• hu

Vadonatúj fejlesztés a multifunkciós oszlop

0

A vasútvillamosításban alkalmazott jól bevált felsővezetéki tartószerkezet a pörgetett betonoszlop, mely Európában több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Magyarországon az ilyen oszlopok gyártása és felhasználása már közel 25 éve meghonosodott. A betonoszlopok a fémoszlopokkal versenyeznek ezen a piacon is, akárcsak a közvilágításban és az energiaátviteli szektorban.

Nagy előnyük a betonoszlopoknak a fémoszlopokkal szemben, hogy előállításuk természetes alapanyagokból lényegesen kisebb környezeti terhelést jelent, és hosszabb élettartamuk alatt sem igényelnek gondozást. Az oszlopok méretválasztéka 10 métertől 16 méterig, csúcshúzása 4 kN-tól akár 55 kN-ig is terjedhet.
Ezen oszlopok magyarországi megjelenésükkor a vasútépítésben a nyílt pályaszakaszokon az előbb említett előnyeik miatt hamar kiszorították a fémoszlopokat. A városi kötöttpályás közlekedésben, a villamos-, HÉV- stb. vonalakon azonban ez idáig nem sikerült a pörgetett betonoszlopoknak teret hódítaniuk a már meglévő infrastruktúra kötöttsége miatt. Ugyanis az eddig alkalmazott alapozási eljárás a helyszínen bebetonozott megoldás volt.

Új termék fejlesztése
Azonban most egy új termék kifejlesztésével lehetőséget kapott a betonoszlop a városi kötöttpályás felhasználásban is. Az új termék a talpcsavaros kivitel: előre elkészül az alaptest, az oszlopot pedig csavarozással kell rögzíteni. Gyors és egyszerű szerelésével tud sikereket elérni és beépíthetővé válni. Ezen kiváló tulajdonságaikat a Hódmezővásárhely és Szeged között épülő tram-train rendszerben bizonyíthatják ezek az oszlopok.
Az oszlop fejlesztési igénye még 2017 telén fogalmazódott meg olyan új igényekkel, hogy az oszlopnak nemcsak a felsővezeték tartására kell alkalmasnak lennie, hanem közvilágítási szerepet is el kell látnia, valamint az oszlopok belsejében egyéb közműveknek is helyet kell kapniuk, például kommunikációs rendszerek (internet, kábeltévé stb.).
A multifunkciós oszlop megtervezésekor és kialakításakor figyelembe kellett venni, hogy a talajba bebetonozásra kerülő kosár szerkezetének pontosan illeszkednie kell az oszlop alsó részébe beépülő fogadószerkezethez. Itt a beszállító kiválasztásában a pontosság és megbízhatóság nagy szerepet játszott. Szintén nagyon fontos volt a tervezés során a talp csavaros kapcsolat kialakításánál a tartósság, melyet az acélszerelvény tűzihorganyzásával biztosítottunk.

Megindul a gyártás
A tervezést követően 2018 tavaszán megtörtént az oszlop próbagyártása és annak teljes műszaki bevizsgálása, majd a töréstesztje is sikeresen lezajlott. Ezután a betervezett oszlopok finomhangolása kezdődött meg. Az oszlopok nagy része egyedi gyártású, különböző ajtókkal, ki- és bebúvónyílásokkal. Ez komoly nehézségeket okozott, mert sem a MÁV-nak, sem a kivitelező partnernek nem volt tapasztalata ilyen összetett feladat megvalósításában. Hosszú egyeztetések eredményeként sikerült véglegesíteni a terveket, amelyek végül az összes igényt kielégítik. A betonoszlopok gyártásánál az alábbi tevékenységekre kellett különösen nagy figyelmet fordítani (1. kép).

1. kép

• A földbe betonozandó fogadókosár és az oszlopba beépülő fogadótárcsa méretpontossága. Ezt a darabonkénti méretellenőrzéssel oldottuk meg.
• A termék begyártásánál fokozottan kellett figyelni a tárcsa és az oszlopláb illesztésére. Biztosítani kellett az egytengelyűséget, valamint, hogy a tárcsa középpontosan illeszkedjen az oszlop lábához (2. kép).

2. kép

• A legfontosabb feladat volt, ezért a legnagyobb figyelmet igényelte az oszlopba beépülő közművek, a közvilágítás, a telefon és internet hálózati kábelek vezetésére kialakított belső védőcsövek és azok kibúvónyílásainak elhelyezése az oszlopon belül (3. kép).

3. kép

Az oszlopok gyártása 2018 októberében kezdődött meg. Szeged–Hódmezővásárhely tram-train projekt A legyártott oszlopokat négy fordulóban juttattuk el Hódmezővásárhelyre. Az utolsó szállítás alig két hónap múlva, november második felében történt meg. A földbe bebetonozásra kerülő fogadókosarakat már ezt megelőzően leszállítottuk, hogy az alaptestek betonozását időben el tudja végezni a kivitelező cég.

4. kép

Az oszlopok már felállításra kerültek, ezután a rájuk kerülő felsővezeték-tartó szerkezetek és a közműkábelek, vezetékek behúzása következik. Erről a fázisról később fogunk tudni beszámolni. A jelenlegi helyzet a 4. képen látható.

 

Megosztás

Szóljon hozzá!