oroszország elleni európai uniós szankciók, másfelől pedig az Ukrajnán áthaladó tranzitforgalom jövője miatt élénk érdeklődés övezett. A legnagyobb nyugat-európai járműgyártók a konferencia során egyértelműen jelezték, hogy továbbra is fontos piacnak és partnernek tekintik az orosz vasutat, illetve annak befolyási övezetét. Jochen Eickholt, a Siemens vasúti rendszerekkel foglalkozó divíziójának vezérigazgatója kifejtette, hogy a német gyártó üzleteit nem befolyásolják a nyugati szankciók.

A francia Alstom pedig egyenesen egy új együttműködési megállapodás aláírásának helyszínéül választotta Szocsit, mellyel szorosabbra fogta az RZSD-hez, az Oroszországi Vasutakhoz fűződő kapcsolatait. Ukrajna ugyanakkor nem hagyott kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a közlekedésre is kiterjedt a két ország közötti konfliktus: az Ukrán Vasút egyetlen képviselőt sem delegált a szakmai fórumra. Mindez Záhony versenyképessége és Magyarország orosz, illetve távol-keleti elérhetősége szempontjából is aggasztó jelnek tekinthető. A Közép- és Nyugat-Európa felé tartó keleti tranzitforgalomban a fehérorosz–lengyel vasúti átrakókörzetek monopolhelyzetbe kerülnek, ha Ukrajna nem engedi át Magyarország és Szlovákia felé a vonatokat.

Megosztás

Szóljon hozzá!