• hu

Újraindulhat a hazai mozdonygyártás

0

Magyarországon létesítendő mozdonygyárról írt alá szándéknyilatkozatot a romániai mozdonygyártó Softronic és a magyar LAC Holding. A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnökségi ülését követő bejelentésen elmondták, hogy 2015-ben megépítik a gyárat, 2016-ra pedig az első, közös gyártású mozdony is elkészül.

A hazai mozdonygyártás hagyományait felélesztve, az LAC Holding új, magyarországi mozdonygyárat épít, a román Softronic vállalattal együttműködve. A hosszú távú együttműködés alapjait kezdetben a Softronic által szállított alkatrészek és elektronikai elemek, valamint a szereléseknek helyszínt adó, 2015-ben Magyarországon létesítendő gyár fogják képezni. Horváth László, az LAC Holding elnök-vezérigazgatója és Ionel Ghita, a Softronic vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írtak alá, melynek értelmében az együttműködés következő szakaszában a leginkább áruszállításra használt mozdonyok szekrényeinek és forgóvázainak gyártása is fokozatosan a magyarországi helyszínre települ.

Újraindulhat a hazai mozdonygyártás

Az üzemeltetők a hazai gazdaság érdekeit szem előtt tartva, már az új mozdonyok összeszerelésének kezdeti lépéseitől meghatározott arányú, minősített belföldi beszállítói kört vonnak be a gyártásba, később pedig folyamatosan növelnék az itthoni beszállítók arányát. A tervek szerint a gyár 2015 végére felállhat, 2016-ban pedig elkészülnek az első járművek. Az első évben 2-3 mozdony kerülne értékesítésre, az azt követő években a termelés akár évi több tucat mozdonyra is felfuthat, több száz alkalmazottnak munkát adva.

Megosztás

Szóljon hozzá!