• hu

Szolgálatba állnak az új motorvonat-flotta első járművei

0

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar vasúti személyszállítás fejlesztése: a MÁV Start Zrt. és a GYSEV Zrt. közösen beszerzett első FLIRT motorvonatait 2014. október 15-én Budapesten adták át az utasforgalomnak.

A MÁV-Start négy járműve október 16-ától szállítja az utasokat, és heteken belül forgalomba áll a GYSEV három motorvonata is. A következő hónapokban folyamatosan bővülő flotta 2015 végére lesz teljes. A MÁV-Start és a GYSEV flottája az EU Kohéziós Alap társfinanszírozásával, nyílt, közös közbeszerzési eljárás keretében bővül. A svájci Stadler Bussnang AG a magyar nemzeti vasúttársaságnak 42, míg a társvasútnak 6 FLIRT-öt szállíthat. Így a magyar vasúti közszolgáltatás színvonala jelentősen emelkedni fog. A korszerű járművek kiemelkedő megbízhatóságuk mellett több tízmillió kilométert tettek meg, és csak a MÁV-Startnál mintegy 7 milliárd forint értékű villamos energiát takarítottak meg. Az utasok is elégedettek: az érintett vonalakon 6-12 százalékkal emelkedett a számuk.

Az energiatakarékos, 160 km/h végsebességű FLIRT-ök alacsonypadlós, akadálymentesített kialakításukkal, korszerű utastájékoztató rendszerükkel és wifis internet-szolgáltatásukkal teljes mértékben megfelelnek a 21. századi elővárosi vonatközlekedés követelményeinek. A most érkező járművek már nemcsak a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd-, hanem a rendkívül forgalmas Győr–Sopron-vonalon is szállíthatják az utazókat. Hatalmas előrelépés, hogy a Szombathely–Csorna-szakasz jelenleg zajló villamosítása után, jövő februártól már itt is közlekedhetnek a FLIRT-ök. A MÁV-Start új FLIRT-jei közül 8 a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári vonalon váltja ki az összes budapesti elővárosi forgalomban közlekedő, mozdony vontatta szerelvényt, 19 a Budapest–Veresegyház–Vác- vonalon dolgozhat, 12 az esztergomi vonal közlekedését erősíti a pályafelújítás és villamosítás befejezését követően. Csúcsidőn kívül a szerelvények egy része Monorra és a Budapest–Vác–Szob-vonalon is közlekedhet majd. A most forgalomba álló vonatok a vasútvállalat színvilágát tükröző, kék-szürke-sárga színű festést kaptak. A fejlesztésnek a debreceni, nyíregyházi, füzesabonyi, miskolci, szentesi, kunszentmiklósi és lajosmizsei vasútvonal utazói is örülhetnek, az új motorvonatokkal kiváltott járművek a jövőben őket szállítják majd.

Megosztás

Szóljon hozzá!