• hu

Új Tisza-hidat kap a Szolnok–Szajol vasúti szakasz

0

A 6,4 km hosszú Szolnok–Szajol-állomásköz az egyik legfrekventáltabb és egyben a legleterheltebb vasúti vonalszakasz hazánkban: naponta megközelítőleg 200 szerelvény halad itt át.

Kiemelt szerepe van a hazai vasúti forgalomban, hiszen ez a szakasz köti össze a tiszántúli területek nagy részét a fővárossal. A szakaszon lévő két acélszerkezetű folyami vasúti híd közül a szolnoki Tisza-híd Magyarország egyik legnagyobb kétvágányú vasúti hídja. A régi kétvágányú hidat két darab újonnan épülő egyvágányú mederszerkezetből álló hídra cserélik.

A két új egyvágányú híd lehetővé teszi, hogyha az egyik hídon munkálatok folynak, akkor a másikon zavartalanul közlekedhessenek a szerelvények. Az új szolnoki vasúti híd egyedülálló technológiával épül, amelynek fő előnye a gyorsaság: így a vasúti forgalmat a lehető legkevesebb ideig kell leállítani a munkálatok miatt. Az összesen 200 m hosszú, kétszer 100 méter nyílású mederhídból álló új szolnoki vasúti híd első hídszerkezetét 7 nap alatt, éjjel-nappali folyamatos munkavégzés és teljes vágányzár mellett állították fel.

Ebben az időszakban a teljes hídszerkezetet is alkalmassá tették vasúti közlekedésre. Ilyen rövid idő alatti és ilyen típusú technológiával elvégzendő betolásra, valamint kiépítésre hazánkban eddig még nem volt példa. A régi, 2300 tonnás elemeket október 5-én éjszaka kitolták, majd az új 1000 tonnás mederhídelemet másnap betolták a helyére. A második mederhidat várhatóan november végén tolják a helyére, ezután kiépítik a jobb vágányt is, és a szükséges terhelési próbák után a tervek szerint 2015. január 6-án forgalomba helyezik a második vágányt is. A vasúti pálya felújítása után lehetővé válik a pályasebesség 160 km/h-ra történő emelése, a tengelyterhelés pedig 225 kN-ra növelhető.

Megosztás

Szóljon hozzá!