• hu

Vasúti kutatás-fejlesztés és városi mobilitás a Közlekedési Tanács napirendjén

0

Az uniós tagállamok szakminisztériumi vezetőinek 2014. március 14-i, brüsszeli találkozóján a résztvevők általános megközelítést hagytak jóvá az Európai Unió Vasúti Ügynökségéről (ERA) szóló rendeletjavaslatról.

A negyedik vasúti csomag részét képező javaslatban kialakított kompromisszum támogatható megoldásokat
kínál az eredeti bizottsági elképzelésekkel kapcsolatosan korábban felmerült aggályokra. A tervezet szerint az Európai Vasúti Ügynökség áll majd az alapjaiban megújuló uniós jármű-engedélyezési és biztonsági tanúsítási rezsim középpontjában. Az átvezetett módosításokkal a jelentős szaktudással bíró nemzeti biztonsági hatóságok bizonyos hatásköröknek az ERA részére való átadása ellenére is megfelelő szerepet kaphatnak a folyamatokban. A díjak és illetékek meghatározásának lefektetett alapelvei alkalmasak lehetnek a vállalkozások fizetőképességének figyelembevételére, fenntarthatják a kis szereplők piacon maradásának és piacra lépésének lehetőségét. A szöveg garanciákat tartalmaz a nemzeti biztonsági hatóságok számára az anyanyelvhasználatra az eljárások során, így nem keletkeznek indokolatlan fordítási költségek.

A résztvevők egyetértettek a Shift2Rail közös vállalkozás létrehozását célzó tanácsi kezdeményezéssel is. Az Unió vasúti kutatásainak koordinációjára hivatott szervezet a tervek szerint legalább 920 millió euró finanszírozási keretet oszthat majd el. Továbbá a felek irányadó vitát folytattak az Európai Bizottság városi mobilitásról szóló közleményéről. A szakpolitikai keretek összehangolását célzó ajánlások ösztönzik a bevált gyakorlatok megosztását, bátorítják a fenntartható városi mobilitási tervek kidolgozását és javítását, célzott pénzügyi támogatásokat irányoznak elő, és fel kívánják gyorsítani a K+F és innovatív beruházásokat.

Magyarország teljes mértékben egyetért azzal a bizottsági kezdeményezéssel, hogy a versenyképes és fenntartható közlekedési rendszer városi dimenziója fokozott figyelmet kapjon az uniós szintű politikában. A 2014–2020-as időszak uniós támogatásai, különösen az európai strukturális és beruházási alapok jól használhatók a városi mobilitási stratégiák és intézkedések megvalósítására. Magyarország a hétéves időszakra tervezett operatív programjaiban, többek között az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) révén közel egymilliárd eurót tervez a városi-elővárosi mobilitás javítására fordítani.

Megosztás

Szóljon hozzá!